LRT trumpai. Gegužės 2-oji – paskutinė diena deklaruoti pajamas ir skirti paramą

Prieš 1 metus 61

To dar nepadariusieji deklaruoti pajamas ir skirti paramą turėtų iki gegužės 2 d. LRT.lt primena, ką reikia žinoti apie pajamų deklaravimą ir paramos skyrimą.

Ar privalau deklaruoti pajamas?

Daliai nuolatinių Lietuvos gyventojų deklaruoti pajamas yra būtina, tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija tai daryti rekomenduoja visiems gyventojams. Kaip pastebi inspekcija, kai kurie gyventojai nė nežino apie susidariusią permoką, kurią gali susigrąžinti.

Jeigu susidaro permoka ir gyventojas deklaracijos nepateikia, jam pinigai nebus grąžinti. Kaip LRT.lt nurodė VMI, taip yra dėl to, kad inspekcija neturi visų duomenų apie gyventojo pajamas, deklaravus visas pajamas, susidariusi permoka gali kisti, todėl permokos grąžinimo pati inspekcija inicijuoti negali.

Daliai gyventojų deklaruoti pajamas privalu. Individualią veiklą vykdantys gyventojai turi tai padaryti, net jei pajamų iš savo veiklos negavo.

Taip pat deklaruoti pajamas turėtų tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis, tie, kurie dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) perskaičiavimo turėtų susimokėti ar gali atgauti dalį sumokėtų mokesčių, ir kiti gyventojai.

Kaip pateikti pajamų deklaraciją?

Deklaracijos kaip ir praėjusiais metais teikiamos tik elektroniniu būdu, prisijungus prie Elektroninių duomenų sistemos (EDS). Teikdamas deklaraciją gyventojas atsako į vedlio pateikiamus klausimus.

Dalį duomenų apie gyventojo pajamas VMI jau yra užpildžiusi, tad ties kai kuriais vedlio klausimais gyventojams tereikia patvirtinti, kad pateikti duomenys teisingi.

Jeigu gyventojai neturi galimybės pajamų deklaruoti savarankiškai per EDS, nebūtina vykti į VMI aptarnavimo padalinį. Tą padaryti galima telefonu 8 5 2191 777.

Jeigu vis dėlto prireiktų atvykti į VMI padalinį, gyventojui prieš atvykstant svarbu iš anksto užsiregistruoti vizitui.

Kodėl man susidarė mokėtina suma?

Mokėtina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma gali susidaryti dėl pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (MNPD), taip pat tais atvejais, kai gauta pajamų iš individualios veiklos, nuomos pajamų iš gyventojų ir kt.

Jeigu susidarė permoka, kada ją atgausiu?

Gyventojams, kuriems susidarė GPM permoka ir kurie deklaracijas pateikė teisingai, permokas VMI grąžins iki liepos 31 d.

Jeigu deklaracija vis dėlto buvo pateikta neteisingai, joje trūko duomenų, buvo netikslumų, gyventojo gali būti prašoma deklaraciją patikslinti. Tokiu atveju susidariusi permoka bus grąžinta įvertinus pateiktus duomenis.

Kokiomis lengvatomis galima pasinaudoti ir atgauti dalį GPM?

Deklaruodami pajamas gyventojai gali susigrąžinti dalį mokesčių dėl pritaikytų GPM lengvatų už:

  • sumokėtas gyvybės draudimo įmokas pagal gyvybės draudimo sutartis;
  • sumokėtas pensijų įmokas į pensijų fondus (trečios pakopos);
  • sumokėtas papildomas kaupiamąsias pensijų įmokas;
  • sumokėtas įmokas už studijas ar formalųjį profesinį mokymą;
  • sumokėtas palūkanas už kreditą būstui įsigyti ar statyti, dėl kurio sutartis buvo sudaryta iki 2009-01-01.

Kaip galiu skirti GPM paramai?

Skirti dalį GPM paramai galima elektroniniu būdu per EDS, naudojantis paramos vedliu.

Norint skirti paramą, prieš tai privalu pateikti pajamų deklaraciją, net jeigu pagal kitus kriterijus tai nėra būtina. Kitu atveju skirti paramos gyventojas negalės.

Norintieji skirti dalį GPM paramai tai turėtų padaryti taip pat iki gegužės 2 d.

Atkreiptinas dėmesys, kad paramą galima skaidyti keliems paramos gavėjams, tačiau bendra dalis neturėtų viršyti nustatytųjų.

Iki 1,2 proc. galima skirti įstaigoms, visuomeninėms organizacijoms, asociacijoms, viešosioms įstaigoms, religinėms bendruomenėms, meno kūrėjams ir kt.

Iki 0,6 proc. gyventojai gali skirti politinėms partijoms, profesinėms sąjungoms bei jų susivienijimams.

Turiu klausimų, ką daryti?

Jeigu pildant deklaraciją kilo klausimų ar neaišku, pagalbą nuotoliniu būdu gali suteikti VMI specialistai.

Jeigu pateikti deklaracijos savarankiškai nepavyksta ir reikalinga VMI konsultacija, inspekcija rekomenduoja rinktis paslaugas, palengvinančias šį procesą ir mažinančias laukimo laiką: užsisakyti VMI skambutį patogiu laiku, prisijungus prie „Mano VMI“ paskyros, arba ten pat pasirinkti autentifikavimo paslaugą pagal telefono numerį, kuri suteiktų pirmenybę skambinant ir sutaupytų laiko, nes nereikėtų atsakyti į papildomus identifikavimo klausimus.

Deklaravimo laikotarpiu konsultacijas telefonu teiks ir deklaracijas padės pildyti mokesčių specialistai visoje šalyje, paskambinus numeriu 1882 (pasirinkimas 1 – „Gyventojų pajamų deklaravimas“) ar kitais papildomais telefonų numeriais, kurie skelbiami VMI interneto svetainėje.

Skaityti visą pranešimą