LRT trumpai. 2023-iųjų ne darbo dienų kalendorius: kiek papildomų laisvadienių turėsime šiemet?

Prieš 1 metus 119

Šiemet darbuotojų laukia trys ilgieji savaitgaliai, du iš jų – pavasarį, ilgesnis bus ir Kalėdų savaitgalis. Trys ne darbo dienos 2023-iaisiais sutaps su savaitgalio dienomis.

Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena – šiemet bus minima ketvirtadienį, o štai Kovo 11-oji – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – bus minima šeštadienį.

Pirmu ilguoju savaitgaliu džiaugsimės tik per Velykas, jos, kaip ir kasmet, bus minimos sekmadienį ir pirmadienį (2023-iaisiais – balandžio 9–10 dienomis).

Paskutinis balandžio mėnesio savaitgalis taip pat bus ilgasis, nes Gegužės 1-ąją, Tarptautinę darbo dieną, minėsime pirmadienį.

Joninių dieną (birželio 24 d.) minėsime šeštadienį. Liepos 6-oji – Valstybės, arba Karaliaus Mindaugo karūnavimo, diena bus ketvirtadienį.

Žolinė, kuri minima rugpjūčio 15 d., šiemet bus švenčiama antradienį.

Laisvadienius turėsime ir per Visų Šventųjų dieną (lapkričio 1 d.) bei Vėlines (lapkričio 2 d.), tai bus trečiadienis ir ketvirtadienis.

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet darbuotojai mėgausis ilgesniu savaitgaliu per Kalėdas. Kūčios šiemet bus sekmadienį, pirma Kalėdų diena – pirmadienį, antra Kalėdų diena – antradienį.

LRT.lt primena, kad praėjusiais metais Seimo liberalai įregistravo siūlymą išbraukti Gegužės 1-ąją iš ne darbo dienų sąrašo ir mainais pridėti vieną dieną prie kasmetinių darbuotojų atostogų. Profesinės sąjungos piktinosi tokiu siūlymu ir vadino jį apgaulingu rūpinimusi darbuotojais.

LRT.lt taip pat primena, kad dar 2019 metais pasigirdo siūlymų lapkričio 2-ąją įteisinti kaip ne darbo dieną. Galiausiai Seimas balsų dauguma patvirtino Darbo kodekso pataisą, numatančią, kad lapkričio 2-oji – Vėlinės – būtų įtraukta į oficialių šventinių dienų sąrašą.

2020-aisiais taip pat atsirado iniciatyvų šventine ne darbo diena paskelbti sausio 13-ąją, o atsisakyti gegužės 1-osios.

Kadangi Lietuva esą ir taip turi daug šventinių dienų, o ekonomiką ir biudžeto surinkimą kiekviena jų veikia neigiamai, rekomenduojama naują laisvą dieną skelbti vietoj esamos, dėl kurios sutaria socialiniai partneriai.

Skaityti visą pranešimą