LRT trumpai. Mokestis už gyvatuką. Kaip jis apskaičiuojamas?

Prieš 1 metus 77

Gautos sąskaitos už gyvatuką dar neprasidėjus šildymo sezonui nustebino ne vieną. Svarbu pasakyti, kad mokestis už šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti šildymo ir ne šildymo sezonų metu nustatomas vadovaujantis skirtinga metodika. LRT.lt paaiškina, ką reikėtų žinoti.

Ne šildymo sezono metu suvartotos šilumos kiekis karšto vandens temperatūrai palaikyti (cirkuliacijai) apskaičiuojamas tiksliai pagal apskaitos prietaisų rodmenis, o šildymo sezono metu apskaičiavimui taikomas vidurkis.

Šiltuoju metų laiku iš bendro namo suvartoto šilumos kiekio atimamas šilumos kiekis, kuris sunaudotas geriamajam vandeniui pašildyti. Likęs šilumos kiekis proporcingai dalijamas namo butų skaičiui. Suvartotas šilumos kiekis konkrečiam butui dauginamas iš šilumos kainos. Taip gaunama suma, kurią reikia mokėti už šią paslaugą.

Pavyzdžiui, bendras namo sunaudotas šilumos kiekis per mėnesį siekia 15,341 MWh. Šilumos kiekis, sunaudotas geriamajam vandeniui pašildyti, buvo 6273 kWh (6,273 MWh). Vadinasi, 15,341 MWh – 6,273 MWh = 9,068 MWh, arba 9068 kWh, – toks šilumos kiekis buvo panaudotas cirkuliacijai name palaikyti.

Jei, pavyzdžiui, daugiabutyje name iš viso yra 40 butų, šilumos kiekis, panaudotas cirkuliacijai name, dalijamas iš šio skaičiaus: 9,068 MWh : 40 butų = 0,2267 MWh, arba 226,7 kWh.

Šilumos kainai su PVM konkretų mėnesį siekiant 17,56 ct/kWh, sunaudotas šilumos kiekis dauginamas iš šilumos kainos. 226,7 kWh x 17,56 ct = 39 Eur 81 ct. Taigi, galutinė mokama suma už šią paslaugą siektų 39 Eur ir 81 ct.

Kai kurie vilniečiai piktinosi rugsėjį už gyvatuką gavę gerokai didesnes sąskaitas. Vilniaus šilumos tinklų aiškinimu, tai lėmė ženkliai išaugusi šilumos kaina.

Pavyzdžiui, rugpjūčio mėnesį šilumos kaina su PVM buvo 11,89 ct/kWh (su PVM), o dėl padidėjusių kuro kainų rugsėjo mėnesį šilumos kaina jau siekė 17,56 ct/kWh (su PVM).

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtinta šilumos kaina spalio mėnesiui yra 9,70 ct/kWh su 9 proc. PVM, arba 8,90 ct/kWh be PVM. Dėl sumažėjusios šilumos kainos turėtų sumažėti ir mokestis už gyvatuką.

Namo vidaus sistemose temperatūros šilumos tiekėjas nereguliuoja. Už tai atsakingi namų administratorių paskirti vidaus sistemų prižiūrėtojai, todėl, jeigu gyvatukas per karštas, reikėtų kreiptis į juos.

Skaityti visą pranešimą