LRT iš Kataro. Skausmingas arabų ir Vakarų pasaulių susidūrimas – kas laimi pasaulio čempionate?

Prieš 1 metus 60

22-asis pasaulio futbolo čempionatas Katare į istoriją greičiausiai įeis kaip pats prieštaringiausias. Labai turtingas, bet savo musulmoniškas tradicijas saugantis Kataras į svečius pakvietė išsilaisvinusius Vakarus ir kiekvieną dieną susiduria su vis nauja kritikos banga. Tačiau nors Vakarų žiniasklaidoje matome tik dėmes, arabams tai proga didžiuotis.

Į Dohą atvykus vidurnaktį, norėjosi kuo greičiau griūti į lovą, todėl skubėjau pasirašyti viešbučio registratūroje malonaus vaikino paduotus dokumentus. Tik akis užkliuvo už vieno. Paklausiusi, ką čia pasirašinėju, administratorius pasakė, kad įsipareigoju, kad į mano viešbučio kambarį negalės patekti joks svečias.

Jeigu tiksliau – vyras. Katare draudžiami nesantuokiniai moterų ryšiai su vyrais. Jeigu moteris pagaunama su kitu vyru, jai gresia 5 metų kalėjimas. Vyrui – nieko. Nes Kataro valdžia žino, kad tai moteris jį suviliojo. Netekėjusios, jaunesnės nei 30-ies moterys net negali apsistoti viešbučiuose.

Tiesa, Katare moterų padėtis kur kas geresnė nei kaimyninėje Saudo Arabijoje. Pirmą kartą istorijoje Kataro vyriausybėje net trys ministrės, tačiau įstatymais įteisintų ir ne tik ribų moterims – su kaupu. Jos jau gali paveldėti tėvų turtą, tačiau gaus perpus mažiau nei sūnūs. Vyrai gali turėti iki keturių žmonų ir laisvai skirtis, moterims, norinčioms išsiskirti Katare, reikia nueiti kryžiaus kelius.

Oro uoste įsėdusi į taksi iškart paklausiau vairuotojo, ar Kataras laimėjo atidarymo rungtynes, nes jų metu buvau virš debesų. Tačiau malonus indas atsakė, kad nesidomėjo. Jis mieliau žiūri kriketą. Ir tokių Kataro gyventojų – dauguma.

Nafta turtinga šalis paprastus darbininkus kviečiasi iš Indijos, Bangladešo ar Nepalo. Tai jie statė stadionus ir metro bei žuvo dirbdami siaubingomis sąlygomis. Tikrieji katariečiai mėgaujasi valstybės privilegijomis ir, pavyzdžiui, nemoka mokesčių – viskuo pasirūpina valdžia.

Daug sirgalių, kurių trūkumas išryškėjo Nyderlandų ir Senegalo, rungtynėse čempionatą boikotavo dėl LGBTQ+ persekiojimo Katare. Čia homoseksualūs santykiai kriminalizuoti, o į čempionatą jau neįleistas sirgalius su vaivorykštės marškinėliais. Baisiausia, kad pati įvairiomis kampanijomis už lygybę pasisakanti FIFA nuolaidžiauja Katarui. Jeigu stadione neišgėrę alaus sirgaliai tikrai nenumirs, tai gėjai šioje šalyje tikrąja to žodžio prasme bijo dėl savo gyvybės.

Tačiau šios, kaip FIFA prezidentas pareiškė, „moralinės pamokos“ matyti Vakarų žiniasklaidoje. Teko apsilankyti Dohos centre „šalies šeimininkės“ įkurtame žiniasklaidos centre, kuriame daugiausia dirba arabų žurnalistai. Kolegos iš Pakistano, Libano, Saudo Arabijos ir Palestinos skubėjo manęs teirautis, kaip vertinu šį čempionatą. Klausimai sukosi apie sąlygas žurnalistams, kurios iš tiesų yra puikios, todėl pagyrų nepagailėjau, bet neįkainojama buvo Palestinos radijo žurnalisto reakcija, kai tiesioginio interviu metu pradėjau kalbėti apie žmogaus teisių pažeidimus Katare. Nejaukiai pasišypsojęs greitai rado išjungimo mygtuką.

Taigi, nors Vakarų pasaulyje Kataras šiuo pasaulio čempionato metu ir neįgis „minkštosios“ galios, regione bus liaupsinamas. Dar neseniai Kataras buvo susipykęs su kaimyninėmis šalimis ir nutraukęs diplomatinius ryšius su Bahreinu, tačiau, prieš šį čempionatą arabai susivienijo, kad savo pasauliui praneštų apie pirmąjį ir patį geriausią istorijoje pasaulio futbolo čempionatą.

Tikėkimės, kad tokia sportu įgyta galia regione ar pasaulyje nesukels daug rimtesnių problemų. Beje, Vakarai dabar gausiau šildosi Kataro nafta, nes 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato šeimininkė Rusija sukėlė kraugerišką karą Ukrainoje.

Skaityti visą pranešimą