Lietuvos diplomatas apie Kinijos reakciją į ambasadoriaus išsišokimą: galbūt testuoja, koks bus Europos solidarumas

Prieš 1 metus 49

Po skandalingų Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pasisakymų apie iš sovietinės sistemos pančių ištrūkusias šalis, sureagavo Kinijos užsienio reikalų ministerija. Tačiau pastebima, kad šis Kinijos diplomatas dėl savo retorikos ne kartą buvo sukėlęs skandalų ir būdavo kviečiamas į Prancūzijos užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti. Lietuvos diplomatas Nerijus Aleksiejūnas akcentuoja, kad kyla abejonių, jog Kinija galimai turi priežasčių taikyti toleravimo politiką šio diplomato atžvilgiu.

Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje N. Aleksiejūnas teigia, kad tai ne pirmas kartas, kai Kinijos diplomatas Prancūzijoje kontroversiškai pasisako, o Kinijos užsienio reikalų ministerija vėliau turi pasiaiškinti viešai.

„Ne kartą ambasadorius buvo kviestas į Prancūzijos užsienio reikalų ministeriją ir dėl ankstesnių pasisakymų. Man kyla klausimas, kokia yra Kinijos užsienio reikalų ministerijos pozicija dėl ambasadoriaus, kuris nuolat nukrypsta nuo bendros linijos ir savo pasisakymais sukelia dideles audras“, – LRT TELEVIZIJAI sako ambasadorius.

Ambasadoriaus duomenimis, pirmadienį Lu Shaye turėtų lankytis Prancūzijos užsienio reikalų ministerijoje. Jis paaiškino, kad įprastomis sąlygomis Kinija turėtų pati išsikviesti ambasadorių pasiaiškinti, tačiau šiuo atveju to padaryta nebuvo.

„Normaliose valstybėse tai greitai būtų daroma, o čia taikoma turbūt tam tikra tokių pasisakymų toleravimo, galbūt testavimo, koks bus solidarumas tarp Europos šalių, praktika“, – pastebi N. Aleksiejūnas.

Jis pabrėžė, kad visos trys Baltijos šalys reagavo griežtai, o Europos Sąjungos pozicija taip pat buvo išsakyta aiškiai.

„Mes, kaip ambasada, sulaukėme labai daug žmonių žinučių: palaikymo, solidarumo“, – teigia jis.

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Konstantinas Andrijauskas Kinijos ambasadoriaus pasisakymą vadino „pavojingu precendentu“.

„Tai suponuoja daug problemų mums, kaip suverenioms valstybėms ir tarptautinės teisės subjektams, jeigu tokia pozicija staiga taptų oficialia Kinijos pozicija“, – sakė K. Andrijauskas.

Valstybės, kurios buvo priverstos ryškiausiai reaguoti į Kinijos diplomato retoriką – tai Baltijos šalys ir Ukraina. Jo teigimu, Lietuvai svarbu tokiais atvejais laikytis diplomatinių protokolų.

„Kam mums dar vienas papildomas, didesnis konfliktas? Su Kinija jų ir taip netrūksta“, – kalbėjo politologas.

Primenama, kad enktadienį per prancūzų naujienų kanalą LCI Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye pareiškė, kad buvusios Sovietų Sąjungos šalys „tarptautinėje teisėje net neturi faktinio statuso, nes nėra jokio tarptautinio susitarimo, kuris materializuotų jų suverenitetą“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pirmadienį teigė, kad šalis gerbia visų buvusių sovietinių šalių suverenios valstybės statusą.

Skaityti visą pranešimą