LRT trumpai. Kokios sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos ukrainiečiams Lietuvoje nemokamai

Prieš 1 metus 126

LRT.lt portalas pateikia svarbiausią informaciją dėl sveikatos paslaugų, kurios yra teikiamos ir finansuojamos ligonių kasų į Lietuvą atvykusiems ukrainiečiams.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Valstybinė ligonių kasa praneša, kad visiems iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje į Lietuvą pasitraukusiems žmonėms yra užtikrinamos sveikatos paslaugos, kurios apmokamos ligonių kasų.

Nuo karo pabėgę Ukrainos gyventojai turi užsiregistruoti Migracijos departamente arba artimiausiame asmenų registracijos centre Vilniuje, Alytuje, Klaipėdoje ar Marijampolėje, kur kiekvienam užsiregistravusiam asmeniui suteikiamas elektroninės sveikatos istorijos (ESI) kodas. Šis kodas yra nurodomas užsieniečiui išduodamoje registracijos kortelėje ir yra naudojamas pacientui identifikuoti elektroninėje sveikatos sistemoje, kai asmuo kreipiasi į gydymo įstaigą.

„Jeigu asmuo su savimi neturi ESI kodo (pamiršo, pametė ar pan.), jis gali būti identifikuojamas pagal vardą ir pavardę, gimimo metus, arba turėtų būti ieškoma individualaus sprendimo“, – teigia SAM.

Tačiau jei asmuo neužsiregistravo Migracijos departamente ir negavo ESI kodo, jam yra teikiama tik skubioji medicinos pagalba.

Kokios sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos ukrainiečiams?

SAM praneša, kad užsiregistravusiems asmenims teikiama daugiau sveikatos priežiūros paslaugų:

– skubiosios medicinos pagalbos paslaugos;
– nėštumo priežiūra;
– pagalba prasidėjus gimdymui;
– skiepai nuo COVID-19 infekcijos;
– nepilnamečių profilaktinis patikrinimas ir skiepijimas pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių;
– kitos būtinos I, II ir III lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugos, kurių nesuteikus paciento sveikatos būklė galėtų pablogėti tiek, kad jiems prireiktų skubiosios medicinos pagalbos paslaugų;
– valstybės lėšomis yra apmokami gydytojo išrašyti receptiniai vaistai;

Kaip paaiškina Valstybinės ligonių kasos specialistai, I lygio paslaugos – tai šeimos gydytojo komandos, pirminės psichikos sveikatos priežiūros specialistų komandos ir pirminio lygio odontologo teikiamos paslaugos. Taip pat slaugos, palaikomojo gydymo ir paliatyviosios pagalbos paslaugos. Visos likusios paslaugos – II arba III lygio.

„Nepilnamečiai, neįgalieji ir pensininkai gali gauti ir kitas sveikatos priežiūros paslaugas, neviršijant privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems asmenims teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų apimties, taip pat ir reabilitacijos bei slaugos paslaugas. Jie taip pat yra aprūpinami centralizuotai apmokamomis medicinos pagalbos priemonėmis“, – teigia SAM.

Jei teikiant paslaugas yra nustatoma, kad asmens sveikatos būklė atitinka neįgalumo, darbingumo lygio ir (ar) specialiųjų poreikių nustatymo kriterijų, asmenys gali būti siunčiami į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Kol ukrainietis nėra draustas PSD, pirminio lygio gydymo įstaiga, teikianti šeimos gydytojo paslaugas, negali jo prisirašyti. Šiuo atveju ligonių kasos gydymo įstaigai moka už kiekvieną apsilankymą pas šeimos gydytoją, todėl svarbu, kad pacientas kreiptųsi į gydymo įstaigą, turinčią sutartį su teritorine ligonių kasa.

Ar ukrainiečiai draudžiami PSD?

SAM pabrėžia, kad nuo karo pabėgę Ukrainos gyventojai PSD Lietuvoje nedraudžiami, išskyrus turinčius leidimus laikinai gyventi ukrainiečius, kurie dirba ir moka PSD įmokas.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad ne visi Lietuvoje įdarbinti ukrainiečiai yra apdrausti PSD, nes darbdavys gali įdarbinti asmenį kaip užsienietį – šiuo atveju PSD įmokos nemokamos. Taip pat darbdavys gali įdarbinti užsienietį kaip Lietuvos gyventoją (jei suteiktas leidimas gyventi, yra asmens kodas) – tokie užsieniečiai apdrausti visomis socialinio draudimo rūšimis, taip pat ir PSD.

Gavę laikinus leidimus gyventi užsieniečiai, kurie įsidarbina Lietuvoje, kartu su savo nepilnamečiais Lietuvoje gyvenančiais vaikais tampa Lietuvos privalomojo sveikatos draudimo sistemos dalyviais.

Tačiau, jei į Lietuvą atvyko moteris su nepilnamečiais vaikais ir niekur neįsidarbina, jos šeima nėra draudžiama PSD, o nepilnamečiams vaikams suteikiamos paslaugos, kurios neviršija privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems asmenims teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų apimties. Jeigu moteris užsiregistravo ir gavo ESI kodą, jai teikiamos anksčiau išvardintos sveikatos priežiūros paslaugos.

Privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami nelydimi nepilnamečiai užsieniečiai bei Lietuvos Respublikoje nuolat ar laikinai gyvenantys asmenys, kurie gauna bet kurios rūšies pensiją pagal Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis ir kuriems Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių sveikatos draudimą, taikymas numatytas šiose tarptautinėse sutartyse. Šiems asmenims taip pat garantuojamos tokios pat apimties Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuojamos sveikatos priežiūros paslaugos, kaip ir nuolatiniams Lietuvos gyventojams.

Valstybinės ligonių kasos specialistai įspėja, kad užsienietis, kuris turi leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, negali mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų savarankiškai. Toks užsienietis draudžiamas PSD tik tais laikotarpiais, kuriais dirba.

PSD įmokos nuo dirbančiam asmeniui apskaičiuotų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, yra privalomi visiems Lietuvos gyventojams mokesčiai. Todėl darbdavys neturėtų nedrausti užsieniečių, turinčių laikinai gyvenančio Lietuvoje asmens statusą.

Daugiau informacijos – iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje pasitraukusių užsieniečių sveikatos paslaugų Lietuvoje atmintinėje.

Daugiau informacijos apie sveikatos priežiūros paslaugas ir ne tik rasite čia.

Skaityti visą pranešimą