Mažamečius turinčių tėvų teisė dirbti trumpiau: neigiamo sprendimo sulaukę Santaros klinikų medikai sukilo [reikės VIDEO]

Prieš 1 metus 99

Tėvai, auginantys vaikus iki 3-ejų metų ir dirbantys biudžetinėse įstaigose, dar tik porą mėnesių gali prašyti trumpesnės darbo savaitės už tą patį atlygį, o jau yra įstaigų, kurios kreipėsi į Darbo inspekciją klausdamos, ar privalo su darbuotojų prašymais sutikti.  

Didžiausiose ligoninėse veiksmas – visą parą, dauguma medikų dirba didesniu nei etato krūviu. Kaip sako gydytojai, skirti pakankamai laiko šeimai – iššūkis.

„Darbo diena maždaug 12 valandų per dieną. Tai reiškia, kad aš negaliu vaiko nuvežti į darželį, nes jis dar nedirba, negaliu vaiko pasiimti, nes darželis jau nebedirba“, – teigia Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų gydytojas radiologas Mykolas Pavlauskas.

Nuo metų pradžios tėvai, auginantys vaikus iki trejų metų ir dirbantys valstybės ar savivaldybių įstaigose, turi teisę į sutrumpintą 32 valandų darbo savaitę už tą patį atlygį.

„Turim 46 darbuotojus, kurie pateikė prašymus ir jiems taikoma sutrumpinta darbo laiko norma, o pagal turimus duomenis tokių darbuotojų galėtų būti apie 500“, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų direktorė valdymui ir plėtrai dr. Eglė Ramanauskienė.

Ji pripažįsta, kad dėl to yra sunkumų. „Turime užtikrinti, kas tą darbą atliks. Dėl to arba kiti darbuotojai turi prisiimti papildomą darbo krūvį, arba reikia rasti naują darbuotoją“, – teigia E. Ramanauskienė.

Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkės teigimu, ir Santaros klinikos iš pradžių tokius darbuotojų prašymus tvirtino, tačiau vėliau atšaukė.

„Sausio, vasario mėnesį planavom, kaip tiems gydytojams ar paras dėliotis, ar trupintis darbo valandas. Ir tuomet atsitiko toks netikėtumas, kad buvo paprašyta Darbo inspekcijos išaiškinti šitą darbo kodekso pakeitimą“, – sako VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkė Gabija Tomkutė.

Darbo inspekcija Santaros klinikų administracijai atsakė, kad ši ir kitos universitetinės ligoninės neprivalo tenkinti darbuotojų prašymų.

„Ši norma turi būti taikoma tik tada, kai savininkė yra valstybė arba savivaldybė. Dėl Santariškių klinikų, universiteto ligoninės, tai dalininkė nėra vien valstybė, todėl ši norma netaikoma“, – teigia Valstybinės darbo inspekcijos atstovė Vaida Arlauskaitė.

Pasak inspekcijos, nesvarbu, kad abu dalininkai, tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek Vilniaus universitetas išlaikomi iš to paties valstybės biudžeto.

„Kodėl mes nesame viešasis sektorius, aš negaliu pasakyti, nes tiek universiteto darbuotojai, tiek atskirai kitų ligoninių darbuotojai – jiems taikoma ši lengvata“, – sako G. Tomkutė.

Po to, kai Santaros klinikų darbuotojai sukilo, administracija teigia nuomonę pakeitusi.

„Toliau tęsiame diskusiją su Valstybine darbo inspekcija bei kitomis atsakingomis institucijomis ir, siekdami užtikrinti mūsų darbuotojų gerovę, informuojame, kad Santaros klinikose darbuotojų, turinčių pagrindą pasinaudoti šia teise, prašymai yra tenkinami“, – teigiama VUL Santaros klinikų administracijos atsakyme.

„Vis tiek esame nesaugūs, nes nežinome, kiek laiko tai truks“, – priduria VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkė G. Tomkutė.

Pasak advokato Viliaus Mačiulaičio, dalininkų skaičius neturi jokios reikšmės tokios garantijos taikymui.

„Mano vertinimu, netinkamas kriterijus. Kas būtų, jeigu įstaiga priklausytų keturioms ministerijoms? Tai nepriklausytų garantijos? Kodėl šalia dvi esančios ligoninės gali naudotis skirtingu teisiniu reguliavimu?“ – kelia klausimą teisininkas.

Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkė skaičiuoja, kad mažamečius vaikus auginančių darbuotojų kai kuriuose ligoninės skyriuose gali būti iki ketvirtadalio.

Skaityti visą pranešimą