„Lietuvos kinui“ priklausiusiose patalpose planuojama įkurti Nacionalinę filmoteką

Prieš 1 metus 87

„Lietuvos kinui“ priklausiusiose patalpose Vilniuje planuojama įkurti Nacionalinę filmoteką, pranešė Kultūros ministerija.

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui Lietuvos kino centrui perduoti likviduojamos bendrovės „Lietuvos kinas“ turtą, esantį Vilniuje Ozo gatvėje bei kino teatro „Naglis“ patalpas Palangoje.

„Aktyviai skatindami ir puoselėdami kino kultūrą Lietuvoje siekiame ir kuo didesnės jos plėtros bei prieinamumo įvairioms visuomenės grupėms. Kokybiškos su kino kultūros sklaida susijusios erdvės – labai svarbi šio proceso dalis“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Anot jo, kino teatro „Naglis“ patalpas numatyta pritaikyti regioninės filmotekos reikmėms, o į Lietuvos kino centro rankas perdavus ir Ozo gatvės kompleksą bus ieškoma sprendimų, kaip šias patalpas paversti Nacionaline filmoteka – traukos centru kino bendruomenei ir plačiajai visuomenei.

Perduodamose patalpose Ozo gatvėje įkūrus Nacionalinę filmoteką joje planuojama ne tik rodyti filmus, bet ir vykdyti edukacines veiklas, įrengti kino archyvo skaityklą; čia ateityje planuoja persikelti ir Lietuvos kino centras.

Dalyje „Lietuvos kino“ patalpų Ozo gatvėje šiuo metu saugomas didelis audiovizualinis archyvas, kurį numatoma perduoti Lietuvos kino centrui.  

Nacionalinė filmoteka ateityje veiks kaip Lietuvos kino centro padalinys, tam nebus kuriamas ir steigiamas atskiras juridinis subjektas.

Matai naujieną? Nutiko įdomus dalykas ar nori su visais pasidalinti savo istorija? Filmuok, komentuok ir kelk vaizdo įrašus į išmaniąją programėlę „Once in Vilnius“. Kiekvienas toks kadras pretenduoja tapti filmo apie Vilnių dalimi.



Skaityti visą pranešimą