LRT trumpai. Nenustebkite – tiekėjai galės vienašališkai pakeisti jūsų turimą sutartį ir sumažinti elektros tarifą

Prieš 11 mėnesius 78

Ketvirtadienį Seimas priėmė įstatymo pataisas – nepriklausomiems tiekėjams suteikta teisė vienašališkai keisti sutarties sąlygas ir mažinti elektros energijos tiekimo kainą klientams. LRT.lt pateikia, ką svarbu apie tai žinoti. 

Nors energetikos kainos nukrito, daugelis buitinių vartotojų vis dar permoka už elektros energijos tiekimą – kai kurie gyventojai, net ir raginami pakeisti turimus elektros tarifus, to nepadaro. Šiuo metu apie 500 tūkst. elektros vartotojų (nors turi tokią galimybę) nėra sumažinę elektros tiekimo tarifo.

Nors biržoje elektra atpigusi, dalis gyventojų sutartyje su tiekėju tebeturi 28 centus gerokai viršijančius tarifus, jiems iš valstybės biudžeto skiriamos kompensacijos.

Dėl šios priežasties kai kurie energetikos ekspertai mano, jog dabartinės kompensacijų už elektrą tvarkos nuo liepos turėtų būti atsisakoma. Pirmąjį šių metų pusmetį gyventojams už suvartotą elektros energiją valstybė padengia iki 28,5 cento už kilovatvalandę (kWh), o riba, žemiau kurios nekompensuojama, siekia 28 centus.

Kompensacijas už elektrą šiuo metu gauna visi namų ūkiai, nepriklausomai nuo to, ar yra nepriklausomo elektros tiekėjo klientai, ar ne.

Energetikai taip pat ragina nepamiršti peržiūrėti turimų sutarčių su nepriklausomais tiekėjais, nes nuo liepos didesnius elektros tarifus turintiems gyventojams gali tekti mokėti visą kainą.

Taigi, dėl naujai priimtų įstatymo pataisų vartotojams nereikės imtis papildomų veiksmų, kad nepriklausomas tiekėjas galėtų sutartyje nustatyti mažesnę elektros energijos tiekimo kainą.

Iki šiol, vadovaujantis galiojančių teisės aktų nuostatomis, bet koks nepriklausomo elektros energijos tiekėjo siūlomas sutarties sąlygų pakeitimas buvo galimas tik esant vartotojo sutikimui.

Skaityti visą pranešimą