Lietuvos ligoninėse itin trūkstant slaugytojų neretai tenka nukelti net operacijas

Prieš 1 metus 95

Slaugos specialistų organizacijos vadovė sako, jog trūkstant slaugytojų, kai kuriose ligoninėse nukeliamos planinės operacijos. Prognozuojama, kad 2030 metais truks daugiau kaip 3 tūkst. slaugytojų. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad problemai spręsti numatoma 14 mln. eurų. 

Slaugytoja Diana Valančiūtė pripažįsta – pirmieji 5 metai darbo Kauno klinikose nebuvo lengvi.

„Slaugytoją pacientas mato ir paskutinį kartą, tai yra tikrai ir emociškai sunku, bet tada supranti, kokį darbą tu dirbi ir koks svarbus tu esi“, – teigia slaugytoja.

Kauno klinikose yra apie pustrečio tūkstančio slaugytojų etatų, maždaug 3 proc. jų laisvi – slaugytojų trūksta pastaruosius 5 metus.

„Jaunoji karta yra tikrai puikiai mokanti anglų kalbą, tai reiškia, į užsienius [išvyksta – LRT.lt], kur yra geriau apmokama slaugos specialybė, arba likę dirbti pas mus irgi pasirenka kartais neretai lengvesnį darbą ir geriau apmokamą“, – konstatuoja laikinoji Kauno klinikų tarnybos vadovė dr. Daiva Zagurskienė.

Slaugos specialistų organizacijos vadovė sako, tikslių skaičių, kiek slaugytojų trūksta gydymo įstaigose, nėra.

„Pirmiausia, operacinėse atidedamos planinės operacijos, kadangi nėra operacinės slaugytojų pakankamo skaičiaus ir tiesiog pacientas, atvykęs į stacionarą, turi laukti vieną arba dvi dienas, kol bus išoperuotas. <...> Išėjus slaugytojai, likus laisvai vietai, jos darbo krūvis paskirstomas kitiems darbuotojams“, – apie sunkią situaciją pasakoja slaugos specialistų organizacijos vadovė Aušra Volodkaitė.

O po 7 metų trūks 3 tūkst. bendrosios praktikos slaugytojų, skaičiuoja vyriausybės Strateginės analizės centras. Valstybės kontrolė įspėja, kad gali strigti sveikatos reforma.

„Tų stojančiųjų skaičius nedidėja, valstybės finansuojamų vietų skaičius net mažėja, tų tendencijų, kad ateitų į sistemą daug naujai paruoštų, <...> neįžvelgiame“, – sako Valstybės kontrolės audito grupės vadovė Jolanda Indriulienė.

SAM patarėjas sako, valstybės finansuojamų vietų studentams daugėja, tačiau baigiančiųjų esą per mažai – kasmet 900. Slaugytojų skaičiui didinti, profesijos prestižui kelti, iš Europos sąjungos fondų numatyta 14 mln. eurų.

„Su švietimo, mokslo ir sporto ministerija esame pasirengę strategiją ir vos tik atsiranda daugiau norinčių studijuoti slaugos studijų programą, visada yra į tai atsižvelgiama“ – tikina patarėjas Marius Čiurlionis.

Tačiau slaugytojus ruošiančios Kauno kolegijos atstovai abejoja, ar daugiau baigiančiųjų išspręs problemą.

„Tai yra mikroklimatas darbo vietoje, ne atlyginimas. <...> Toliau – taip, yra be abejo, atlyginimas. Toliau yra pati, kaip slaugytojo, profesijos prestižas“, – įsitikinęs Kauno kolegijos Medicinos fakulteto lektorius dr. Donatas Gužauskas.

SAM atstovas sako, kad pastaraisiais metais penktadaliu kilę slaugytojų atlyginimai juos skatina likti Lietuvoje. Tačiau slaugos specialistų organizacijos vadovės teigimu, tiek atlyginimai kilo ne visiems, o ir jie vis tiek esą yra per maži.

Skaityti visą pranešimą