Lietuvos ambasadorius Moldovoje apie sutrikusį elektros tiekimą: gali būti dar blogiau

Prieš 1 metus 65

Dėl Rusijos išpuolių prieš Ukrainos energetikos objektus Moldova susiduria su tinklo problemomis. Tačiau blogiausia dar gali būti priešaky, sako Lietuvos ambasadorius Moldovoje Tadas Valionis.

Trečiadienį dėl Rusijos atakų prieš Ukrainą, beveik visoje Moldovoje fiksuoti elektros sutrikimai. Ukraina iki karo Moldovai teikė iki trečdalio elektros energijos, o likusi dalis atkeliaudavo iš šiluminės elektrinės Uždniestrėje.

Šiuo metu Moldova iki 90 proc. elektros energijos perka iš Rumunijos. Tačiau Moldova vis dar priklauso tam pačiam elektros žiedui, kaip ir Ukraina, todėl kaimyninėje valstybėje vykstantys elektros energijos sutrikimai atsiliepia ir Moldovai.

Šalies prezidentė yra įspėjusi, kad apie 2,5 mln. gyventojų turinčiai šaliai šią žiemą gali pritrūkti ne tik elektros, bet ir dujų.

Tuo metu Lietuvos ambasadorius Moldovoje T. Valionis pažymi, kad dujų atsargų šalis turi.

„Moldovos gamtinių dujų atsargų šiuo metu užtektų keletui mėnesių. Dujas Moldova dabar daugiau naudoja šildymui, o ne elektros gamybai, nes elektrinė, kuri galėtų gaminti dujas, stovi Uždniestrėje, o ten yra daug niuansų“, – LRT televizijos laidoje „Svarbi valanda“ teigė ambasadorius.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad situacija dėl elektros energijos tiekimo nėra pavydėtina, o elektros tiekimo trukdžiai ateityje gali kartotis.

„Šalies padėtis yra komplikuota, daug metų buvo pasitikima Rusija ir galvojama, kad viskas bus gerai, ankstesnės valdžios per daug neinvestavo į tinklų modernizavimą, susijungimą su Europos Sąjunga ir turime, ką turime.

Net jei Moldova ir perka elektrą iš Europos, stabilumo nėra, o tam, kad jis būtų, reikia nemažų investicijų. Yra keli projektai, numatantys Rumunijos ir Moldovos elektros tinklų sujungimą, tačiau tam reikia laiko, o bėda yra dabar. Spėju, kad greitu metu gali būti dar blogiau. Tai, ką blogo gali padaryti Moldovai Rusija, ji ir padarys“, – teigia ambasadorius T. Valionis.

Skaityti visą pranešimą