Londonas: Sindziango gubernatorius atšaukia prieštaringai vertinamą kelionę į JK

Prieš 1 metus 52

Sindziango gubernatorius, kuriam Jungtinės Valstijos pritaikė sankcijas dėl Kinijos regiono elgesio su musulmonų uigūrų mažuma, manoma, atšaukė savo prieštaringai vertinamą kelionę į Jungtinę Karalystę, antradienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Erkinas Tuniyazas turėjo šią savaitę apsilankyti JK ir susitikti su Užsienio reikalų ministerijos pareigūnais, o tai sukėlė britų įstatymų leidėjų pyktį.

Tačiau ministerijos atstovas spaudai antradienį sakė: „Suprantame, kad Sindziango gubernatorius atšaukė savo vizitą į Jungtinę Karalystę. JK vyriausybė ir toliau naudosis visomis galimybėmis imtis veiksmų prieš nepriimtinus Kinijos žmogaus teisių pažeidimus Sindziange.“

Praėjusią savaitę parlamento nariai pateikė užklausą vyriausybei dėl to, kodėl jam buvo leista keliauti ir kodėl jis planavo susitikti su pareigūnais.

Užsienio reikalų biuro ministras Leo Docherty parlamento nariams sakė, kad vyriausybė nekvietė E. Tuniyazo į JK ir kad susitikimas būtų buvusi „galimybė pasiųsti labai stiprią žinią žmogui, kuris dalyvauja Sindziango valdyme“.

„Jokiomis aplinkybėmis jam nebūtų suteikta garbė susitikti su ministrais“, – pridūrė jis.

E. Tuniyazas yra gynęs Kinijos „deradikalizavimo“ politiką šalies šiaurės vakaruose, įskaitant įkalinimo įstaigų naudojimą.

2021 metais JAV jam pritaikė sankcijas, o Iždo departamentas nurodė, kad jam valdant „Sindziange buvo sulaikyta daugiau kaip 1 mln. uigūrų ir kitų daugiausia musulmonų etninių mažumų grupių narių“.

Praėjusiais metais JK parlamentas priėmė neįpareigojančią deklaraciją, kad Sindziange vykdomi nusikaltimai žmoniškumui ir genocidas.

Neseniai paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje nustatyta patikimų įtarimų dėl kankinimų ir priverstinio darbo.

Tačiau Pekinas jau seniai neigia tokius kaltinimus, tvirtindamas, kad JAV ir Vakarų sąjungininkės naudoja šį klausimą kaip „politinį įrankį“.

Klausimą pristatęs buvęs Konservatorių partijos lyderis ir Pekino kritikas Iainas Duncanas Smithas pavadino vyriausybės veiksmus silpnais ir pareikalavo, kad E. Tuniyazui būtų pritaikytos sankcijos.

Pirmadienį jis apkaltino gubernatorių žmogžudyste ir prisijungė prie uigūrų aktyvistų, protestuojančių prieš vizitą.

Skaityti visą pranešimą