LSMU mokslininkai pradeda vaikų augimo stebėsenos tyrimą, tirs 6 tūkst. pirmokų

Prieš 1 metus 78

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai pradeda vaikų augimo stebėsenos tyrimą. Jie aiškinsis, kaip maitinasi, kiek juda ir kiek laiko prie ekranų praleidžia beveik šeši tūkstančiai pirmokų. Pasak mokslininkų, ankstesni tyrimai rodo, kad daugėja per didelį svorį turinčių vaikų, tačiau yra ir gerų žinių – vis daugiau pirmokų lanko sporto arba šokių būrelius.

Tikybos mokytoja Elvyra Šliažienė pastebi, kad vaikai noriai įsitraukia į užsiėmimus, tik kiek sunkiau išlaiko dėmesį. Pasak pedagogės, pirmokai keičiasi – jie drąsūs, smalsūs, atviri, bendraujantys,

„Labai aktyvūs vaikai, sportuoja, juda, šoka, turi įvairiausių sumanymų ir juos visais būdais įgyvendina“, – pasakoja mokytoja.

Pokyčius stebi ir šeštą vaikų augimo stebėsenos tyrimą pradedantys mokslininkai. Jie sako, kad rezultatai ir džiugina, ir kelia nerimo. Pavyzdžiui, lyginant ankstesnių tyrimų duomenis, daugiau laiko vaikai praleidžia prie ekranų – kai kurie savaitgaliais ir po penkias valandas. Tačiau taip pat daugėja lankančiųjų sporto arba šokių būrelius.

„Stebim, kad mūsų vaikai saldumynų ne tiek daug vartoja, kad greito maisto – picų, kebabų – iš tikrųjų nelabai didelė dalis vaikų [valgo], lyginant su kitom Europos Sąjungos šalimis <...>. Saldžiųjų, gazuotų gėrimų ne tiek daug vartoja ir kasdien, tai yra retas vartojimas“, – nurodo LSMU profesorė Aušra Petrauskienė.

Lyginant tyrimus, pirmokai mažiau – beveik 4 kartus – valgo dešrų, dešrelių, taip pat rūkytų ir pieno produktų. Daugiau – paukštienos ir vaisių, daržovių – vis dar per mažai.

„Mokykloje vaikai tikrai maitinasi labai sveikai – ir maistas tikrai sveikas, ir gauna daug daržovių. Daug vaisių gauna ir pieno programa yra, kad vaikai lyg įprastų ir norėtų tai daryti. Džiaugiamės, kad daugėja ir iš namų dėžučių maisto, atkeliaujančių su sveikais produktais“, – dalijasi Kauno mokyklos-darželio „Šviesa“ direktorė Erika Vaidelienė.

Mokslininkai sako, kad tyrimui pasirinkta amžiaus grupė – nuo šešerių iki devynerių metų, nes tuo laiku berniukai ir mergaitės vystosi vienodai. Tyrime, planuojama, dalyvaus apie 6 tūkstančius Lietuvos pirmokų, anketas pildys ir jų šeimos nariai. Mokyklose bus matuojamas vaikų svoris, ūgis.

„Normalaus kūno svorio vaikų su kiekvienu etapu šiek tiek mažėja ir reikšmingi skirtumai matomi jau nuo 2008-ųjų, lyginant 2019-aisiais, o vaikų turinčių antsvorio, nutukimo, pamažu didėja, kas dešimtas yra nepakankamo kūno svorio“, – teigia LSMU profesorė A. Petrauskienė.

Tyrimas vyksta visoje Europos Sąjungoje, rezultatus planuojama skelbti gruodžio pabaigoje.

Skaityti visą pranešimą