Lukašenka sprogimą Lenkijoje vadina sąmoninga provokacija, neva nukreipta prieš Maskvą ir Minską

Prieš 1 metus 63

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka praėjusią savaitę Lenkijos pasienio Pševoduvo kaime įvykusį raketos sukeltą sprogimą pavadino sąmoninga „provokacija“, tariamai nukreipta prieš jo paties šalį ir Rusiją, praneša „Sky News“, remdamasi Baltarusijos valstybine naujienų agentūra „BelTA“.

A. Lukašenka tvirtino, neva Lenkija ir Ukraina „norėjo“ tokios provokacijos. „Šia tema Vakaruose jau nebekalbama. Tačiau tai – tik pradžia. Lenkai ir ukrainiečiai apgailestauja, kad tai nebuvo Rusijos raketa. Jie norėjo prieš mus nukreiptos provokacijos, jie norėjo eskalacijos“, – susitikime su Udmurtijos vadovu kalbėjo A. Lukašenka. Jis ėmėsi kvestionuoti, kodėl raketos smūgis įvyko būtent tuo metu, kai Indonezijoje vyko G20 viršūnių susitikimas.

„Lenkijos vadovybė privalo savo žmonėms išaiškinti, kaip visa tai įvyko, kodėl buvo smogta Lenkijos teritorijai, kas visa tai suplanavo, kodėl ta raketa, tariamai paleista į rytų pusę, staiga pasisuko į vakarus, ir kodėl ji buvo paleista, kai ore nebuvo jokių Rusijos raketų, – tikino A. Lukašenka. – Šių niekšų nesustabdys niekas.“

Dviejų gyvybių pareikalavęs sprogimas Pševoduve įvyko praėjusį antradienį. Jį sukėlė ten iš kaimyninės Ukrainos teritorijos atskriejusi viena ar dvi raketos. Lenkijos ir JAV tyrėjai daro preliminarią išvadą, kad šie sviediniai priklausė ne Rusijai, o buvo Ukrainos oro gynybos sistemų dalis. Tačiau tarptautinė bendruomenė sutinka, kad atsakomybė dėl incidento tenka Maskvai, nes jos pajėgos prieš tai vykdė intensyvų Ukrainos apšaudymą.

Baltarusija yra artima Rusijos sąjungininkė, kuri leidžia Rusijos kariuomenei naudotis savo teritorija vykdant Ukrainos puolimą.

Skaityti visą pranešimą