Mažeikis: kai kurių Ukrainos sąjungininkų pastangos ieškoti taikos ją dar labiau nutolina

Prieš 1 metus 51

Rusijai nesiliaujant intensyviai apšaudyti Ukrainos civilinę infrastruktūrą, LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ kalbėjęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis mano, kad karinė pagalba yra nepakankama, o prie to prisideda ir kai kurių Vakarų šalių požiūris, kad Ukrainai reikia padėti sankcijų keliu. Tačiau profesorius pastebi, kad būtent karinė pagalba padėjo Ukrainai daugiau nei tikėtasi, o ne sankcijos.

Požiūrio skirtumus tarp kai kurių NATO ar Europos Sąjungos valstybių G. Mažeikis iliustruoja Lenkijos ir Rumunijos lyderių pasisakymais.

„Šiandien klausantis, pavyzdžiui, Rumunijos prezidento Klauso Iohannio ir Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos, buvo matyti skirtumai jų pažiūrų, kurie ir atspindi Europos skirtumus. Rumunijos prezidentas visą laiką pabrėžė taikių sprendimų būtinybę, kad Ukrainai mes turime padėti, bet Europa turėtų kariniu būdu kuo mažiau kištis – turėtume padėti ekonomiškai <...>, ir tai yra tiesa, bet Lenkijos prezidentas ne kartą akcentavo karinę pagalbą, kuri reikštų Ukrainos pergalę ir kas padėtų greičiau sustabdyti karą“, – dėsto pašnekovas.

Pasak G. Mažeikio, šios dvi stovyklos susiformavo ir tarp NATO sąjungininkų, ir ES.

„Deja, tol, kol yra tos nuostatos labiau ieškoti taikių būdų kaip padėti Ukrainai, jos anaiptol nepadeda užbaigti mums karo“, – tikina ekspertas.

Šiuo metu ES rengia devintąjį sankcijų Rusijai paketą. U. von der Leyen apie tai paskelbė praėjus dienai po to, kai Rusijos kariuomenė prieš taikius Ukrainos miestus surengė naują masinę raketų ataką.

G. Mažeikis pastebi, kad karinė pagalba Ukrainai padėjo labiau nei tikėtasi, kai sankcijos – priešingai.

„Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda šiandien pastebėjo, kad ES trūksta refleksijos apie tai, kaip veikia šitie 8 sankcijų paketai. Kitaip tariant, juk Rusija taip pat priima atsakomuosius žingsnius ir bando išvengti šitų sankcijų arba sušvelninti jų poveikį ir priėmus vieną arba kitą paketą būtina sekti, kaip jį reikėtų atnaujinti, koks jo efektyvumas <...>, ir kadangi toks monitoringas yra arba nevykdomas, arba vykdomas prastai, pasekmės šitų sankcijų yra pakankamai mažos“, – teigia G. Mažeikis.

LRT.lt primena, kad Rusijos ekonomika nuo sankcijų kol kas nukentėjo mažiau nei tikėtasi. Praėjusią savaitę buvo skelbta, kad antrąjį šių metų ketvirtį šalies ekonomika smuko 4 proc.

Kita vertus, NATO suteikiama karinė pagalba, pasak G. Mažeikio, suteikė daugiau rezultatų nei buvo tikėtasi.

Skaityti visą pranešimą