Lingė: dėl mokesčių pertvarkos reikėtų sutarti tiek koalicijoje, tiek su prezidentūra

Prieš 1 metus 59

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sako, kad Seime svarstant kai kurių mokesčių peržiūrą dėl jos turėtų būti iš anksto sutarta tiek valdančiųjų viduje, tiek su prezidentūra.  

„Norėtųsi, kad tą diskusiją turėtume ne su veto grasinimu ar bent jau regimybe. Tokia galimybė visada, žinoma, išlieka. Todėl norėtųsi turėti išankstinį sutarimą. Girdime tai, ką komunikuoja prezidentūra, prezidentas, kalbėdamas apie mokesčių sistemos pokyčius. Tiek, kiek girdisi, iš tų kalbų apie bendruosius principus, man atrodo, kad mąstome panašia kryptimi“, – portalui Lrytas.tv trečiadienį teigė M. Lingė, atsakydamas į klausimą, kiek vizija dėl mokesčių pakeitimų turi sutapti su šalies prezidento pozicija.

Pasak jo, mokesčių įstatymų pakeitimų svarstymas priklausys nuo bendro politinio sutarimo.

„Čia priklausys, kaip vyks politikų diskusija, koks būtų koalicijos partnerių sutarimas ir, be abejo, su institucija, kuri yra svarbi teisėkūros procese, – prezidento institucija“, – kalbėjo M. Lingė.

„Norėtųsi turėti tokią diskusiją, tokią eigą šio klausimo svarstymo, kad nereikėtų, bent jau ne nuo pradžių, galvoti ir kalbėti apie veto. Tikslas turėtų būti tokie pakeitimai ir toks sutarimas, kad nebūtų nei kokio nors buldozerio likusio įspūdžio...“, – pridūrė jis.

Pasak komiteto vadovo, dėl mokesčių pertvarkos greito sprendimo nebus.

„Tai turėtų būti daugiau ne greitas sprendimas. Pakeitimai gali būti pateikiami pavasario sesijoje, o galutiniai sprendimai gali išeiti šiek tiek iš pavasario sesijos rėmų“, – tvirtino M. Lingė.

Naujai paskirtas Biudžeto ir finansų komiteto vadovas pernai gruodį BNS sakė, kad mokesčių reformą gali pristabdyti po savivaldos rinkimų 2023-iųjų kovą Seime galinti pasikeisti valdančiųjų ir opozicijos pusiausvyra, jeigu kai kurie parlamentarai būtų išrinkti merais. Šį aspektą jis kol kas mato vieninteliu pertvarkos stabdžiu.

Prezidentas ir jo atstovai pastaruoju metu kartoja, kad su reforma smarkiai pavėluota, galimybių ją patvirtinti langas užsidarinėja, o valdantiesiems jos gali nepavykti „prastumti net buldozeriu“.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį sakė, kad diskusija Seime dėl mokesčių peržiūros yra svarbi, tačiau ji teigė nesanti tikra, kad ji bus sėkminga.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS yra sakiusi, kad iki Seimo pavasario sesijos pradžios dar yra laiko „išsigryninti krepšelį“, kuris tiktų daugumai valdančiosios koalicijos partnerių. Kita vertus, ministrė abejojo, ar opozicija palaikys visus pasiūlymus, todėl „kažkokių stebuklų“ ji teigė nesitikinti.

Skaityti visą pranešimą