LRT trumpai. Neterminuotai sustabdžiusieji kaupimą pensijai pasimetę – kada vėl gaus kvietimus atnaujinti įmokas?

Prieš 1 metus 60

„Nesuprantu, patenku aš į tuos įtrauktuosius ar ne?“ – sako į LRT.lt besikreipęs skaitytojas Mindaugas. Tokių kreipimųsi portalas sulaukė ir daugiau. Skaitytojai teigė belaukiantys laiško, kuriuo būtų informuoti, kad yra vėl įtraukti į antrąją pensijų pakopą, tačiau informacijos taip ir negaunantys. LRT.lt primena, kokia įtraukimo į antrąją pensijų pakopą tvarka galioja.

Dalis skaitytojų LRT.lt nurodė, kad kaupti antrojoje pensijų pakopoje pradėjo dar iki 2019 m., tačiau 2019 m. pradžioje jie nutarė kaupimą stabdyti. Dabar skaitytojai teigia nesuprantantys, ar į kaupimą dar bus įtraukiami, ar grįžti kaupti galės tik patys išreiškę tokį norą.

„Sodros“ atstovė Malgožata Kozič atkreipia dėmesį, kad įstatymas numato, jog tiems, kurie 2019 m. neterminuotai sustabdė savo įmokų pervedimą į pensijų fondus, įmokų pervedimas bus atnaujinamas tris kartus kas trejus metus. Atnaujinant įmokų mokėjimą nebus atsižvelgiama į kaupiančiojo amžių.

Tai reiškia, kad 2019 m. mokėjimą sustabdę gyventojai pirmą kartą pranešimus apie įmokų atnaujinimą gavo 2022 m. Šiemet papildomo pranešimo šie gyventojai negaus.

Antrojo ir trečiojo įmokų mokėjimo atnaujinimo jie atitinkamai turėtų laukti 2025 ir 2028 m.

„Tais metais, kai įvyksta automatinis įmokų pervedimo atnaujinimas, žmonės yra informuojami tokiu pat būdu kaip ir naujai įtraukiami į pensijų kaupimą: gauna pranešimus į asmenines paskyras, o jei yra nurodę savo elektroninio pašto adresus, pranešimus gauna taip pat ir elektroniniu paštu“, – pažymi M. Kozič.

Kaip ir su naujai įtrauktais gyventojais, jeigu žmogus neperskaito pranešimo asmeninėje paskyroje, informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą jam siunčiama registruotu laišku.

„Kaip ir naujai įtraukiami į pensijų kaupimą, žmonės, kurių įmokų mokėjimas automatiškai atnaujinamas, gali apsispręsti iki įtraukimo metų birželio 30 d. – atnaujinti įmokas arba vėl atsisakyti įmokų pervedimo“, – paaiškina M. Kozič.

Ji pabrėžia – įmokas sustabdę gyventojai nepasitraukė iš kaupimo antrojoje pakopoje. Tai reiškia, kad jų iki 2019 m. sukauptos lėšos liko pensijų fonduose ir toliau yra investuojamos, tačiau įmokos nuo jų atlyginimų nebėra pervedamos į pensijų fondus.

Jeigu gyventojai 2019 m. ar vėliau vis dėlto į pensijų kaupimą buvo įtraukti pirmą kartą ir iki tol niekada nekaupė, jų atsisakymas dalyvauti kaupime taip pat galioja trejus metus. Jiems praėjus gyventojai ir vėl bus įtraukti į antrąją pensijų pakopą. Nenorintieji kaupti ir vėl privalės atsisakyti tai daryti.

Šie gyventojai kvietimus kas trejus metus gaus iki kol jiems sukaks 40 metų. Vėliau kaupti gyventojai galės pradėti tik savarankiškai sudarę sutartį su pensiniu fondu.

M. Kozič primena, kad dalis gyventojai, įsigaliojant antrosios pakopos pensijų reformai 2019-aisiais visam laikui apsisprendė pasitraukti iš pensijų kaupimo. Tie gyventojai iki 2019 m. jau dalyvavo pensijų kaupime ir turėjo sukaupę pensijų fonduose tam tikras sumas. Jie nusprendė pasiimti visas pensijų fonduose sukauptas lėšas ir perkelti jas į „Sodrą“.

„Taigi, jie nebeturi jokių pensijų fonduose sukauptų sumų. Šie žmonės nėra įtraukiami į pensijų kaupimą ir jiems nesiūloma atnaujinti įmokų. 2019 m. tokių žmonių buvo 44 696“, – sako M. Kozič.

„Sodros“ duomenimis, yra sustabdyta 243 527 pensijų kaupimo įmokų pervedimai, iš kurių 157 803 sustabdė per 2019 m. neterminuotai.

Skaityti visą pranešimą