Maskva grasina branduoline eskalacija – supykdė britų Ukrainai siunčiami urano šaudmenys

Prieš 1 metus 54

Antradienį paaiškėjo, kad Jungtinės Karalystės karinės pagalbos Ukrainai pakete bus ir šaudmenų su nuskurdintuoju uranu. Vakare Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, neva ukrainiečiams perduodami „branduoliniai komponentai“, todėl Maskva reaguos.

„Jei tai įvyks, Rusija turės atitinkamai reaguoti, nes Vakarai pradeda naudoti ginklus su branduolinaiis komponentais“, – kalbėdamas greta Maskvoje viešėjusio Kinijos lyderio Xi Jinpingo sakė V. Putinas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad po šio Londono sprendimo lieka vis mažiau žingsnių iki „potencialaus branduolinio susidūrimo“ tarp Rusijos ir Vakarų.

„Žengtas dar vienas žingsnis, jų lieka vis mažiau ir mažiau“, – aiškino pareigūnas.

Antradienį JK valstybės ministrė baronienė Annabel Goldie nurodė, kad tarp šalies Ukrainai siunčiamos amunicijos, skirtos tankams „Challenger-2“ bus ir šarvus pramušančių sviedinių, kuriuose yra nuskurdintojo urano, rašo „Sky News“.

Ši medžiaga yra naudojama dėl to, kad lengviau pramuša šarvus dėl savo tankio ir kitų fizinių savybių.

„JK naudoja nuskurdintąjį uraną šarvus pramušančioje amunicijoje jau kelis dešimtmečius, tai standartinis komponentas niekaip nesusijęs su branduoliniais ginklais. Rusija tai žino, bet specialiai stengiasi dezinformuoti“, – sakė JK gynybos minsiterijos atstovai.

Rusija taip pat naudoja nuskurdintojo urano amuniciją. V. Putinas tokiais teiginiais siekė įtikinti Xi Jinpingą perduoti jam ginklų ir pagąsdinti Vakarus, kad jis ketina eskaluoti ir panaudoti branduolinius ginklus, „Sky News“ sakė buvęs britų pulkininkas Hamishas de Bretton-Gordonas.

Nuskurdintasis uranas negali būti naudojamas kaip branduolinis kuras ar paverstas branduoliniais ginklais. Nuskurdintasis uranas taip pat naudojamas ir šarvuose, pavyzdžiui, JAV tankų „Abrams 1“ apsaugos sistemose, dėl to tankai yra mažiau pažeidžiami.

Skaityti visą pranešimą