Lietuvoje išaugus COVID-19 atvejų skaičiui – Kauno miesto poliklinikoje kaukių dėvėjimas vėl tapo privalomu

Prieš 1 metus 127

Europoje ir Lietuvoje plintant naujiems COVID-19 atmainos variantams, imtis griežtesnių viruso plitimo prevencijos priemonių kol kas neplanuojama. Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, nors sergamumas auga, situacija nerimo nekelia ir tikimasi bangos atoslūgio, kaip ir kitose Europos pietų šalyse.

Kauno miesto poliklinikoje nuo kitos savaitės veido kaukės taps privalomos. Tokį sprendimą poliklinika priėmė savarankiškai – tikisi, kad tai nuo COVID-19 plitimo padės apsaugoti ne tik pacientus, bet ir darbuotojus.

„Mūsų darbuotojai iš tikrųjų tuo labai džiaugiasi ir smarkiai nerimavo, kai ateina karščiuojantys žmonės be apsaugos priemonių“, – tikina Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Poliklinikos direktorius sako, auga į polikliniką atvykusių testuotis dėl COVID-19 ir teigiamo atsakymo sulaukusiųjų skaičius. Dabar jis siekia apie 80 proc.

„Tai ką mes fiksuojame dabar, kadangi testavimas neprivalomas, tik aisbergo viršūnė, nes ateina testuotis tie žmonės, kurie turi simptomus. Daugelis, kurie blogai pasijunta, jie nei kreipiasi, nei testuojasi“, – kalba P. Kibiša.

Augant sergamumui COVID-19, dalis gyventojų į rekomendacijas, pavyzdžiui, dėvėti kaukes prekybos vietose, žvelgia skirtingai.

Patys prekybos tinklai sako nepastebintys, kad didėtų kaukes dėvinčių pirkėjų dalis, tačiau neatmeta, kad tokių artimiausiu metu padaugės.

„Matome kaukių pardavimo išaugimą. Jeigu lygintume praeitą savaitę su dar praėjusia savaite, tai medicininių kaukių pardavimai išaugo 85 proc.“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Pasak ekspertų, nors tikslių duomenų nėra, tikėtina, kad Lietuvoje plinta nauji, iš Pietų Europos atkeliavę Omicron atmainos variantai.

„(...) Omicron atmainos poatmainiai dabar plinta, jie yra patys užkračiausi iš visų ir (...) turi didžiausią atsparumą jau susidariusiam antikūnų imuniniam atsakui“, – pasakoja Vėžio instituto onkoimunologas Marius Strioga.

Sveikatos apsaugos ministerija sako, jog Portugalijoje ir Ispanijoje neseniai taip pat stebėtas atvejų šuolis, tačiau jis nuslūgo. Esą Lietuvoje užsikrėtimų banga reiškiasi tendencingai – didelio šuolio nėra, o po kelių savaičių užsikrėtusiųjų skaičius turėtų sumažėti. Tikina, žymaus hospitalizacijos kilimo taip pat nėra, todėl dabartinė situacija nerimo nekelia.

„Nemanome, kad reikėtų dabar imtis priemonių, tačiau be abejonės, monitoringas – kasdieninis ir kas valandinis“, – tikina sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Pasak ministerijos, šiuo metu įvesti privalomą kaukių dėvėjimą atskiruose sektoriuose nesvarstoma, tačiau kaukės, kaip ir testavimas ar kitos COVID-19 prevencijos priemonės – rekomenduojamos.

Kad pagrindo panikai dėl augančių skaičių nėra, sako ir ekspertai: esą mirtingumas nuo šio viruso atmainos ne didesnis nei plitusių prieš tai.

„Jeigu žmogus buvo skiepytas ir buvo persirgęs ir jeigu gaus sustiprinančią skiepo dozę, tai didelė tikimybė, kad jis išvengs sunkios ligos eigos. Bet jis vis tiek susirgs, vis tiek bus nedarbingas. Vis tiek bus dideli nuostoliai, socialiniai nuostoliai“, – mano virusologas Saulius Čaplinskas.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministrės, apie privalomą masinį vakcinavimą ketvirtąja skiepo doze šiuo metu nekalbama.

Skaityti visą pranešimą