Lietuvoje plinta naujas pavojingas svaiginimosi būdas: už kilogramą musmirių nepagaili ir 600 eurų

Prieš 1 metus 99

Lietuvoje plinta naujas svaiginimosi būdas – nuodingais grybais, konkrečiai – raudonosiomis musmirėmis. Nors turguje jų šiuo metu sunkiai pavyktų rasti, internete skelbimų gausu, o pardavėjai už kilogramą jų gali paprašyti ir 600 eurų. LRT RADIJO kalbinta Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja toksikologė Gabija Laubner Sakalauskienė perspėja – eksperimentai su šiais grybais gali baigtis ne tik apsinuodijimu, bet ir koma, o priklausomybės nuo jų išvengti yra beveik neįmanoma.


Prekeiviai tikina, jog pavojaus apsinuodyti nėra

Kalvarijų turguje Vilniuje grybais prekiaujanti Elvyra pasakoja – musmirių šiemet nebuvo visą vasarą, moteris matė nebent jų liekanas. Elvyra pati parduoda tik nenuodingus grybus, pavyzdžiui, kalpokus ar žvynabudes.

Visgi būna, jog pirkėjai patys jos paprašo parinkti jiems nuodingų musmirių. Kad sulaukia nuodingo grybo ieškančių pirkėjų, prisipažįsta ir kiti Kalvarijų turgaus pardavėjai.

„Vaistams teiraujasi, dėl vaistų gamybos. Nežinau, kaip ten juos paruošti. Iki šiol dar nesužinojau. Bet nerenku. Matyti mačius, bet labai nedaug šiemet, labai nedaug“, – tikina viena kalbinta moteris.

Raudonosiomis musmirėmis, kaip juokauja kitas pardavėjas, turguje prekiauja nebent narkomanai. Kitas vyras priduria – nuodingus grybus žmonės perka, kad „galbūt linksmesnis gyvenimas būtų“.

Skirtingai nei miške ar turguje, raudonųjų musmirių nesunkiai galima rasti skelbimų portaluose internete. Kilogramas džiovintų kepurėlių kainuoja iki 600 eurų. Viena nuodingais grybais internete prekiaujanti moteris sako – grybų sezonas jau eina į pabaigą, daug jų iškeliauja į užsienį. Moteris patikina, jog apsinuodyti šiais grybais pavojaus nėra.

„Čia valgomi grybai. Na, jei 10 kilogramų išvirsite ir suvalgysite, gal ir apsinuodysite. Yra viskas „Google“, internete. Jeigu nedrąsu, tada baravykus valgykite“, – sako moteris.

Dar vieno skelbimo autorius pirkėju prisistačiusiam žurnalistui atskleidžia tariamai naudingas nuodingų grybų savybes.

„Mano klientai, kurie atvažiuoja, ten ar miltelius daro, ar kaip. Kas stresą gydo, kas bando alkoholio atsikratyti ar cigarečių. Veikia jūsų psichiką. Na, jums atsidarys vaizdas ir jūs matysite visą pasaulį iš kito kampo“, – pasakoja pardavėjas.

Paklaustas, ar policija, radusi tokių miltelių kišenėje, prie žmogaus neprisikabintų, vyras patikina – tai nėra narkotinė medžiaga, todėl viskas yra legalu.

„Už musmires? Tokio straipsnio nėra. Aš jums sakau dar kartą, kad čia nėra narkotikas. Grybas yra psichodelikas. Ten yra psichotropinė medžiaga“, – aiškina musmirėmis prekiaujantis asmuo.

Tarp galimų pasekmių – net koma

Musmirėse esanti medžiaga, kuri veikia psichiką, vadinama muscimoliu. Jis sutrikdo žmogaus koordinaciją, sukelia nerimą, prasideda haliucinacijos, euforija. LRT RADIJO kalbinta RVUL gydytoja toksikologė G. Laubner Sakalauskienė papildo – musmirėse esantis toksinas muscimolis dar sukelia psichozę, traukulius, gali ištikti ir koma. Gydytoja paneigia mitą esą haliucinogeninių grybų vartojimas priklausomybės nesukelia.

„90 proc. pacientų vėliau rekomenduojama psichoterapija arba psichologinė pagalba gydant priklausomybę nuo tam tikros medžiagos. Jeigu tai yra svaiginimosi tikslais, tai dažniausiai tai yra labai jauni žmonės, iki 25 metų. Muscimolis veikia iki 2 parų. O jeigu smegenys pajunta dopamino, to malonumo hormono, šuolį, tai dažniausiai nori dar, dar ir dar. Ir tada jau reikia daugiau ir didesnės dozės. Tada ieškoma jau kažkokios kitokios medžiagos, kad tas dopaminas išsilaikytų, kad žmogus galėtų ne tiktai gerai funkcionuoti, bet apskritai funkcionuoti“, – dėsto G. Laubner Sakalauskienė.

Anot specialistės, pacientai šiuo metu pakankamai laisvai gali tokių medžiagų įsigyti internetu. Jie parduodami prisidengiant, įvardinant juos kaip skalbimo miltelius ar vonios druskas. Įsigyti haliucinacijas ir priklausomybę sukeliančių džiovintų musmirių galima ir legaliai veikiančiose lietuviškose interneto parduotuvėse. Jų atstovai su LRT RADIJU bendrauti atsisakė.

Už disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 2 iki 8 metų. Kodėl musmirių preparatai iki šiol nėra įtraukti į draudžiamų platinti sąrašą, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nekomentuoja. Seimo priklausomybių prevencijos komisijos narys, psichiatras Linas Slušnys teigia, jog svaigintis musmirėmis leidžiančią įstatymo spragą taisyti būtina.

„Taip, šitas haliucinogenas turėtų būti įtrauktas į draudžiamų sąrašą. (...) Internete esu matęs pasidalijimus, kaip čia tą galingą haliucinogeną galima pasigaminti iš raudonųjų musmirių, netgi yra patarimai. Tai netgi ne juodojo interneto nuorodos, o paprasčiausias „Google“. Reikia aiškiai uždrausti tą visą cheminę medžiagą, kaip tokią. Nes raudonosios musmirės neuždrausi nei rinkti, nei augti jai“, – tvirtina L. Slušnys.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą