„LTG Infra“ paskelbė viešąjį konkursą rentgeno įrangai įsigyti

Prieš 1 metus 60

„Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) bendrovė „LTG Infra“ paskelbė viešąjį konkursą dėl jau trečiojo rentgeno įrangos, jai reikalingos infrastruktūros projektavimo bei statybos Lietuvos pasienyje. Įrengus rentgeną Stasylose, tai būtų jau antroji tokia kontrolės sistema pasienyje su Baltarusija, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai.

„Siekiame, kad Lietuvos geležinkelių infrastruktūra būtų kuo geriau pritaikyta įvežamų krovinių patikrai, užtikrinant nacionalinio saugumo interesus. Tokia įranga jau veikia Kenos geležinkelio pasienio poste, neseniai paskelbėme konkursą pirkti rentgeno įrangą ir Kybartuose“, – sako „LTG Infra“ generalinis direktorius Karolis Sankovski.

Siekiant užkardyti neteisėtą prekių ir daiktų gabenimą valstybės sieną kertant geležinkelio transportu, nuo šių metų vasario 16 d. traukinių eismas iš Baltarusijos nukreipiamas per Kenos punktą, kuriame jau pastatyta ir įrengta rentgeno kontrolės sistema.

Remiantis Muitinės departamento statistika, Lietuvos muitinės pareigūnai 2022 m. geležinkelio transporte ikiteisminiuose tyrimuose sulaikė 854 tūkst. pakelių cigarečių kontrabandos. Didžioji dalis kontrabandos sulaikyta Kenos geležinkelio poste, tačiau pradėjus veikti Kenos rentgeno kontrolės sistemai, kontrabandininkai ėmė vengti gabenti nelegalius krovinius per šį punktą.

Pasak Muitinės departamento generalinio direktoriaus Dariaus Žvirono, rentgeno kontrolės sistemos įdiegimas – veiksminga priemonė ne tik geležinkelio transporte slepiamos kontrabandos užkardymui, – rentgenas lemia ir efektyvesnę šiuo metu ypač aktualią sankcionuotų prekių kontrolę.

Skelbiamas konkursas apima rentgeno sistemos įrangos ir kitos reikalingos įrangos pirkimą (vaizdo kamerų, daviklių, kompiuterių), programavimo darbus, taip pat rentgeno sistemai reikalingos infrastruktūros – statinių ir privažiavimo kelių – projektavimo bei statybos darbus.

Projektas įgyvendinamas glaudžiai bendradarbiaujant su Muitinės departamentu. Sutartį su laimėtoju planuojama pasirašyti trečiąjį šių metų ketvirtį.

Skaityti visą pranešimą