LRT trumpai. Naują butą bus galima pirkti tik pilnai įrengtame name: kokie dar statybų pakeitimai laukia

Prieš 1 metus 62

Įstatyme keičiamas ne vienas jo punktas, patikslintos ir naudojamos sąvokos. Tarp numatomų pakeitimų: pokyčiai įgyvendinant rekonstrukciją, kitokia tvarka perkant ir parduodant butus daugiabučiuose namuose ir kt. LRT.lt plačiau apžvelgia dalį įsigaliosiančių pakeitimų.

Renovuotam pastatui gali būti taikomi naujos statybos reikalavimai

Įstatyme apibrėžtos rekonstravimo sąvokos. Numatoma, kad tuo atveju, kai rekonstruojant pastatą, jo tūris padidėja daugiau nei 100 proc., jam taikomi įstatymuose ir jų įgyvendinamuosiuose teisės aktuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyti naujo statinio projektavimui ir statybai keliami reikalavimai.

Kitaip tariant, rekonstruojant seną pastatą ir smarkiai didėjant jo tūriui, pastatui gali būti taikomi A+ klasės reikalavimas.

Kaip yra teigęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas, tokiu pakeitimus siekiama, kad renovacija nebūtų pridengiama nauja statyba.

Šis pakeitimas įsigalios nuo lapkričio 1 d.

Notarinė sutartis – tik esant 100 proc. baigtumui

Taip pat numatoma, kad notarine pirkimo-pardavimo sutartimi būtų galima įsigyti gyvenamąsias patalpas tik 100 proc. baigtumo daugiabučiuose. Dabar taikomas reikalavimas siekia kiek mažesnį baigtumą – 80–85 proc.

Šios nuostatos neprivalomos statant vieno ir dviejų butų gyvenamuosius namus, tiesiant inžinerinius tinklus ir susisiekimo komunikacijas, išskyrus atvejus, kai yra sudaryta savivaldybės infrastruktūros plėtros sutartis.

Tokia tvarka ims galioti nuo kitų metų.

Pokyčiai statybos darbus atliekant patiems gyventojams

Aktualus ir dažniausiai gyventojus liečiantis vadinamasis ūkio statybos būdas. Tai atvejai, kai statybos ar remonto darbus savarankiškai atlieka pats žmogus. Vis dėlto gyventojams didelių pokyčių nenumatoma.

Statybos organizavimo būdai skirstomi į rangos, kai darbus atlieka rangovas, ūkio, kai darbus atlieka pats savininkas ar jo samdomi pavieniai meistrai bei mišrų, kai derinamas ir rangos, ir ūkio būdas.

Remiantis įtvirtintais pakeitimais, ūkio ar mišrų statybos organizavimo būdą turės teisę pasirinkti fiziniai asmenys, atliekantys statinių paprastąjį remontą bei fiziniai asmenys, statantys naują, rekonstruojantys, remontuojantys ar griaunantys vieną vieno buto gyvenamąjį namą iki 300 kv. m.

Pakeitimas įsigalios nuo gegužės 1 d.

Griežtesnis vertinimas dėl to, ar realybė atitinka dokumentus

Architektūros ekspertai nuo šiol bus įtraukti į statybą leidžiančių dokumentų išdavimo procesus. Jei savivaldybės administracija tikrindama statinio projektą nustatys, kad gali būti pažeisti esminiai statinio architektūros reikalavimai, kuriuos numato Statybos įstatymo 5 straipsnio 1 dalis, ji galės kreiptis į Regioninę architektūros tarybą ir prašyti įvertinti, ar statinio projektas atitinka Statybos įstatymo reikalavimus.

Minimame straipsnyje numatomi net keli punktai, kokia privalo būti architektūra. Tarp šių punktų numatoma, kad statinys privalo derėti prie kraštovaizdžio bei architektūra privalo atitikti statinio paskirtį.

LRT.lt primena, kad anksčiau yra pasitaikę atvejų, kai buvo statomi ne gyvenamosios paskirties pastatai, pavyzdžiui, viešbučiai, tačiau vėliau juose buvo parduodami butai.

Pakeitimas įsigalios nuo gegužės 1 d.

Skaityti visą pranešimą