LRT trumpai. Lietuvoje plinta nauja virusinė infekcija, stipriausiai smogianti mažiems vaikams: ką apie ją reikia žinoti?

Prieš 1 metus 93

Gydytojai pastebi, kad pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje sparčiai daugėja respiracinio sincitinio viruso (RSV) atvejų. Tai ūmi viršutinių kvėpavimo takų liga, kurią sukelia virusas. Nors užsikrėsti gali visi, dažniausiai ja serga vaikai. LRT.lt pasidomėjo, ką apie šią infekciją reikėtų žinoti, kaip saugotis ir gydytis susirgus.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, iš jai pateiktų ėminių nustatoma vis daugiau RSV infekcijos atvejų. Praėjusią savaitę ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms (ŪVKTI) būdingus simptomus jaučiantiems pacientams iš viso buvo paimti 382 ėminiai, iš jų 26-iuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas, 1-ame – B tipo gripo virusas, o net 82-uose – respiracinis sincitinis virusas (RSV). Tai nėra visa statistika, tad sergamumas šia virusine infekcija iš tiesų gali būti didesnis.

„Dėl RSV rekomenduojame kreiptis į gydytojus, nes tai ŪVKT infekcija ir apie jos atvejus turime tik statistinę informaciją, t. y. iš NVSPL gauname duomenis apie išskirtus virusus, tarp jų yra ir RSV“, – LRT.lt sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė žiniasklaidai Vilda Bajoriūnienė.

Statistikoje dažnai tokios infekcijos slepiasi ir po apibūdinimu „neaiškios kilmės virusas“. NVSC duomenimis, tai yra dažniausiai netirtas virusas.

„Jei asmuo tiriamas tik dėl COVID-19 ligos ir neatliekami papildomi tyrimai dėl gripo ar RSV, tai toks atvejis tiesiog laikomas ŪVKTI. Kas slepiasi po ŪVKTI, atsakyti negalime“, – nurodė NVSC atstovė.

Pavojingiausias kūdikiams

Apie tai, kad, lyginant su ankstesniais metais, šiemet daugiau diagnozuojama RSV infekcijos atvejų, praneša ir Vokietijos, JAV ir kitų šalių medikai. Pabrėžiama, jog šis virusas stipriausiai puola jaunus pacientus – kūdikius ir ikimokyklinio amžiaus vaikus, nors užsikrėsti gali bet kokio amžiaus žmogus.

Kaip LRT.lt sakė Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų vaikų pulmonologė dr. Sigita Petraitienė, RSV (respiratorinis sincitinis virusas) pažeidžia išskirtinai kvėpavimo takus ir yra ypač pavojingas naujagimiams ir kūdikiams.

„Pirminė mažų kūdikių ar vaikų infekcija dažnai apima apatinius kvėpavimo takus ir dažniausiai pasireiškia kaip bronchiolitas. Virusas pirmiausia patenka į viršutinius kvėpavimo takus, ten jis dauginasi viršutinių kvėpavimo takų kvėpavimo epitelio ląstelėse. Viruso plitimas kvėpavimo takais vyksta per viruso pernešimą iš ląstelės į ląstelę intracitoplazminiais tiltais (sincitija) iš viršutinių kvėpavimo takų į apatinius“, – kalbėjo medikė.

Pasak jos, maži vaikai (kūdikiai) dažniausiai užsikrečia nuo vyresnių brolių ir seserų, ypač lankančių darželius. Darželinukams liga dažniausiai pasireiškia lengviau – viršutinių kvėpavimo takų infekcija (sloga, skaudanti ryklė), kartais RSV gali sukelti plaučių uždegimą.

Pirmieji simptomai – kaip peršalimo

Liga prasideda nuo viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomų. Tačiau labai greitai, per 1–2 dienas, ligos eiga sunkėja ir gali progresuoti iki difuzinės smulkiųjų kvėpavimo takų ligos (bronchiolito, rečiau pneumonijos), kuriai būdingas kosulys, švokštimas ir karkalai, nedidelio laipsnio karščiavimas (kūdikiai gali karščiuoti febriliai, t. y. turėti 38–39 laipsnius temperatūros).

„Kartais, daugiau mažiems vaikams, liga komplikuojasi, atsiranda ūminio kvėpavimo nepakankamumo požymių, reikalingas gydymas stacionare deguonimi, rečiau – intraveniniais skysčiais“, – teigė dr. Sigita Petraitienė.

Pasak pulmonologės, gretutinės ar antrinės sunkios bakterinės infekcijos, susijusios su RSV infekcija, dažnis yra gana mažas (< 1 proc.), išskyrus vidurinės ausies uždegimą, kuris gali pasireikšti net 40 proc. atvejų. Mažiems vaikams, be kosulio, švokštimo, liga gali pasireikšti ir trumpais kvėpavimo sustojimais (apnėja).

Imunitetas susidaro trumpam

RSV infekcija persirgę pacientai ja gali susirgti ir vėl. Imunitetas susidaro trumpam – 2–3 mėnesiams, vėliau žmogus gali sirgti RSV sukelta liga pakartotinai, iki dviejų kartų per sezoną. Vakcinos kol kas nėra.

Tiesa, pasikartojant infekcijai ir didėjant amžiui, RSV infekcijos dažniau apsiriboja viršutiniais kvėpavimo takais, t. y. ligos simptomai ir galimos komplikacijos mažesni.

„Vyresnio amžiaus žmonėms RSV kelia daugiau pavojų. Kai kurių tyrimų duomenimis, infekcija sukelia daugiau ir sunkesnių susirgimų nei gripas“, – pažymėjo Santaros klinikų gydytoja pulmonologė.

Virusą galima identifikuoti paėmus tepinėlį iš nosiaryklės, taip pat tiriant Ag testu ar PGR metodu.

„Pavyzdžiui, Santaros klinikų Vaikų skubios pagalbos skyriuje jau porą metų atliekamas greitasis PGR tyrimas – iš vieno nosiaryklės ėminio ištiriama dėl keturių virusų – kovido, gripo A ir B, RSV“, – sakė gydytoja.

Gydomi simptomai

Anot medikės, specifinio gydymo nėra – susirgus, kaip ir visų virusų sukeliamų ligų atvejais, taikomas tik simptominis gydymas.

„Kadangi RSV labiausiai pavojingas neišnešiotiems kūdikiams pirmaisiais jų gyvenimo metais, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis kūdikiams (pvz., turintiems įgimtą širdies ydą), pirmaisiais gyvenimo metais jiems dažniausiai taikoma pasyvi imunizacija specifiniais RSV antikūnais (palivizumabu)“, – pasakojo Santaros klinikų gydytoja.

Skaityti visą pranešimą