LRT trumpai. Anglijoje startuoja Europos moterų futbolo čempionatas

Prieš 1 metus 93

Liepos 6 dieną rungtynėmis tarp Anglijos ir Austrijos rinktinių Mančesteryje prasideda 13-asis Europos moterų futbolo čempionatas. LRT PLIUS ir LRT.lt jums tiesiogiai transliuos visas 31-as čempionato rungtynes.

Pandemija. Moterų Europos čempionatas paprastai vyksta nelyginiais metais, šis turnyras irgi turėjo būti rengiamas 2021-aisiais, tačiau, nukėlus Tokijo olimpines žaidynes, buvo nukeltas ir Europos čempionatas.

Šeimininkės. Čempionatą antrą kartą istorijoje organizuoja Anglija, jau rengusi 2005 metų turnyrą, jame paskutinį kartą buvo tik 8 komandos.

Rungtynės bus žaidžiamos 8 miestuose 10 stadionų. Atidarymo mačas vyks „Manchester United“ namų stadione „Old Trafford“, tačiau daugiau mačų čia nebus. Likusios A grupės rungtynės vyks Braitone ir Hove bei Sautamptone.

B grupės mačai vyks Londone („Brentford“ futbolo klubo „Brentford Academy Stadium“ stadione) ir Milton Keinse. C grupės mačai – Šefilde ir Li, D grupės – Roderame ir Mančesteryje („Academy Stadium“).

Ketvirtfinaliai bus žaidžiami Li, Braitone ir Hove, Roderame ir „Brentfor“ stadione; pusfinaliai – Šefilde ir Milton Keinse, o finalas – Londono „Wembley“ stadione.

Stadionai. Neskaitant 75 tūkst. vietų „Odl Trafford“ stadiono ir 90 tūkst. vietų „Wembley“, kuriuose vyks tik po vienas rungtynes, didžiausi čempionato stadionai bus Šefildo miesto „Bramall Lane“ ir Sautamptono „St. Mary`s“, kuriose telpa po kiek daugiau nei 32 tūkst. žiūrovų.

Mažiausias – Mančesterio „Academy Stadium“, talpinantis tik 7 tūkst. žmonių. Tai yra „Manchester City“ klubo jaunimo ir moterų komandų stadionas. Tiesa, šio stadiono vietų skaičius turnyre bus sumažintas iki vos 4700 vietų, nes UEFA draudžia stovimas vietas.

Rusija. Šalies moterų futbolo rinktinė buvo patekusi į čempionatą, bet Rusijai pradėjus karą Ukrainoje šalies agresorės sportininkai buvo diskvalifikuoti iš daugelio sporto šakų tarptautinių varžybų, o ruses čempionate pakeitė Portugalijos futbolininkės.

Čempionės. Titulą šiame čempionate gins Nyderlandų rinktinė, tapusi Europos čempione 2017 metais – pirmą kartą istorijoje. Iki šiol tik 4 šalių komandos yra laimėjusios Europos čempionatą – Švedija (1984), Norvegija (1987 ir 1993), Nyderlandai (2017) ir Vokietija (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013).

Debiutas. Pirmą kartą tarp stipriausių Europos moterų futbolo rinktinių pateko Šiaurės Airija, turnyre būsianti žemiausia UEFA reitingą turinčia komanda (30). Portugalija pagal reitingą yra 23-ia.

Čempionato atrankoje į turnyrą pateko beveik visos stipriausios UEFA reitingo komandos. Iš pirmojo 16-uko pagal reitingą Anglijoje nebus tik Škotijos (11) ir Rusijos (15) rinktinių.

Teisėjos. Čempionate dirbs 13 aikštės teisėjų, tarp jų bus ir prancūzė Stephanie Frappart, šiemet FIFA pakviesta dirbti ir vyrų pasaulio futbolo čempionate.

Turnyre bus naudojama tiek vartų linijos technologija, tiek VAR technologija.

Prizinis fondas. Turnyro organizatoriai rinktinėms išdalins 16 mln. eurų prizinį fondą. Visos rinktinės gaus po 600 tūkst. eurų vien už dalyvavimą turnyre, už pergalę grupėje skiriama 100 tūkst., už lygiąsias – 50 tūkst.

Patekimas į ketvirtfinalį įvertintas 205 tūkst., į pusfinalį – 320 tūkst. Finalą pralaimėjusi komanda papildomai gaus 420 tūkst., o čempionės – 660 tūkst. eurų. Tad maksimali suma, kurią gali uždirbti turnyrą laimėjusi komanda, kartu laimėjusi ir visus 3 grupės mačus, yra 2,085 mln. eurų.

Transliacijos. LRT PLIUS ir portalas LRT.lt tiesiogiai rodys visas čempionato rungtynes. Liepos 6 ir 7 dienomis parodysime abejas pirmąsias A grupės rungtynes, o vėliau iki liepos 18 d. grupės etapo pabaigos kasdien vienos rungtynės bus rodomos per LRT PLIUS, vienos – per LRT.lt. Grupės etape abu dienos mačai bus žaidžiami tuo pačiu laiku.

Nuo atkrintamųjų varžybų pradžios iki finalo visos 7-erios rungtynės bus rodomos LRT PLIUS eteryje.

Skaityti visą pranešimą