Liūtys ir išaugusios energijos kainos kėsinasi į derlių – Lietuvoje kai kurių daržovių gali ir pristigti

Prieš 1 metus 90

Daržovių augintojai prognozuoja, kad šiemet daržovių kainos gali kilti nuo trečdalio iki pusantro karto, tačiau ir tai, anot jų, nepadengtų išaugusių sąnaudų: brangesnių trąšų, degalų, elektros. Neatmetama, kad dalį pasėlių sunaikinus gausiam lietui kai kurių daržovių gali ir pristigti.

Vaizdas Kėdainių rajone Lančiūnavos apylinkėse: po vandeniu – 40 hektarų plotas apsodintas morkomis, svogūnais, kopūstais. 9 hektarai agurkų po liūčių buvo tris kartus iš naujo atsėti. Anot ūkininkų, pusės metų kritulių norma iškrito per tris lietingas dienas.

„Iškrito kruša, kuri apdaužė apie 50 hektarų kopūstų, svogūnų 8 hektarai, paskui tos ištisinės liūtys padarė daug žalos“, – pasakoja daržovių augintojas Vidmantas Kvedaras.

„Visą laiką problemos būdavo, kad reikia lieti laukus, įsigijom įrangos ir gręžinių pasidarėm, bet šiemet viskas apsivertė aukštyn kojom“, – sako kitas daržovių augintas Algimantas Morkūnas.

Anot daržovių augintojų, iššūkiai – ne tik liūtys. Pabrangusios trąšos, degalai neabejotinai didins ir produkcijos kainas.

„Jeigu amonio salietra kainavo po 300, o „Achema“ pardavinėja po 1 200 eurų plius PVM, 4 kartus išbrango trąšos, kuras, viskas susideda ir tam, kad išgyventų daržininkas, turi skaičiuoti kaštus“, – tvirtina V. Kvedaras.

„Mes turime prisirišti prie europinių kainų – jei ten kaina aukštesnė, tai ir mes galime daugiau gauti. Sunku pasakyti, bet iki 1,5-2 kartų turėtų būti brangesnės“, – teigia A. Morkūnas.

Šiltnamiuose daržoves auginantys ūkininkai sako, kad tiek padidinti daržovių kainą, kad ji padengtų tris kartus išaugusius elektros ar net 6 kartus padidėjus dujų kaštus, neįmanoma.

„Vartotojas nepirks, jei mes pardavinėsime agurkus kaip egzotinius vaisius, to nebus“, – pabrėžia Šiltnamių augintojų asociacijos vadovas Paulius Andriejavas.

Anot augintojų, kai kurių daržovių žiemą gali ir pristigti. Rinkoje gali būti mažiau gūžinių kopūstų, bulvių.

„Kadangi sandėliavimo išlaidos brangios, elektra brangi, augintojai gali pasinaudoti proga, kad paklausa produkcijai, tai pasistengs parduoti ir dalis produkcijos iškeliaus iš Lietuvos. Tada, savaime aišku, mes pritrūksime lietuviškos produkcijos“, – sako Daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cirkonkienė.

Anot asociacijos, kad augintojams nereikėtų mažinti plotų, būtini kompensacijų ir subsidijų mechanizmai, padengiantys išaugusius kaštus dėl pabrangusius trąšų ar energetinių išteklių.

„Mes kalbame ne apie padidėjusias kainas, o apie išgyvenimą, ar mes išsilaikysime šiemet, ar išsilaikysime kitais metais“, – aiškina P. Andriejavas.

Daržovių sektorius Vyriausybės yra išskirtas, kaip prioritetinis.

„Bendra problema visiems sektoriams – išaugusios energijos kainos. Mes matome kaip vartotojai, kad yra išaugęs ir maisto produktų kainos, bet stebim su nerimu. Žiūrėsim, darysim priemones, kad sektorius nenunyktų“, – tikina žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Žemės ūkio ministro teigimu, ūkininkai rizikas dėl oro sąlygų turėtų valdyti pasėlių draudimu. Anot aplinkos ministro, žemės ūkis turi prisitaikyti prie klimato kainos investuoti ne tik į drėkinimo ar sausinimo sistemas, bet ir rinktis atsparesnes augalų rūšis.

Skaityti visą pranešimą