LRT trumpai. Lietuvos klubų kovos UEFA turnyruose – datos, premijos ir atrankos schema

Prieš 1 metus 81

Antradienį Vilniaus „Žalgiris“ pirmasis iš Lietuvos klubų pradės savo žygį UEFA turnyruose. Sostinės komanda UEFA čempionų lygos atrankos pirmajame etape susitiks su Kosovo atstovais – „Ballkani“ klubu.

Ketvirtadienį Konferencijų lygos pirmajame atrankos etape savo rungtynes sužais „Panevėžio“ ir „Kauno Žalgirio“ klubai. Jų varžovais bus atitinkamai Orhėjaus „Milsami“ (Moldova) ir „Ruzomberok“ (Slovakija).

O štai Marijampolės „Sūduva“ savo kovas pradės antrajame Konferencijų lygos atrankos etape. Jame Lietuvos vicečempionų jau laukia „Viborg“ (Danija) ekipos iššūkis.

LRT.lt pristato Lietuvos klubų uždarbius, UEFA turnyrų atrankos sistemą ir rungtynių tvarkaraščius.

Atrankos schema

2021 metais UEFA pakeitė Europos turnyrų struktūrą ir šalia Čempionų ir Europos lygų atsirado Konferencijų lyga. Pagal užimamą vietą UEFA reitinge Lietuva gali deleguoti keturis šalies klubus į UEFA turnyrus. Lietuvos čempionai keliauja žaisti į Čempionų lygą, likę – į Konferencijų lygą.

Pakeista struktūra Lietuvos čempionams dar plačiau atvėrė duris siekiant žaisti kurio nors turnyro grupių etape. Įveikus pirmąjį atrankos etapą, kaip nutiko su „Žalgiriu“ praėjusiais metais, Europoje tenka sužaisti dar bent šešerias rungtynes, o bet koks kitas įveiktas varžovas reiškia, kad žaidimas grupių etape garantuotas.

Piniginės premijos

Lietuvos klubai, prieš pradėdami žaisti UEFA turnyruose, jau žino mažiausią sumą, kurią gaus. Pagal UEFA taisykles, klubai gauna fiksuotą 100 tūkstančių eurų sumą už kiekvieną etapą, kuriame jie žaidė, ir sumą, kuri gaunama iškritus iš Konferencijų lygos. Ši suma skiriasi pagal tai, kokiame etape kovas užbaigė klubas.

Varžybų tvarkaraštis

Įprastai Čempionų lygos rungtynės žaidžiamos antradieniais ir trečiadieniais, o kitų lygų – ketvirtadieniais. Išimtys būna taikomos, kai burtai suveda komandas iš to paties miesto žaisti tą pačią dieną.

Niekas nesikeičia ir šiais metais. Vilniaus „Žalgiris“ artimiausias rungtynes žais antradieniais, „Kauno Žalgiris“ ir „Panevėžys“ – ketvirtadieniais.

Skaityti visą pranešimą