LRT trumpai. Jau kovą – pirmieji sezoniniai KET pokyčiai: ką svarbu žinoti vairuotojams?

Prieš 1 metus 68

Jau kitą savaitę, prasidėjus kalendoriniam pavasariui, įsigalios sezoniniai Kelių eismo taisyklių (KET) pokyčiai. Tiesa, kol kas jie bus aktualūs tik motociklininkams, esant tinkamoms sąlygoms, jie galės išvažiuoti į gatves su vasarinėmis padangomis. Savo ruožtu automobilių vairuotojai, kaip įprasta, dar turės sulaukti balandžio.

Svarbu atkreipti dėmesį į kelio dangą

Nuo 2017 m. šalyje galioja atnaujintos KET, jos leidžia motociklininkams anksčiau pradėti savo sezoną.

Taisyklės numato, kad jei kelio danga nėra apsnigta ar apledėjusi, nuo kovo 1-osios motociklus galima eksploatuoti su vasarinėmis padangomis. Šis KET punktas taip pat galioja ir mopedams, triračiams, visų rūšių keturračiams bei priekaboms.

Kartu galima priminti, kad motociklai su vasarinėmis padangomis mėnesiu ilgiau nei automobiliai gali būti eksploatuojami ir rudenį, t. y. iki lapkričio 30 d.

Taigi, automobilių vairuotojams įprastų sezoninių pokyčių teks palaukti – jie savo transporto priemonių apavą galės keisti dar po mėnesio.

Artimiausi pokyčiai automobilių vairuotojams

Kaip nurodo KET, nuo balandžio 1-osios automobilių vairuotojai turi naudoti vasarines padangas. Taip pat KET primena, kad iki balandžio 9 d. padangas vasarinėmis privalo pasikeisti tie, kurie važinėja su žieminėmis dygliuotomis padangomis.

Svarbu prisiminti, jog lengvojo automobilio padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis kaip 1,6 mm, šis reikalavimas galioja nuo balandžio 10 iki spalio 31 d. Visgi ekspertai įprastai pataria rinktis padangas, kurių protektoriaus gylis būtų bent 3–4 mm, nes tai padeda užtikrinti, kad važiuojant per lietų automobilis nepradėtų slysti vandeniu, netaptų nevaldomas.

Be padangų reikalavimų, nuo balandžio 1-osios keisis ir greičio ribojimai. Lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausia leidžiamoji masė – ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse balandžio–spalio mėnesiais galima važiuoti ne didesniu kaip 130 km/h greičiu, greitkeliuose – ne didesniu kaip 120 km/h greičiu.

Keliuose su asfalto ar betono danga numatytas ne didesnis kaip 90 km/h greitis, kituose keliuose – ne didesnis kaip 70 km/h greitis.

Kiti aktualūs KET punktai

Artėjant šiltajam metų periodui keliuose vairuotojams pravartu prisiminti ir kitus reikšmingus KET punktus.

Pavyzdžiui, pasirinkdamas važiavimo greitį, vairuotojas turi atsižvelgti į važiavimo sąlygas, ypač vietovės reljefą, kelio ir transporto priemonės būklę ir krovinį, meteorologines sąlygas, taip pat eismo intensyvumą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto numatomos kliūties. Jis turi sulėtinti greitį ir prireikus sustoti, jeigu to reikia dėl susidariusių aplinkybių, ypač kai blogas matomumas.

Jeigu atsirado kliūtis ar iškilo grėsmė eismo saugumui, vairuotojas (jeigu jis gali tai pastebėti) privalo sulėtinti greitį, net visiškai sustabdyti transporto priemonę arba apvažiuoti kliūtį nesukeldamas pavojaus kitiems eismo dalyviams.

Gyvenvietėse visoms transporto priemonėms leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 50 km/h greičiu. Stovėjimo aikštelėse visoms transporto priemonėms leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 20 km/h greičiu.

Priminimas dėl vaistinėlių

Šiemet dar vienas pokytis vairuotojų lauks vasarą. Savo automobilių vaistinėles jie turės atnaujinti iki 2023 m. liepos 1 d.

Pasikeitus pirmosios pagalbos teikimo principams, atnaujinta pirmosios pagalbos rinkinio, skirto automobiliams ir geležinkelių transportui, sudėtis. Jame turės būti spaudžiamasis tvarstis, ledo maišelių, 2 turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, ir vienkartinė veido kaukė, skirta gaivinti (dirbtiniam kvėpavimui atlikti).

Vairuotojai, turintys pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus po 2019 m. sausio 1 d., turi papildyti juos 2 turniketais. Jei vaistinėlės rinkinys pirktas iki minėtos datos, vairuotojas privalo įsigyti naują rinkinį.

Jei transporto priemonėje neturima tinkamo pirmosios pagalbos rinkinio, vairuotojui taikoma administracinė atsakomybė – skiriama bauda nuo 10 iki 12 eurų.

Skaityti visą pranešimą