Medicininiai tyrimai patvirtina – vaistažolės padeda gydyti sunkias lėtines virškinamojo trakto ligas

Prieš 1 metus 79

Opinis kolitas – lėtinė liga, pažeidžianti apatinį virškinamąjį traktą ir galinti sukelti daug nemalonių simptomų. Mokslininkai vis dar stengiasi išsiaiškinti geriausias gydymo galimybes ir vaistus, kurie galėtų padėti kontroliuoti šį susirgimą,  rašo „Medical News Today“ (MNT). 

Dviejuose neseniai atliktuose tyrimuose buvo analizuojamas kurkumino ir Čingdai žolelių derinio poveikis opiniu kolitu sergantiems ir ligos remisijos siekiantiems žmonėms. Tyrimų rezultatus mokslininkai paskelbė 2023 m. Krono ligos ir kolito kongrese.

Nustatyta, jog šios tradicinėje kinų medicinoje gerai žinomos medžiagos gali padėti gydyti opinį kolitą.

Liga, su kuria tenka gyventi visą laiką

Opinis kolitas pažeidžia storąją žarną, sukeldamas žarnyno sienelių pažeidimus ir uždegimą. Opiniu kolitu sergantiems žmonėms gali pasireikšti įvairaus sunkumo simptomai. Dažniausi jų: kraujingos išmatos su gleivėmis arba be jų, pilvo skausmas, karščiavimas, svorio kritimas.
Šie simptomai gali atsirasti ir išnykti, todėl pacientams gali atrodyti, kad liga atsitraukė, o paskui vėl paūmėjo. Tačiau iš tiesų liga niekur nedingsta.

„Sergant opiniu kolitu gali būti labai sunku gyventi. Tai būklė, kai uždegimas apima visą gaubtinę žarną. Ji gali pasireikšti tokiais simptomais kaip nuovargis, anemija, skrandžio spazmai, viduriavimas, svorio kritimas, tiesiosios žarnos skausmas ir kraujavimas, apetito praradimas ir pykinimas. Dėl uždegimo organizmui gali būti sunku įsisavinti tam tikras maistines medžiagas, todėl jų gali pradėti trūkti. Sergantiems lengvu ar vidutinio sunkumo kolitu paprastai skiriama priešuždegiminių vaistų“, – „Medical News Today“ sakė mitybos specialistas, dietologas Jesse`as Federas.

Opinis kolitas taip pat gali sukelti komplikacijų, tokių kaip anemija ar gaubtinės žarnos vėžys.

Paprastai opinio kolito gydymui skiriami aminosalicilatai, steroidai arba imunosupresantai. Kai kuriems pacientams gali prireikti ir chirurginės intervencijos. Be to, paūmėjimų gali padėti išvengti speciali dieta.

Mokslininkai vis dar ieško veiksmingiausių vaistų nuo opinio kolito. Viena juos dominančių sričių yra įvairių vaistažolių poveikis, gydant opinį kolitą.

Teigiamą poveikį jautė dauguma pacientų

2023 metų Krono ligos ir kolito kongrese buvo pristatyti dviejų tyrimų rezultatai. Tyrimų metu buvo vertinamas „CurQD“ vadinamo vaistažolių derinio poveikis gydant opinį kolitą, norint padėti pacientams pasiekti remisiją ar palengvinti ligos simptomus.

„CurQD“ susideda iš kurkumino, aktyvaus ciberžolės ingrediento, ir kinų medicinoje naudojamo Čingdai žolelių derinio, kurio sudėtyje yra dažinės indigažolės (lot. Indigofera tinctoria).

Čingdai yra populiarus natūralus augalinis junginys, naudojamas uždegiminėms ligoms, įskaitant opinį kolitą, gydyti. Kurkuminas taip pat yra labai populiarus priešuždegiminis junginys, naudojamas įvairioms uždegiminėms ligoms gydyti.

Vienas iš šių tyrimų buvo klinikinis, padalintas į dvi dalis. Pirmoje mokslininkai preparatu „CurQD“ gydė opiniu kolitu sergančius dalyvius. Tai buvo atviro pobūdžio tyrimas.

Šioje tyrimo dalyje 7 iš 10 dalyvių pasireiškė teigiamas klinikinis atsakas: dauguma pacientų jautė mažesnius ligos simptomus, o 3 iš 10 dalyvių pasiekė klinikinę remisiją.

Antroje dalyje taikytas atsitiktinių imčių, dvigubai aklas, placebu kontroliuojamas tyrimas, kurio metu mokslininkai palygino „CurQD“ poveikį su placebo poveikiu 42 dalyviams 8 savaičių laikotarpiu.

Mokslininkų teigimu, klinikinis atsakas pasireiškė 86 proc. tyrimo dalyvių, gavusių „CurQD“. Palyginimui, tarp vartojusių placebą klinikinis atsakas užfiksuotas tik 31 proc. dalyvių.

Antrasis tyrimas buvo retrospektyvus tyrimas, kuriame dalyvavo 88 asmenys. Jo metu taip pat buvo analizuojamas „CurQD“ poveikis gydant opinį kolitą.

70 proc. „CurQD“ vartojusių dalyvių pasireiškė klinikinis atsakas, o 51 proc. pasiekė klinikinę remisiją.

Visi tirti žmonės serga vidutinio sunkumo ir sunkia ligos forma, daugiau nei pusės jų organizmas anksčiau nereagavo į gydymą biologiniais vaistais ir (arba) imunomoduliatoriais. Todėl gauti rezultatai džiugina ir teikia vilčių, rašo „Medical News Today“.

Skaityti visą pranešimą