Lietuvos banko vadovas: pasaulyje – beprecedentė situacija dėl smunkančios ekonomikos ir labai aukštos infliacijos

Prieš 1 metus 86

Vašingtone viešintis Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus LRT RADIJUI sako, kad pasaulyje susiklostė beprecedentė situacija dėl smunkančios ekonomikos ir nusistovėjusios labai aukštos infliacijos. Taip jis komentuoja Tarptautinio valiutos fondo (TVF) šią savaitę paskelbtą pasaulio ekonomikos prognozę. 

Anot Šimkaus, centrinių bankų vadovai mėgina rasti būdą, kaip pažaboti infliaciją stabdant vartojimą ir nesukeliant ekonominės krizės.

„Kitais metais, TVF prognozuoja, kad susitraukimą ekonomikų patirs apie trečdalį pasaulio produkcijos. Kai mes turime išaugusią infliaciją – taip, ji išaugo, nes turime karą Ukrainoje, sutrūkinėjusias, po truputį atsigaunančias, bet vis dar netobulai veikiančias prekių tiekimo grandines, mes turime stiprius kainų šuolius energijos, žaliavų, maisto rinkose, – tai yra, bent jau Europoje, pagrindinė infliacijos priežastis. Bet šita infliacija yra mažai paveiki pinigų politikos priemonėmis“, – aiškina G. Šimkus.

Anot jo, suprantama, kad infliacija po truputį persiduoda į kitas prekių ir paslaugų grupes.

„Būtent su šita gryna infliaciją centriniai bankai bando kovoti, didindami palūkanų normas ir taikydami kitas pinigų politikos priemones“, – aiškina Lietuvos banko vadovas.

LRT.lt primena, kad TVF antradienį nurėžė pasaulinės ekonomikos augimo kitais metais prognozę.

TVF paskelbė, kad dabar prognozuoja, jog pasaulinė ekonomika 2023 m. augs 2,7 proc. – 0,2 proc. mažiau, nei prognozavo liepą. Fondas nurodė, kad prognozę sumažino dėl infliacijos, karo ir pandemijos padarinių.

Skaityti visą pranešimą