Lietuvos krepšininkės su Rusija ir Baltarusija nežaistų: nejuokaukit, teroristų sporte būti negali

Prieš 1 metus 78

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė po 8 metų pertraukos bandys praverti Europos čempionato duris. Paskutinėse atrankos rungtynėse lietuvės ketvirtadienį susitiks su Prancūzija, o sekmadienį su Ukraina. Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris ir žaidėjos sako, kad kova su Ukraina bus tik aikštėje. Širdyse – begalinis palaikymas ir Tarptautinio olimpinio komiteto retorikos pasmerkimas: „Nusikaltėlių sporte negali būti. Viena puse jie žudo žmones, o kita rungtyniauja olimpine dvasia.“

Šiuo metu Lietuvos rinktinė atrankos varžybų B grupėje su trimis pergalėmis ir vienu pralaimėjimu rikiuojasi antroje vietoje. Į birželio mėnesį Slovėnijoje ir Izraelyje vyksiantį Europos čempionatą pateks grupių nugalėtojos ir 4 antrąją vietą užėmusios rinktinės.

„Suprantame, kad tai yra realiausias šansas po 8 metų patekti į Europos čempionatą. Motyvacija didžiulės, nes žinome, kad viskas yra mūsų rankose ir tai yra svarbiausia. Nekantraujame žengti į aikštę ir padaryti tai, ką reikia padaryti“, – apie komandos dvasią kalbėjo lyderė Gintarė Petronytė.

Prancūzijos krepšininkės pirmoje tarpusavio dvikovoje praėjusių metų lapkritį Vilnev d‘Aske sutriuškino lietuves 83:56.

Tačiau G. Petronytė patikino, kad ketvirtadienio akistatai žaidėjos pasirengusios kur kas geriau: „Praėjo metai ir mes jau esame kita komanda. Daug pasikeitimų nuo to laiko, nes tada buvo naujas treneris ir nauja sistema. Dar nebuvome susižaidusios, o žaidėme išvykoje ir ten buvo pilna žiūrovų salė. Tikrai nebuvo lengva. Manau, kad dabar turime daug daugiau pasitikėjimo savimi kaip komanda. Iškovojome abi pergales praėjusiame lange. Suprantame, kad žaisime namie, prie savo žiūrovų ir reikia pamiršti tai, kas buvo Prancūzijoje.“

Tarptautinis olimpinis komitetas paskelbė, kad sportininkai negali būti diskriminuojami dėl savo paso ir pravėrė duris į Paryžiaus olimpines žaidynes Rusijai ir Baltarusijai.

G. Petronytė sako, kad jokiu būdų nesutiktų žaisti su agresorių komandomis: „Nejuokaukit, aš esu kategoriškai prieš. Beveik duočiau galvą nukirsti, kad kiekvienas mūsų rinktinės narys yra kategoriškai prieš. Mes kaip lietuviai turime aiškią savo nuomonę. Aš manau... Aš žinau, kad teroristams nėra vieta sporte.

Beprotiškai skaudu dėl to, kas vyksta Ukrainoje. Net nereikia turėti kažkokių labai gerų draugų. Suprantame, kokie beprasmiai dalykai vyksta. Ukraina bus mūsų varžovė ir mes bandysime nugalėti aikštėje, bet širdyse mes juos palaikome 100 proc.”

Rinktinės treneris Rimantas Grigas, dirbęs ir Ukrainoje, taip pat neįsivaizduoja Rusijos ir Baltarusijos sugrįžimo į sportą: „Aš manau, kad šalys nusikaltėlės negali dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Tai fašistinės šalys, kurios nori sunaikinti kitą šalį. Gal čia tik žvalgyba olimpinio komiteto, bet yra šalių, kurios atsisakys. Lenkijos olimpinio komiteto vadovas sakė, kad apie 40 šalių gali atsisakyti. Tikėkimės, kad taip ir bus. Nusikaltėlių negali būti. Viena puse jie žudo žmones, o kita rungtyniauja olimpine dvasia. Nežaistume ir manau, kad daug šalių nežaistų. Man Ukraina yra brangi, nes aš kelis metus ten dirbau. Tokio dalyko negali būti.“

Skaityti visą pranešimą