LRT RADIJO bendradarbis Latvijoje: šaukimo į kariuomenę grąžinimas tarp jaunuolių sutinkamas ne ypač entuziastingai

Prieš 1 metus 102

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje gynybos planus permąstyti verčia ir kaimynus. Latvija nuo kitų metų planuoja grąžinti šaukimą į karo tarnybą.

Šalis prieš 15 metų atsisakė privalomojo šaukimo ir perėjo prie visiškai profesionalios karinės tarnybos. Prezidento Egilo Levito nuomone, didžiausias dabartinės šalies profesionalios kariuomenės trūkumas yra mažas jos dydis, trūksta karybos pagrindų apmokytų rezervistų.

Planuojama, kad karinė tarnyba truktų 11 mėnesių, šaukiami būtų 18-27 metų vyrai. Tarnauti galėtų ir to pageidaujančios moterys.

Pagal pirminį, nepatvirtintą Latvijos gynybos ministerijos planą, per metus į kariuomenę būtų šaukiama apie tūkstantį žmonių, organizuojant du šaukimus per metus.

LRT radijo bendradarbis Latvijoje Rolandas Žalnierius teigia, kad tarnavimas profesionalioje kariuomenėje šalyje nėra populiarus pasirinkimas, tačiau dabar didelio pasipriešinimo dėl privalomos karinės tarnybos neturėtų būti.

„Kiek teko pakalbinti jaunuolių, jie nieko prieš – jeigu reikės tarnauti, nesipriešins“, sako R. Žalnierius.

Anot LRT RADIJO bendradarbio, dalį jaunuolių ir jų tėvų gąsdina tai, kad teks pristabdyti darbinę veiklą ir studijas. Bet to, kai kuriems kelia baimę geopolitinė situacija ir jie nenorėtų kariauti tikrame kare.

Skaityti visą pranešimą