LRT trumpai. Kas bus JK premjeru – „auksinis berniukas“, mago asistentė ar „Brexito“ priešininkė

Prieš 1 metus 77

Jungtinėje Karalystėje (JK) toliau spėliojama, kas taps Konservatorių partijos pirmininku, kuris vėliau užims šalies ministro pirmininko kėdę. Antradienį po balsavimo liko trys pagrindiniai kandidatai. LRT trumpai supažindina su rinkimų situacija ir kandidatais.

Po partijos rinkimų balsavimo antradienį aiškiu lyderiu išliko buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas (118 balsų), antroje vietoje įsitvirtino dabartinė prekybos ministrė Penny Mordaunt (92 balsai), trečioje liko užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (86 balsai). Iš kovos pasitraukė buvusi lygių galimybių ministrė Kemi Badenoch (59 balsai).

Trečiadienį planuojamas kitas balsavimo ratas, po kurio liks tik du kandidatai, sieksiantys šio posto. Jie visą vasarą vykdys rinkimų kampaniją, o rugsėjo 5 d. bus paskelbtas laimėtojas.

„Auksinis berniukas“

R. Sunakas laimėjo keturis pirmuosius Konservatorių partijos vidinius rinkimus. B. Johnsono išlikę sąjungininkai šiam kandidatui palaikymo nereiškia, tačiau jį remia didelė dalis buvusio ministro kabinetų kolegų. Jis laikomas vienu iš asmenų, kurie apskritai sukėlė didžiausią triukšmą dėl B. Johnsono sprendimų, privertusių jį trauktis iš posto.

Abu politiko tėvai – indų kilmės, į Jungtinę Karalystę atvyko iš Rytų Afrikos. Politikas gimė Sautamptono mieste. Jo tėtis – gydytojas, o motina turėjo vaistinę. Išsilavinimą jis įgijo Vinčesterio koledže, o vėliau įgijo politikos, filosofijos ir ekonomikos laipsnį Oksfordo universitete, Standfordo universitete jis studijavo verslo vadybą, kur susipažino su savo žmona – 6-o turtingiausio Indijos žmogaus dukra Akshata Murty.

R. Sunakas turėjo sėkmingą karjerą investiciniame banke „Goldman Sachs“ ir dirbant rizikos draudimo fondų valdytoju. Sulaukęs 30-ies jis nusprendė žengti į politiką.

2014 metais jis buvo pasirinktas kaip konservatorių keliamas kandidatas Ričmonde, kur vėliau, 2015 metais, ir buvo išrinktas per visuotinius rinkimus.

2016 metais politikas „Brexito“ referendume palaikė pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES). Tuometė premjerė Theresa May suteikė jam pirmąjį postą Vyriausybėje. Kai Th. May buvo priversta pasitraukti, R. Sunakas buvo vienas iš aktyviausių B. Johnsono palaikytojų. Jam tapus premjeru, jis greitai buvo paaukštintas pareigose ir tapo iždo vyriausiuoju sekretoriumi. O pasitraukus iždo kancleriui, politikas buvo paskirtas vadovauti šalies finansams.

42-ejų R. Sunakas iždo kancleriu buvo paskirtas 2020 metų vasarį ir iš karto susidūrė su vienu didžiausių šio dešimtmečio iššūkių – pandemija. BBC teigia, kad visuomenei R. Sunakas pasirodė kaip tvirtas ir raminantis politikas.

2020 metų pavasarį politikas žadėjo padaryti viską, kad JK visuomenė išgyventų pandemiją, tuo metu buvo paskelbta ir apie 350 mlrd. svarų sterlingų paramą. Tada politiko reitingai smarkiai išaugo, tačiau konservatorių kritikai viešai abejojo, kad milijonierius, kuris dar vadintas „auksiniu berniuku“, iš tiesų suvokė, kokių sunkumų namų ūkiams sukėlė pandemija.

Nors ir visuomenės mėgiamas, tačiau politikas neišvengė skandalų – policija jį nubaudė už karantino taisyklių nesilaikymą 2020 metų birželį. 2022 metų balandį buvo tikrinami R. Sunako ir jo šeimos finansai, o ypač daug dėmesio skirta jo žmonos, garsios dizainerės A. Murty, mokestiniams reikalams. Vėliau ji paskelbė, kad ims mokėti mokesčius JK nuo užsienyje gautų pajamų, taip tikėdamasi sumažinti politinį spaudimą vyrui, tačiau leiboristai ir toliau kėlė klausimus, ar R. Sunakas turėjo naudos iš „mokesčių rojaus“.

„The Independent“ 2020 metais paskelbė tyrimą, kuriame buvo teigiama, kad politikas buvo įtrauktas iš „mokesčių rojaus“ fondų naudos gavusių asmenų sąrašus. Paties R. Sunako atstovai neigė šiuos žiniasklaidos teiginius.

Mago asistentė ir realybės šou žvaigždė

P. Mordaunt – viena mažiausiai žinomų kandidačių šiuose rinkimuose, tačiau BBC skelbia, kad anksčiau atliktos apklausos rodė, kad ji populiari Konservatorių partijos narė, kuri daug dirbo partijos lėšų rinkimo ir labdaros vakarienių rengimo grandyje.

49 metų Šiaurės Portsmuto parlamento narė jau dešimtmetį sukasi Vyriausybėje, 2016 metais ji buvo aktyvi ir svarbi „Brexito“ šalininkė. Šiuo metu ji užima prekybos ministrės pareigas.

Politikė gimė desantininko ir specialiųjų poreikių mokinių mokytojos šeimoje. Prieš pradedant politikės karjerą, P. Mordaunt buvo mago asistentė ligoninėse ir našlaičių prieglaudose Rumunijoje, dirbo Krovininio transporto asociacijoje. Ji yra vadovavusi ir Konservatorių partijos jaunimo skyriui.

Politikė JK išgarsėjo ir dėl to, kad 2014 metais dalyvavo ITV televizijos įžymybių nardymo šou „Splash!“, kurio nelaimėjo.

Kai premjeru buvo D. Cameronas, ji tapo pirmąja moterimi, užėmusia gynybos sekretorės pareigas, ją iš šių pareigų atleido tik B. Johnsonas.

Konservatorių rinkimų metu politikė save vadina ta, kurios „labiausiai bijo leiboristai“. Ji vienintelė kandidatė, kuri nesiūlo mažinti mokesčių, tačiau žada mažinti 50 proc. PVM degalams.

Dabar politikė sulaukia kritikos, pavyzdžiui, buvęs „Brexito“ ministras Davidas Frostas teigė, kad turi rimtų abejonių dėl jos galimybių būti premjere, nes ji „Brexito“ derybose, anot jo, dalyvavo labiau idėjiškai, tačiau savo pareigų ne visada įvykdydavo, nebuvo atskaitinga, o kartais net nebuvo žinoma, kur politikė apskritai yra.

Vienas žymiausių P. Mordaunt skandalų kilo tuomet, kai ji teigė, kad JK negalėtų vetuoti Turkijos prisijungimo prie ES, o vėliau D. Cameronas buvo priverstas paneigti savo darbuotojos kalbas, kurias pavadino visiškai neteisingomis.

Antroji istorijoje moteris užsienio reikalų sekretorė

46-erių L. Truss tik antroji moteris, tapusi užsienio reikalų sekretore, o per trumpą laiką, praleistą parlamente, ji užėmė skirtingus postus, kuriuose turėjo spręsti tiek vidaus, tiek išorės problemas.

Ji gimė Oksforde, abu politikės tėvai buvo kairieji: tėtis – matematikos profesorius, o motina – medicinos seselė.

Šeima vėliau persikėlė į Škotiją, kur L. Truss savo mokyklos spektaklyje atliko Margaret Thatcher vaidmenį. Kaip BBC „Radio 4“ sakė L. Truss jaunesnysis brolis, jų šeima labai mėgo stalo žaidimus, tokius kaip „Monopolis“, bet jo sesuo nemėgo pralaimėti ir dažnai nebežaisdavo, jei manydavo, kad gali nelaimėti.

L. Truss baigė Oksfordo universitetą, kur įsitraukė į studentų politinę veiklą: iš pradžių liberalų demokratų, o vėliau – konservatorių. Vėliau ji dirbo buhaltere „Shell“ ir „Cable & Wireless“, o 2001 ir 2005 metų visuotiniuose rinkimuose buvo torių kandidatė, tačiau juose turėjo pripažinti priešininkų pranašumą. 2006 metais ji buvo išrinkta tarybos nare Grinviče, Pietryčių Londone, o nuo 2008-ųjų dirbo dešiniosios pakraipos analitinio centro „Reform“ direktoriaus pavaduotoja.

2010 metais L. Truss pagaliau įžengė į parlamentą. 2012 metais politikė pradėjo dirbti Vyriausybėje švietimo ministre. 2014 metais D. Camerono ji buvo paskirta aplinkos sekretore.

Politikė „Brexito“ referendumo metu pasisakė už pasilikimą Europos Sąjungoje. Laikraščiui „The Sun“ prieš referendumą ji teigė, kad sprendimas išstoti būtų tragedija dėl naujų taisyklių, reformų ir vėlavimų, perduodant prekes ES.

2016 metais Th. May kabinete ji buvo teisingumo sekretore, o jau kitais metais – iždo vyriausioji sekretorė. Pasikeitus premjerui ir į postą atėjus B. Johnsonui, L. Truss iš pradžių buvo perkelta į tarptautinės prekybos sekretorės pareigas.

Kaip užsienio reikalų sekretorė L. Truss siekė išspręsti Šiaurės Airijos klausimą atsisakant dalies ES ir JK susitarimo po „Brexito“ ir dėl to buvo kritikuojama. Kai Rusija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą, laikėsi griežtos pozicijos, kad visos rusų pajėgos turi pasitraukti iš Ukrainos, taip pat ji reiškė paramą asmenims, norintiems kariauti kare ukrainiečių pusėje.

LRT.lt primena, kad rinkimų reikėjo po to, kai B. Johnsonas paskelbė, kad paliks Dauningo gatvę po lavinos ministrų atsistatydinimo pareiškimų dėl to, kaip jis sprendė Chriso Pincherio skandalą. Jis liks ministru pirmininku, kol bus paskirtas jo įpėdinis.

Skaityti visą pranešimą