LVŽS lyderis nepalaiko bankų solidarumo mokesčio: rengdami projektą valdantieji net nebandė tartis su bankais

Prieš 1 metus 61

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad laikinojo bankų solidarumo mokesčio nepalaiko, nes juo Vyriausybė rodo vengimą šnekėtis su verslu. Pasak jo, rengdami projektą valdantieji net nebandė tartis su bankais dėl alternatyvų.

„Šio sprendimo nereikia palaikyti vien dėl paties principo. Nes dabartinė valdžia vengia bet kokiu atveju šnekėtis su verslu. Ir ne tik bankų atveju, čia ir visos verslo bendruomenės atžvilgiu. Verslo bendruomenė ateina kalbėtis su šešėline Vyriausybe, nors mes nieko pakeisti negalime, nes kitur jų neišklauso“, – trečiadienį „Žinių radijui” teigė R. Karbauskis.

„Lietuvoje bankai taiko tikrai aukštas palūkanas, tikrai įkainiai yra dideli, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis. Čia buvo galima ieškoti kompromiso ir sutarti dėl to, kas iš tikrųjų būtų naudinga Lietuvai. Bet to bandymo nebuvo, vietoje šnekėjimo su bankais valdžia nuėjo į sprendimą, kad bus įvestas mokestis ir paimti pinigai”, – tikino jis.

Taip pat, pasak LVŽS pirmininko, už prarastus bankų pelnus turės sumokėti Lietuvos visuomenė. Jo teigimu, bankai yra pasiruošę kompensuoti netektis per tolimesnį palūkanų kėlimą.

„Viskas, ką valstybė paims iš bankų, bus perkelta ant Lietuvos gyventojų ir verslo per didesnes palūkanas. (...) Tai yra akivaizdu, nes nėra jokių saugiklių, kad taip neatsitiks. Ir bankai sako labai atvirai ir labai aiškiai – jeigu jiems uždės papildomus mokesčius, jie pasiims per aplinkui. Kaip girdžiu, tas yra atvirai sakoma, kai yra šnekama apie įmonių kreditavimą”, – aiškino jis.

„Nereikia pasakų, kad įteisinus samanės gamybą, ją verdantys miške legalizuosis“

Į parlamentą grįžus pasiūlymui įteisinti naminio alkoholio gamybą kaimo turizmo sodybose, R. Karbauskis sako, kad projektu nesprendžiama, kaip užkardyti neteisėtą vadinamosios samanės varymą.

„Niekas šiandien rimtai nekovoja su nelegalios samanės gamyba. Šitoje situacijoje tai yra problema. Turime žmonių mirtis, turime problemas su kokybe ir visa kita. Niekaip tai nesprendžiama tuo, kas dabar bus įstatyme įrašyta“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečio“ teigimu, einantys „į mišką virti samanės“, nesilaikys reikalavimų, kuriuos siūlo įvesti dar 2021 m. pabaigoje šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas iniciavusi Seimo narių grupė.

„Jie įsivaizduoja, kad tas žmogus, kuris nuėjęs slaptai miške verda, dabar paims sertifikatus, susimokės mokesčius, legalizuosis... Nereikia pasakoti pasakų, visi suprantame, kad taip nebus“, – teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, naujus reikalavimus nebus sunku apeiti, o tai apsunkins darbą institucijoms, pavyzdžiui, policijai.

„Tai sukurs galimybę kažkam, pavyzdžiui, gaminant 1 tūkst. litrų, oficialiai parodyti 100 litrų ir 900 litrų parduoti nelegaliai. Bus tokių apėjimų, policijai bus daug sunkiau dirbti, tada klausimas kils – ar čia legali, ar nelegali (gamyba – ELTA). Manau, kad tik pabloginsime situaciją. Ji gerėjanti buvo“, – dėstė politikas.

Skaityti visą pranešimą