Maisto papildai ir sportas

Prieš 1 metus 155

Maisto papildai arba kitaip, maistas sportui – tai sveikos mitybos priedai, kurie užtikrina organizmui reikalingų naudingų medžiagų kiekį. Į maisto papildų sudėtį įeina skirtingos veikliosios medžiagos. Dėl skirtingų veikliųjų medžiagų papildus naudoja pasyvų ir aktyvų gyvenimo būdą gyvenantys žmonės. Papildai vartojami sąnarių skausmams gydyti, norint atstatyti trūkstamų medžiagų kiekį organizme, ištvermei didinti, raumenų masei auginti ir pan.

Sportas yra aktyvus gyvenimo būdas, o aktyvų gyvenimo būdą gyvenančių žmonių vis daugėja. Daugelis sportuojančių vartoja maisto papildus, kad patenkintų mitybos poreikius, pagerintų maistinių medžiagų trūkumą organizme, pasiektų asmeninius sportinės veiklos tikslus. Papildų pasirinkimas ganėtinai platus: gėrimai, milteliai, tabletės.  Apsilankę puslapyje Papildukalnas.lt galite plačiau susipažinti su maisto papildais.

Populiariausi maisto papildai tarp sportuojančių asmenų

  • Kreatino monihidratas. Populiariausias sporto mitybos papildas. Kreatinas vartojamas ištvermingumui, raumenų jėgai didinti, raumenų masei auginti, norint pagerinti trumpalaikę atmintį.
  • Baltymai (proteinas). Proteinas formuoja organizmo struktūras (ląsteles, audinius) ir funkcinius veiksnius (hormonus, antikūnius ir pan.). Proteinas tarp sportuojančių naudojamas raumenų masės auginimui, sotumo jausmo didinimui, svorio metimui.
  • Omega 3. Omega 3 riebalų rūgštys yra nepaprastai svarbios, nes turi daug naudos sveikatai, kūnui ir smegenims.
  • BCAA/Leucinas. Leucinas yra labai svarbus žmogaus raumenų sistemai. Šis papildas stimuliuoja raumenų augimą, moduliuoja jautrumą insulinui, padeda išsaugoti liesą raumenų audinį, aprūpina organizmą energija.
  • Gliukozaminas yra gyvybiškai svarbus kremzlės, jungiamojo audinio formavimuisi, padeda apsisaugoti nuo sąnarių skausmo ir traumų.
  • Kofeinas. Kofeinas veikia centrinę smegenų dalį. Ilgesnėse nei 90 minučių distancijose protinis ir fizinis nuovargis vaidina svarbų vaidmenį. Šioje situacijoje kofeinas gali padėti palaikyti fizinį pajėgumą.  

Maisto papildų formos 

Maisto papildai yra įvairių formų: tabletės, kapsulės, milteliai, skysčiai.

Tabletės. Tabletės skiriasi savo apvalkalu, sudėtimi, forma, veikimo trukme. Renkantis tabletes reikia atkreipti dėmesį kas gaunama papildomai su veikliosiomis medžiagomis ir kokios tabletės jums yra priimtinesnės. Kapsulės. Vartojant kapsules organizmas iš karto aprūpinamas veikliosiomis medžiagomis. Kapsules vartoti paprasta, nes jos yra lengviau nuryjamos.

Milteliai.  Miltelių privalumas toks, kad juos galima sumaišyti su vandeniu ir įvairiais skysčiais. Milteliai naudingi, kai veikliąją medžiagą reikia gerti ne mikrogramais, o gramais.

Skysčiai. Skysčiai puikus pasirinkimas treniruočių metu. Prieš perkant skystus maisto papildus ypač rekomenduojama skaityti etiketes, kad įsitikinti, jog produkto kokybė atitinka kainos santykį.

 Kaip išsirinkti tinkamus maisto papildus?

  1. Maisto papildus reikia rinktis pagal tikslą, kurio siekiama: raumenų masės ar jėgos auginimas, svorio metimas, ištvermės didinimas ir pan.
  2. Žinant savo tikslą rekomenduojama nuspręsti kada maisto papildus sportuojantysis vartos: prieš treniruotę ar po treniruotės.
  3. Maisto papildų kainos skirtingos. Kainų skirtumas gali būti labai didelis ir priklausyti nuo: papildų savikainos, reklamos, transportavimo išlaidų.
  4. Pradėjus vartoti maisto papildus būtina suderinti mitybos įpročius, kad papildų vartojimas būtų naudingas.

Papildukalnas.lt – svetainė, kurioje rasite maisto papildų už prieinamą kainą.

Veiksniai į kuriuos reikia atsižvelgti perkant maisto papildus:

  • Šalutinis poveikis. Maisto papildai gali sukelti šalutinį poveikį: pykinimas, galvos skausmas, virškinimo sutrikimai.
  • Saugumas ir kokybė. Prieš perkant maisto papildus būtina susipažinti su perkamo maisto papildo informacija.
  • Produkto vartojimo forma. Maisto papildai yra įvairių formų. Pagal maisto papildo forma paprasta išsirinkti sau tinkamą.

Produkto sudėtis. Maisto papilduose gali būti glitimo ar kitų alergenų, todėl verta atkreipti dėmesį į produkto sudėtį.

Lukrecija Bruzgaitė

Skaityti visą pranešimą