Mažeikių pavyzdys, kaip spręsti medikų trūkumo problemą: įdarbina užsieniečius, nors, teigiama, procesas sunkus

Prieš 1 metus 73

Mažeikiai medikų trūkumo problemą sprendžia įdarbindami užsieniečius. Vien pernai ligoninėje dirbti pradėjo 8 medikai iš užsienio. Regionų gydymo įstaigoms atvykėliai – didelė parama. Tačiau juos įdarbinti sudėtinga.

Ukrainietis chirurgas Andrijus į Mažeikius su žmona ir dukra atvyko vasarą. Miestas Ukrainoje, kuriame gyveno – okupuotas. Tad jis Mažeikiuose planuoja likti ilgam.

„Mažeikiuose gyvena mano draugas lietuvis. Todėl čia ir apsistojome. Bėgome nuo karo. Mano miestas iki šiol okupuotas. Čia man patinka. Dirbti lengva, gera. Jaučiuosi beveik kaip namuose“, – tikina chirurgas Andrijus Spilnyj.

Traumatologas Antonas su šeima Mažeikiuose – nuo liepos. Čia atvyko, kai prarado namus Chersone.

„Ligoninėje dažniau dirbau reabilitacijos srityje. Čia labai malonus kolektyvas, administracija labai daug padėjo. Net nemaniau, kad man viskas iškart taip puikiai pavyks“, – sako ortopedas traumatologas Antonas Teniakas.

Kelis mėnesius Mažeikiuose dirbantys medikai jau neblogai kalba lietuviškai.

„Geras kolektyvas, geras pacientas, atrodo viskas gerai. Ką daryti, reikia dirbti. Ir viskas bus gerai. Reikia mokytis“, – lietuvių kalba sako gydytojas Andrejus Kulakovas.

Mažeikių ligoninėje pernai pradėjo dirbti 8 medikai iš Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos. Sako, kad į didmiesčius nesidairantys, nes pagalbos reikia ir rajonų žmonėms.

„Pacientų netrūksta, visur serga vienodai. Šioje ligoninėje – puikios galimybės. Yra kur tobulėti“, – teigia gydytoja neurologė Iryna Savenko.

Tikimasi, kad savivaldybėje veikiančios medikų rėmimo programos specialistus paskatins rajone likti ilgam.

„Gaunam lėšas dėl taip vadinamos gydytojų mentorystės, gydytojai gydytojams padeda, tos lėšos buvo kompensuotos bent jau praėjusiais metais. Būsto rėmimo programa, du gydytojai yra toje kelionėje, kur jie apsirūpins ir gyvens nuolatos. Jų įsipareigojimai yra nuo 5 iki 7 metų“, – aiškina regioninės Mažeikių ligoninės vadovas Sigitas Kaktys.

Rajonų ligoninių asociacijos teigimu, užsieniečiai – nemenka paspirtis regionų įstaigoms. Tačiau įdarbinti atvykėlius sunku.

„Atitinkamos institucijos, gavusios prašymą patvirtinti jo profesinę kvalifikaciją, turi gauti, patikrinti duomenis, tai vienas dalykas. Pažiūrėti, ar jis atitinka tai, ką parašė. Tai užtrunka laiko. Be to, dar yra problema, kad Lietuvos ir Ukrainos mokymosi institucijos planai, mokymosi planai medicinos srityje yra skirtingi“, – vardija Rajonų ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris.

Pernai Lietuvos ligoninėse darbą pradėjo rekordiškai daug medikų iš užsienio. Išduota per 200 licencijų. penkis kartus daugiau, nei užpernai. Didžioji dalis atvykėlių – iš Ukrainos.

Daugiau – reportaže:

Skaityti visą pranešimą