Lietuvoje – neįprastai ankstyva gripo pradžia: ligoninėse rikiuojasi eilės, 8-iose savivaldybėse pasiektas epideminis lygis

Prieš 1 metus 86

Šiemet Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis išaugo anksčiau nei įprastai. Praėjusią savaitę 8-iose šalies savivaldybėse pasiektas epideminis sergamumo lygis. LRT RADIJO kalbinta Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė sako – sulaukus šios savaitės rodiklių bus sprendžiama, ar reikėtų skelbti epidemiją. 


Kaip anksčiau pranešė NVSC, sergamumas gripu kas savaitę kopia aukštyn.

„Iš tikrųjų situacija turbūt neįprasta – sezono pradžioje matome tą didesnį sergamumą nei įprastai, nes dažniausiai sergamumas gripu ir kitomis kvėpavimo takų infekcijomis piką pasiekia sausio–vasario mėnesiais“, – teigia G. Gargasienė.

Praėjusią savaitę didžiausias sergamumo gripu, ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis ir COVID-19 liga rodiklis fiksuotas 8-iose savivaldybėse: Kėdainių r., Kauno m., Šilutės r., Kazlų Rūdos sav., Panevėžio m., Šiaulių m., Jurbarko r., Visagino sav. Šiose savivaldybėse jau pasiektas ir epideminis sergamumo lygis.

Anot NVSC specialistės G. Gargasienės, šiuose regionuose toks aukštas sergamumas fiksuojamas dar tik pirmą savaitę, todėl bus stebima, kaip situacija keisis artimiausiu metu. Įvertinus tiek sergamumo apimtis, tiek ir kitus faktorius, bus sprendžiama, ar šiose 8-iose savivaldybėse skelbti epidemiją.

„Vien sergamumo rodiklio padidėjimas nėra vienintelis kriterijus epidemijos skelbimui: taip pat yra vertinami ir kiti kriterijai, tokie kaip hospitalizacijų apimtys, lovų užimtumas, intensyvios terapijos skyrių užimtumas, situacija ugdymo įstaigose, bendra situacija regione. Tik įvertinus visus šiuos aspektus galime tada jau priimti sprendimą ir skelbti epidemiją“, – LRT RADIJUI aiškina G. Gargasienė.

Kaip tvirtina NVSC atstovė, mirties nuo gripo atvejų šį sezoną nėra registruota. Hospitalizuotų žmonių yra, tačiau „jų kiekvieną sezoną būdavo, tai ne naujiena“.

Moteris pastebi, jog tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse šį sezoną išaugęs vaikų sergamumas gripu.

„Jeigu pažiūrėtume į praeitos savaitės statistiką, tai vaikų sergamumas sudaro daugiau nei 50 proc. tiek gripo, tiek ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų bendro susirgimų skaičiaus“, – teigia pašnekovė.

Pasak specialistės, išaugusiam sergamumui įtakos turėjo pandeminis laikotarpis, kuomet visuomenėje necirkuliavo įvairūs virusai ir žmonės, nepersirgę sezoninėmis ligomis, neįgavo imuniteto. Ypač tai aktualu vaikams, kurie bene daugiausiai laiko iš visų praleido namie.

Kaip aiškina G. Gargasienė, dabar, grįžus į įprastą gyvenimą, žmonės užmiršta laikytis priemonių, kurios buvo įprastos karantino laikotarpiu: nesilaiko rankų higienos taisyklių, nepalaiko saugaus atstumo, nedėvi kaukių. Be to, žmonės jausdami simptomus eina į darbą, lankosi viešose vietose, vaikus leidžia į darželius ir mokyklas. Dėl to šiuo metu virusai turi puikias sąlygas plisti.

LRT RADIJO kalbintas Vilniaus Centro poliklinikos direktorius Zdislavas Skvarciany sako poliklinikoje iš tiesų pastebintis išaugusį pacientų, sergančių gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, skaičių. Jų žymiai daugiau atvyksta tiek į Skubios pagalbos skyrių, tiek pas šeimos gydytojus.

„Šiuo metu jų (susirgimų – LRT.lt) tikrai padidėjo ir net gripo testų, kuriuos mes naudojame, padidėjo dvigubai, trigubai ir net daugiau, negu buvo prieš mėnesį“, – tvirtina Z. Skvarciany.

Visgi, kaip patikina Centro poliklinikos direktorius, susitvarkyti su išaugusiais pacientų srautais poliklinikai kol kas pavyksta.

„Mes stengiamės, kad vizitas, jeigu [yra] ūmi temperatūra, būtų priimtas tą pačią dieną. Jeigu jis (pacientas – LRT.lt) nepatenka pas šeimos gydytojus, pas mus yra ir medicinos gydytojai, kurie priima dėl ūmių susirgimų, todėl kol kas, lygtais, susitvarkome. Be abejo, vienas iš tokių momentų, kurie apsunkina [situaciją] – gydytojai taip pat suserga, tada, be abejo, truputį sudėtingiau. Bet šiuo metu kol kas tokios kritinės situacijos nėra“, – aiškina specialistas.

Viso pokalbio klausykitės LRT RADIJO laidos „60 minučių“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą