LRT trumpai. Skolingas – išieškos, permokėjai – kreipkis pats: kodėl būtina pateikti deklaraciją, norint atgauti GPM permoką

Prieš 1 metus 66

Paskelbus pajamų deklaravimo startą, Valstybinė mokesčių inspekcija ragina deklaracijas pateikti visus gyventojus. Kaip nurodo inspekcija, kartais pasitaiko atvejų, kad gyventojai nė nežino, jog gali atgauti pinigų. Būtent šie gyventojai permokos ir neatgauna, jeigu nepateikia pajamų deklaracijos, net, jeigu VMI turimais duomenimis permoka ir yra susidariusi.

Jeigu vis dėlto VMI turimais duomenimis gyventojas sumokėjo per mažai GPM, nesumokėta dalis iš jo bus išieškota, net jeigu jis ir nepateiks deklaracijos.

LRT.lt domisi, kodėl taikoma tokia tvarka.

Kaip LRT.lt komentuoja VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis, gyventojo pateikta deklaracija prilygsta prašymui grąžinti permoką ir gyventojui nieko daugiau daryti ar teikti nereikia – permokos suma pervedama į asmens nurodytą banko sąskaitą iki tų metų liepos 31 d.

Tačiau kodėl gyventojui privalu teikti deklaraciją, jeigu dalį ar net visus duomenis už jį užpildo pati VMI?

Kaip paaiškina inspekcija, jos turimi duomenys gali būti nepilni. Pavyzdžiui, deklaracijoje užpildžius VMI iš trečiųjų šalių gautus duomenis, gali atrodyti, kad gyventojui susidarė GPM permoka. Tačiau yra duomenų, kuriuos žino tik pats gyventojas.

Pildydamas deklaraciją ir atsakydamas į vedlio klausimus gyventojas gali nurodyti, kad, pavyzdžiui, gavo individualios veiklos pajamų iš kito gyventojo, pardavė ar nuomojo turtą kitam gyventojui. Už gautas pajamas gyventojui taip pat reikia susimokėti GPM. Tokiu atveju gali kisti ir preliminariai apskaičiuota mokėtina ar grąžintina GPM suma.

Kitaip tariant, jeigu, remiantis preliminariais duomenimis gyventojui susidaro grąžintina suma, t. y., jis sumokėjo per daug GPM, jam pateikus papildomą informaciją, kurios VMI neturi, ši suma gali koreguotis ir permoka gali išnykti ar net susidaryti skola. Jeigu vis dėlto gyventojui susidaro mokėtina suma, t. y., jis sumokėjo per mažai GPM, net ir pateikęs papildomą informaciją, gyventojas liks skolingas.

Tai, kad VMI neturi duomenų apie deklaruotas išlaidas, M. Endrijaitis nurodo kaip vieną iš priežasčių, kodėl VMI negali grąžinti GPM permokos įprasta tvarka.

Taip pat pasitaiko, kad gyventojai sudubliuoja išlaidas, pavyzdžiui, išlaidas už studijas deklaruoja ir patys studentai, ir jų tėvai.

Kartais gyventojai neteisingai deklaruoja išskaičiuotus mokesčius, apmokestinamąsias pajamas deklaruoja kaip neapmokestinamąsias ar deklaruoja ne visas apmokestinamas pajamas. Pasitaiko, kad gyventojai deklaruoja ne visas gautas pajamas, pavyzdžiui, pamiršta deklaruoti nekilnojamojo turto pardavimo pajamas, automobilių pardavimo pajamas, finansinių priemonių pardavimą, individualios veiklos pajamas.

Taip pat grąžinti permokas įprasta tvarka trukdo atvejai, kai gyventojai neteisingai deklaruoja parduoto turto įsigijimo kainą, negali dokumentais pagrįsti deklaruotų išlaidų, pavyzdžiui, kai nori pasinaudoti GPM lengvata remonto paslaugoms.

Kartais gyventojai neteisingai deklaruoja savarankiškai iki deklaracijos pateikimo dienos sumokėtą GPM sumą ar turi ankstesnių nesutvarkytų prievolių, pavyzdžiui, paskutinė GPM deklaracija teisinga, bet gyventojai nepateikė ar nepatikslino ankstesnių metų ar kito mokesčio deklaracijų.

Gali pasitaikyti atvejų, kai gyventojo deklaracija pateikta teisingai, bet GPM permoka įskaitoma turimoms skoloms, t. y., susidariusi permoka panaudojama padengti įsiskolinimams VMI ar „Sodrai“.

M. Endrijaitis pažymi, deklaracijas pateikę, tačiau permokų, jeigu jos buvo susidariusios, iki 31 d. nesulaukę gyventojai turėtų pasitikrinti, ar jiems nereikia patikslinti pateiktos deklaracijos.

Apie aptiktus netikslumus deklaracijose VMI gyventojus tiesiogiai informuoja el. paštu bei Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS), skiltyje „Pranešimai“, o kai to padaryti neįmanoma, tradiciniu paštu.

Tais atvejais, kai gyventojas ar duomenis apie jam išmokėtas pajamas teikiantis asmuo informaciją patikslina po pajamų deklaravimo termino, susidariusi permoka grąžinama per 90 dienų nuo deklaracijos pateikimo dienos. Nesusigrąžinus permokos, ji lieka valstybės biudžete.

Praėjusiais metais 897 tūkst. gyventojų deklaravo grąžintiną 265,7 mln. eurų GPM sumą. Paskutiniais duomenimis, apie 16,5 tūkst. gyventojų vis dar turi patikslinti ar pateikti duomenis už 2021 m., o pagal VMI turimus vertinimus, negrąžinta GPM permokos suma siekia 6,5 mln. eurų.

„Atkreipiame dėmesį, kad ši suma gali keistis, nes asmeniui pateikus ar patikslinus duomenis, grąžintino GPM gali nebelikti arba pakisti jo suma“, – nurodo M. Endrijaitis.

Skaityti visą pranešimą