Likusio Eurolygos tvarkaraščio sudėtingumas: „Žalgirio“ šansai ir pakilimo takas čempionams

Prieš 1 metus 48

Kauno „Žalgirio“ klubas šiame Eurolygos sezone sužaidė 24 iš 34 reguliaraus sezono turų ir kol kas turnyrinėje lentelėje su 13 pergalių rikiuojasi 9-as.

Portalas Krepsinis.net, pasitelkęs formulę, palygino žalgiriečių likusį tvarkaraštį su pagrindiniais varžovais, kurie šiuo metu taip pat rungiasi dėl vietos atkrintamosiose: Stambulo „Fenerbahče“ (14/9), Belgrado „Partizan“ (13/11), Vitorijos „Baskonia“ (13/11), Valensijos „Valencia“ (13/11), Tel Avivo „Maccabi“ (12/12), Stambulo „Anadolu Efes“ (11/12), Bolonijos „Virtus“ (11/13) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (11/13).

Šiuo metu atrodo, kad žemiau esančios komandos, turinčios po 9–8 pergales, turi tik teorines galimybes kovoti dėl vietos atkrintamosiose. Tuo tarpu Monako „AS Monaco“ (15/9), Barselonos „Barcelona“ (16/8), Madrido „Real“ (16/7) ir Pirėjo „Olympiacos“ (17/7) aštuonete turėtų būti.

Metodas

Tam, kad įvertintume „Žalgirio“ tvarkaraščio sunkumą ir palygintume jį su pagrindiniais konkurentais dėl vietos aštuonete, pasitelkėme specialią formulę.

Modelis įpareigoja sumuoti visų būsimų 10 varžovų dabartinį pergalių skaičių, suteikiant nedidelį pranašumą išvykų varžovams. Darome logišką prielaidą, kad išvykose laimėti yra sunkiau nei namuose. Išvykos turi įtakos dėl kelionių, išbalansuoto treniruočių ritmo, kitos arenos ir pan. Žinoma, kad šiame sezone šis faktorius yra sumažėjęs, bet tai išlieka šiokiu tokiu privalumu aikštės šeimininkams.

Susumavus būsimų „Žalgirio“ namų varžovų pergales ir pridėjus jas prie išvykų oponentų turimų laimėjimų skaičiaus, padauginto iš 1,5 (taip suteikiant varžovams išvykose pranašumą), gauname skaičių, kurį laikome paskutinių dešimties turų „Žalgirio“ tvarkaraščio sunkumo indeksu.

Čia teko pritaikyti išimtį, kadangi Stambulo klubai yra sužaidę po vienerias rungtynes mažiau, nes jos buvo nukeltos dėl žemės drebėjimo – gautą bendrą indeksą padalinome iš likusių rungtynių skaičiaus, taip gaudami sudėtingumo vidurkį.

Ši formulė neatsižvelgia į daugybę kintamųjų, tad tai tik orientacinis įrankis, leidžiantis susidaryti bendrinį vaizdą. Šio metodo rezultatų negalima laikyti niekuo daugiau nei prielaidų, tačiau vertų dėmesio.

Likusio tvarkaraščio sudėtingumo indeksas:

„Valencia“ 18,9

„Fenerbahče“ 17,1

„Virtus“ 16,8

„Baskonia“ 16,7

„Žalgiris“ 16,6

„Partizan“ 15,1

„Maccabi“ 14,9

„Crvena Zvezda“ 14,2

„Anadolu Efes“ 13,9

Čempionai gali išvengti fiasko

Nepaisant to, kaip klojosi sezonas iki šiol, „Anadolu Efes“ turi lengviausią likusį tvarkaraštį ir tam įtakos turi būtent daug rungtynių namuose – net 6 iš 11 vyks jų tvirtovėje. Išvykos laukia tik į vieną areną, kurios komanda dar dalyvauja lenktynėse dėl vietos aštuonete – „Crvena Zvezda“. Svečiuose žais ir su „Fenerbahče“, bet tai to paties miesto derbis. Kiti vizitai – pas „Panathinaikos“, ASVEL ir ALBA.

„Crvena Zvezda“ ne tik išsitrauks Facundo Campazzo kortą, bet ir turės daug rungtynių namuose – net 6 iš 10. Net 4 iš paskutinių 5 turų vyks jų namų arenoje ir čia lankysis šiuo metu lenktynėse dalyvaujantys „Valencia“, „Baskonia“ ir „Fenerbahče“ bei pirmaujanti turnyre „Olympiacos“.

„Maccabi“ situacija yra identiška serbams – irgi laukia 6 namų rungtynės. Svečiuose lauks kova su žalgiriečiais, o taip pat vizitai į Vilerbaną, Stambulą („Anadolu Efes“) bei Monaką.

Visos trys komandos, turinčios 6 rungtynes iš 10 namuose, šiuo metu yra aštuoneto brūkšnio, bet jų galimybės patekti į atkrintamąsias yra geros.

„Žalgirio“ šansai

Žalgiriečiai šioje skaičiuoklėje turi penktą sudėtingiausią tvarkaraštį. Jeigu skaičiuotume koeficientą po dar dviejų turų, jis būtų gerokai mažesnis, nes svečiuose dabar laukia tiek „Real“, tiek „Barcelona“ barjerai.

Kauniečiai savoje arenoje priims penkis varžovus: ASVEL, OLY, „AS Monaco“, „Valencia“ ir „Maccabi“. Svečiuose būtina nugalėti ALBA, o likusios išvykos yra pas „Fenerbahče“ ir paskutiniajame ture „Bayern“. Miunchene visoms ekipoms žaisti ypač sudėtinga, kas nepalengvina situacijos.

Skaičiuojant ribą, kiek pergalių užtikrintų vietą aštuonete, ta riba yra bent jau 18 pergalių. Tai reiškia, kad per 10 turų reikia nugalėti 5 oponentus. „Žalgirio“ galimybės stipriai priklauso ir nuo to, kaip atrodys kauniečių žaidimas su Isaiah Tayloru, nes pastaroji atkarpa buvo itin blanki, bet pastaroji išvargta pergalė prieš „Baskonia“ yra gyvybiškai būtina.

Valensijos ekipai – išvykų maratonas

„Valencia“ šiuo metu yra aštuonete, bet jame išsilaikyti bus labai sudėtinga, nes net 6 iš 10 rungtynių žais svečiuose.

Šią savaitę viešės „Olympiacos“, o vėliau laukia abu Italijos klubai ir „Fenerbahče“. Išvykose laukia visi oponentai, kurie kovoja dėl vietos aštuonete arba yra pirmajame penketuke. Jeigu Alexo Mumbru kariauna išsilaikys aštuonete, tai bus šio sezono staigmena.

„Fenerbahče“ turi 15 pergalių ir mačą atsargoje, bet išsilaikyti pirmajame penketuke nebus lengva. Penki mačai namie, bet atvyks „Barcelona“, „Anadolu Efes“ ir tas pats pirmajame rate turkus sutriuškinęs „Žalgiris“. Neskaitant rungtynių su Milano „EA7 Emporio Armani“, visi likę susitikimai su dėl vietos aštuonete kovojančiomis ekipomis arba dabar pirmajame ketverte esančiomis komandomis.

Skaityti visą pranešimą