LRT trumpai. Ar JAV rengiasi uždrausti abortus ir ką tai reikštų nėščiosioms?

Prieš 2 metus 113

Šią savaitę buvo nutekintas JAV Aukščiausiojo Teismo dokumentas, kuris parodė, kad milijonai moterų šalyje gali netekti teisės į abortą.

Kaip nurodo daugumos nuomonės projektas, kurį paskelbė naujienų portalas „Politico“, JAV Aukščiausiasis Teismas palaiko idėją panaikinti 1973 m. sprendimą, įteisinusį abortus visoje šalyje.

Šiuo sprendimu, dar žinomu kaip „Roe v. Wade“, JAV Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad šalies konstitucija saugo moters laisvę nutraukti nėštumą per pirmąjį trimestrą be valdžios apribojimų.

Kas yra „Roe v. Wade“?

„Roe v. Wade“ byloje minimas Jane Roe vardas buvo Normos McCorvey slapyvardis. Būdama 22 metų, nevedusi ir bedarbė ji norėjo pasidaryti abortą Teksase, kai buvo trečią kartą nėščia 1969 m.

Henris Wade‘as buvo Dalaso apygardos Teksaso valstijoje prokuroras. Jo darbas buvo užtikrinti valstijos įstatymo, draudžiančio abortus, išskyrus atvejus, kai to reikia išgelbėti moters gyvybei, vykdymą. Nėštumą nutraukti norėjusi M. McCorvey pateikė ieškinį H. Wade‘ui.

Ieškovė teigė, kad Teksaso įstatymas buvo neaiškus ir pažeidė jos konstituciškai saugomą teisę į privatumą. JAV Aukščiausiasis Teismas turėjo nuspręsti, ar šalies konstitucija pripažįsta moters teisę nutraukti nėštumą abortu.

Teismo daugumos sprendimu, 1973 m. ši teisė buvo pripažinta galiojančia, tad sprendimas daryti abortą per pirmuosius tris nėštumo mėnesius turi būti paliktas nėščiai moteriai ir jos gydytojui.

Prieš „Roe v. Wade“ sprendimą abortai buvo įteisinti tik keturiose JAV valstijose, o 16-oje kitų buvo leidžiami su tam tikrais apribojimus. Konstitucinė teisė JAV yra viršesnė už valstijų įstatymus, tad Aukščiausiojo Teismo sprendimas panaikino aborto draudimą visoje šalyje. Visgi sprendimas leido valstijoms nustatyti tam tikras taisykles dėl nėštumo nutraukimo peržengus į antrą trimestrą.

Dar vienas svarbus sprendimas buvo priimtas 1992 m. „Planned Parenthood v. Casey“ byloje. Tuomet JAV Aukščiausiasis Teismas išsaugojo teisę į abortą, kuri buvo užtikrinta „Roe v. Wade“ byloje.

Kas vyksta šiandien?

Nutekintas JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjo Samuelio Alito nuomonės projektas vasarį buvo pristatytas kitiems teismo teisėjams, kurių dauguma yra konservatyvių pažiūrų.

Projekte rašoma, kad „Roe v. Wade“ sprendimas „nuo pat pradžių buvo akivaizdžiai neteisingas“.

„Manome, kad Roe ir Casey bylų nutartys turi būti panaikintos, – rašoma dokumente, pavadintame „Teismo nuomone“. – Atėjo laikas paisyti Konstitucijos ir grąžinti abortų klausimą spręsti žmonių išrinktiems atstovams.“

JAV Aukščiausiasis Teismas iš naujo nagrinėja „Roe v. Wade“ sprendimą, nes to paprašė Misisipės valstija, siekianti uždrausti abortus.

Teismą sudaro devyni teisėjai, kurie JAV prezidento yra skiriami visam gyvenimui. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, atstovavęs Respublikonų partijai, savo kadencijos metu paskyrė tris Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Tai pakeitė teismo politinį balansą į labiau konservatorišką bei palaikantį abortų prieinamumo ribojimą.

Nutekintame dokumente pranešama, kad visi trys D. Trumpo paskirti teisėjai balsavo už „Roe v. Wade“ sprendimo panaikinimą.

JAV Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas sakė, kad žiniasklaidos nutekintas daugumos nuomonės projektas dėl abortų yra autentiškas, bet tai ne galutinis sprendimas šiuo klausimu. Galutinis teismo sprendimas bus priimtas birželio pabaigoje arba liepos pradžioje.

Kokios yra galimos pasekmės?

Jei „Roe v. Wade“ sprendimas bus panaikintas, abortai ne iš karto bus uždrausti visoje šalyje, nes kiekviena valstija turės pati apsispręsti dėl joje gyvenančių moterų teisės nutraukti nėštumą.

Trylikoje JAV valstijų šiuo metu galioja vadinamieji paleidimo įstatymai (angl. trigger laws), kurie, Aukščiausiajam Teismui priėmus sprendimą panaikinti „Roe v. Wade“ bylos sprendimą, uždraustų abortus nedelsiant.

Manoma, kad dar 13 kitų valstijų gali greitai apsispręsti uždrausti abortus arba labai apriboti galimybę naudoti kontracepciją, teigia JAV Guttmacherio Institutas, pasisakantis už nėščiųjų teisę rinktis.

Instituto skaičiavimais, „Roe v. Wade“ sprendimo panaikinimo atveju, teisės į abortą netektų maždaug 36 milijonai reprodukcinio amžiaus JAV moterų. Tai labiausiai paveiktų neturtingas moteris ir etninių mažumų atstoves, teigia institutas.

Valstijos, kuriose abortas, tikėtina, būtų uždraustas, daugiausia yra konservatoriškų pažiūrų, rinkimuose dažniausiai palaikančios Respublikonų partiją.

Pasak moterų teisių gynėjų, abortų uždraudimas tam tikrose JAV valstijose nesumažintų moterų, norinčių nutraukti nėštumą, skaičiaus. Todėl jos bus priverstos rinktis medikamentinį nėštumo nutraukimą arba vykti į valstijas, kuriose abortai išliks teisėti. Visgi pastarasis variantas bus prieinamas tik už tai susimokėti galinčioms nėščiosioms.

„Pew Research“ tyrimų centro 2019 m. atlikta apklausa parodė, kad 62 proc. amerikiečių mano, kad abortai turėtų būti teisėti visais arba daugeliu atvejų. Tik 38 proc. apklaustųjų teigė, kad abortas turėtų būti uždrausti visais arba daugeliu atvejų.

Skaityti visą pranešimą