M. Pakalnis: 15min miestas galėtų atsirasti dviejose Vilniaus zonose

Prieš 11 mėnesius 79

Vilniaus miesto savivaldybės vyr. architektas Mindaugas Pakalnis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino apmąstymais, ar Vilniuje būtų galima įgyvendinti 15min miesto principą. Anot jo, toks sprendimas įmanomas kai kuriose Vilniaus dalyse, tačiau tam trūksta būtinų sąlygų.

15min miesto principas itin paprastas – gyventojai gauna visas reikalingas paslaugas neišvykdami iš gyvenamojo rajono. Akivaizdu, būtinos paslaugos turi būti pasiekiamos 15 minučių spinduliu. Vyriausio miesto architekto skaičiavimais, toks principas galėtų būti įvedamas vidurinėje ir centrinėje Vilniaus zonose. Miesto pakraščiuose gyventojų tankis vis dar yra per mažas.

„Airiai visuomenininkai yra pasidarę savo metodiką, pagal kurią teigia, kad tam, kad funkcionuotų 15min miestas (toks miestas, kuriame visos paslaugos pasiekiamos 15min atstumu), būtinas bent 50 gyv./ha tankis (…). Tai pabandžiau pagal tokią pat metodiką įsivertinti, kiek mūsų Vilniaus pagal tokį vertinimą tiktų 15min miesto modelio įgyvendinimui. 15 minučių miestą galime sukurti vidurinėje zonoje (sovietinės statybos rajonai) – tik ten vis dar trūksta kitos būtinos sąlygos – darbo vietų ir paslaugų, ir centrinėje zonoje (Senamiestyje, Naujamiestyje, Šnipiškėse), kuri jau pakankamai mišri ir gyventojų tankis viršijo 50 gyv./ha. Visuose priemiesčiuose gyventojų tankis per mažas, kad toks miesto modelis veiktų”, – savo „Facebook“ paskyroje svarsto M. Pakalnis.

Bendrajame plane architektūros skyrius numatė, kad periferijoje galėtų būti kuriami miesto pocentriai. Ten būtų įsteigiami paslaugų ir darbo vietų koncentracijos branduoliai.

M. Pakalnis savo žemėlapyje išskyrė kompaktiškai užstatytas teritorijas (kur atstumas tarp pastatų yra ne mažesnis nei 50 m). Skaičiuojant pagal airių metodiką, faktinis Vilniaus tankis pamažėtų. Visgi su tuo nesutinka gyventojai – anot jų, miesto ribos apima miškus ir neužstatytas teritorijas, kuriose skaičiuoti tokį tankį būtų visiškai nelogiška.

15 minučių miesto vizija jau sėkmingai yra realizuojama kituose Europos miestuose: Paryžiuje, Barselonoje, Melburne ir kitur. Toks miesto vystymo principas prisideda prie tvarumo: kai kur automobiliai gyventojams nėra reikalingi, nes visas būtinas paslaugas jie pasiekia pėsčiomis arba viešuoju transportu per 15 minučių. Miestuose, kur įgyvendinama 15 minučių miesto vizija, gyventojai visas paslaugas gali gauti tiesiog aplink savo namus. Jiems nebūtina važiuoti į kitą miesto dalį, norint apsipirkti arba nueiti į restoraną, polikliniką ir nuvesti vaiką į darželį, mokyklą.

Tokiuose rajonuose yra įrengiamos žalios zonos, pertvarkomos apleistos aikštelės ir kiemai. Siekiama, kad sumažėtų automobilių kiekis, nes gyventojai galės ne tik pėsčiomis nuvesti vaikus iki darželio, bet ir turės galimybę dirbti arčiau namų. Toks sprendimas dalinai išsprendžia spūsčių problemą.

MadeinVilnius.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „Naujosios medijos grupės“ sutikimo neleidžiama.MadeinVilnius.lt

Matai naujieną? Nutiko įdomus dalykas ar nori su visais pasidalinti savo istorija? Filmuok, komentuok ir kelk vaizdo įrašus į išmaniąją programėlę „Once in Vilnius“. Kiekvienas toks kadras pretenduoja tapti filmo apie Vilnių dalimi.



Skaityti visą pranešimą