Lietuvoje toliau trūksta vaistų: farmacininkai tokio stygiaus nematė 10 metų, siūloma keisti kompensuojamų vaistų kainas

Prieš 1 metus 87

Rinkoje vėl atsiradus kurį laiką trūkusių antibiotikų, vaistininkai ir šeimos gydytojai sako, kad situacija dar nėra normali. Trūksta siauro spektro antibiotikų, vaistų kraujospūdžiui, cukraligei gydyti. Vaistų gamintojų asociacijos teigimu, būtina peržiūrėti kompensuojamųjų vaistų kainodarą, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija problemą planuoja spręsti kitais būdais.

Nors vaistų lentynos perkrautos, pačioje rinkoje jau nuo rudens – skylės. Panevėžyje 10 metų dirbanti vaistininkė sako, to dar nebuvo.

„Mano ir tėvai vaistininkai, tai aš tą vaistininkystę mačiusi nuo dar seniau, tai būdavo vienetiniai atvejai, bet ne taip masiškai ir ne tokių gana populiarių vaistų“, – „Eurovaistinės“ vaistininkė, farmacinės veiklos vadovė Fausta Barisevičienė.

„Išrašo vaistus, svarbiausia, o ateini – jau kitokie vaistai“, – teigia kalbintas gyventojas.

„Dukra anūkui ieškojo per kelias vaistines, gal čia karas įtakos turi, ar kas“, – stebisi moteris.

Tik ne per seniausiai Lietuvoje kiek suvaldytas antibiotikų trūkumas, bet, kaip sako dirbantys vaistinėse, toli gražu ne visų jų yra.

„Yra vaistų, kurių trūksta konkrečiai bakterinėms ligom gydyti: antibiotikų, vaistų kraujospūdžiui, vaistų cukraligei gydyti“, – teigia F. Barisevičienė.

„Renkamės tą, ką turime. Kartais trūksta ir tam tikrų formų, tai tenka dalinti tabletes arba priešingai – po dvi gerti“, – paaiškina Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Raimonda Kungytė.

„Reikėtų reaguoti dabar, šių metų pavasarį, žinant, kad problemos gali kilti. Jau dabar kyla, bet gali dar didesnės kilti kitų metų rudenį“, – teigia Lygiagretaus vaistų importo asociacijos vadovas Donatas Parulis.

Ir priduria, kad valdžios sprendimai vėluoja. Nors problema visoje Europoje, vaistų gamintojai įsitikinę, kad Europos Sąjungos (ES) veiksmų laukti neverta ir tikina, kad reikia keisti kompensuojamų vaistų kainodarą, nes ji tapo nepalanki tiekėjams. Esą reikėtų visiems susėsti ir kalbėtis.

„Kokia būtų priimtina riba, kada galėtume patenkinti ir pacientų poreikius ir gamintojai jaustųsi galintys tiekti už tą kainą. <...> Europa nepasakys, kokias kainodaros priemones taikyti Lietuvoje“, – teigia Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė.

„Praėjusių metų pabaigoje buvo priimti Farmacijos įstatymo pakeitimai, kuriais tvarkėme šiek tiek kainodaros modelį šiuo metu egzistuojantį ir artimiausiu metu neplanuojame užsiimti šių tvarkų keitimais“, – mini Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Lygiagretaus vaistų importo asociacijos teigimu, Lietuva nepakankamai išnaudoja ir lygiagretų importą – per retai esant trūkumui įsiveža iš kitų šalių Lietuvoje neregistruotą, bet ES naudojamą vaistą.

„Sprendžiant konkurencijos dalykus ir didinant tiekėjų skaičių, lygiagretus importas gali būti gera priemonė vaistų trūkumui spręsti“, – nurodo D. Parulis.

Sveikatos apsaugos ministerija vaistų kiekį užtikrinti planuoja kitais būdais.

„Ieškome galimybių, kaip stebėti vaistų likučių trūkumą. <...> Peržiūrime mechanizmą, kuriuo būtų palengvinta registracija vaistų gamintojams ir tiekėjams“, – sako A. Pečkauskas.

Vaistų gamintojų asociacijos teigimu, šiuo metu taip pat ne visų preparatų yra onkologinėms, nervų sistemos ir psichikos ligoms gydyti.

Skaityti visą pranešimą