LRT trumpai. Vilniuje praplėstos automobilių stovėjimo rinkliavos zonos – kaip gyventojui gauti leidimą ir kiek tai kainuoja?

Prieš 1 metus 65

Siekiant užtikrinti daugiau laisvų vietų gyventojams, nuo sausio 9 ir 16 d. Vilniuje įsigaliojo automobilių stovėjimo pokyčiai – praplėstos rinkliavos zonos. Tie, kurie gyvena rinkliavos zonų ribose, sumokėję nustatytą mokestį, gali įsigyti „Susisiekimo paslaugų“ (JUDU) išduodamus metinius (ar mėnesinius) gyventojo leidimus statyti automobilį. LRT.lt primena, kaip tą galima padaryti ir kiek tai kainuoja.

Praplėtė rinkliavos zonas

LRT.lt primena, kad nuo sausio 9 d. į geltonąją rinkliavos zoną įtrauktos šios gatvės: Vitebsko g. (44 vietos); Krivūlės g. (35 vietos); Lapų g. (20 vietų); Rasų g. (30 vietų); Linkmenų g. (45 vietos); Kernavės g. 84 (27 vietos); Labanoro g. (16 vietų).

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pereinamuoju laikotarpiu (nuo sausio 9 d. iki sausio 22 d.), vairuotojai pasistatę automobilį šiose vietose ir nesumokėję rinkliavos mokesčio, iš karto nebus baudžiami, o tik įspėjami informaciniu pranešimu, primenančiu, jog vairuotojas palieka automobilį mokamoje zonoje ir privalo sumokėti už stovėjimą.

Nuo sausio 23 d. šiose vietose bus vykdoma įprasta automobilių statymo kontrolė. Kontrolieriai tikrins ne tik vietinės rinkliavos apmokėjimą, bet ir tai, ar vairuotojai statydami automobilį nepažeidžia Kelių eismo taisyklių. Nustačius pažeidimą, vairuotojams apie tai bus paliekami pranešimai.

Geltonąją zoną nuo sausio 16 d. papildė dar kelios gatvės – Manufaktūrų g. (47 vietos) ir Kaukysos g. (12 vietų).

Nuo sausio 16-osios taip pat pasipildė ir žalioji zona, į kurią įtrauktos šios gatvės: Pelesos g. (195 vietos); Žirmūnų g. (32 vietos); Antakalnio g. (50 vietų); Lakūnų g. (95 vietos); S. Žukausko g. (161 vieta); J. Kubiliaus g. (76 vietos); Žygio g. (73 vietos); Minties g. (159 vietos).

Pereinamasis laikotarpis šiose gatvėse vykdomas nuo sausio 16 d. iki 27 d., o įprasta automobilių stovėjimo kontrolė – nuo sausio 28 d.

Gyventojai gali išsiimti leidimą

Tie, kurie gyvena rinkliavos zonų ribose, sumokėję nustatytą mokestį, gali įsigyti „Susisiekimo paslaugų“ (JUDU) išduodamus metinius (ar mėnesinius) gyventojo leidimus statyti automobilį.

Kur įsigyti leidimą?

1. Leidimą galima įsigyti internetu, jungiantis per centrinį elektroninių paslaugų portalą.

2. Klientų aptarnavimo centruose.

Leidimo galiojimo teritorija nustatoma pagal asmens deklaruotos gyvenamosios vietos adresą. Gyventojo leidimas galioja tik konkrečioje nustatytoje teritorijoje, gyventojo leidimas nesuteikia teisės statyti automobilį nemokamai visoje rinkliavos zonoje, privačiose automobilių stovėjimo aikštelėse, taip pat ženklų „Sustoti draudžiama“, „Stovėti draudžiama“ ir „Rezervuota stovėjimo vieta“ ženklų galiojimo zonose bei kitaip pažeisti Kelių eismo taisykles (nesilaikyti pastatymo būdo ir pan.).

Leidimas pradeda galioti tik sumokėjus nustatyto dydžio rinkliavą. Rinkliavos dydis nustatomas pagal išduodamo leidimo rūšį ir rinkliavos zoną.

Skaityti visą pranešimą