Mamos ėjimu kvietė atkreipti dėmesį į emocinę sveikatą

Prieš 1 metus 83

Vilniuje Žaliųjų ežerų taku sekmadienį mamos ėjo 2,1 km, taip siekdamos atkreipti dėmesį į motinų emocinę sveikatą. Rengėjai kvietė prisidėti prie projekto „Mama mums rūpi“, kuris rūpinasi pogimdyminės depresijos prevencija ir pagalba mamoms.

Tuo pačiu metu kai mamos Vilniuje ėjo 2,1 km, mama Raimonda, gyvenanti Lisabonoje, bėgo pusmaratonį (21 km.). Kaip teigiama, pati Raimonda irgi žino, kokia svarbi laiku gaunama reikiama pagalba, o jai atsistatyti po sunkių emocinių išgyvenimų padėjo judėjimas, psichologas ir vyro palaikymas. Todėl ji bėgdama ir kviesdama kitas moteris prisijungti siekė atkreipti dėmesį į fizinę bei psichologinę sveikatą.

Kaip praneša rengėjai, projektas „Mama mums rūpi“ savo veikla siekia, kad kūdikio besilaukiančios moterys ir vaikus auginantys tėvai, susidūrę su emociniais sunkumais ar psichikos sutrikimais, gautų reikiamą informaciją ir sulauktų reikiamos pagalbos.

Pogimdyminės depresijos simptomus patiriantys asmenys dažnai nesugeba patys jų identifikuoti, todėl aplinkinių žinojimas – nepaprastai svarbus.

Lietuvoje atliktas naujausias tyrimas rodo, kad net 55,68 proc. moterų bent kurį laiką po gimdymo patiria potrauminio streso po gimdymo reakcijas, dar 20,54 proc. moterų susiduria su kliniškai reikšmingais pogimdyminės depresijos simptomais.

Skaityti visą pranešimą