Lietuvių sutelktinio finansavimo platforma „Röntgen“ pernai sutelkė 24 mln. eurų

Prieš 1 metus 66

 Lietuvių sutelktinio NT finansavimo platformos „Röntgen“​​​​ (UAB „Trečia diena“) investuotojai pernai iš viso sutelkė 24,1 mln. eurų arba beveik 70 proc. daugiau nei 2021 m. Įmonė praneša, kad tokį rezultatą pernai daugiausia lėmė augęs profesionalių ir mažmeninių investuotojų susidomėjimas fiksuotos grąžos instrumentais su nekilnojamojo turto įkeitimu bei išaugusios palūkanos.

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, pernai per įmonę sutelkta suma pranoko visų ankstesnių veiklos metų rezultatą kartu sudėjus. Nors pavasarį dėl karo visoje sutelktinio finansavimo rinkoje buvo matoma tam tikra investuotojų ir vystytojų aktyvumo pauzė, rekordinį rezultatą padėjo pasiekti stipri antra 2022-ųjų pusė.

Pasak įmonės vadovo Martyno Stankevičiaus, rekordinė infliacija investuotojus skatino ieškoti būdų įdarbinti kapitalą, o akivaizdžiai sumažėjęs NT rinkos aktyvumas rinkos negąsdino dėl didelio įkeičiamo turto vertės rezervo. Be to, į fiksuotos grąžos instrumentus vėl atsigręžė investuotojai, anksčiau daugiau dėmesio skyrę akcijų rinkoms. Galiausiai, apie 2–3 proc. visose skolos rinkose pakilusios palūkanos investuotojus skatino naudotis galimybe užfiksuoti didesnę grąžą.

„Daliai vystytojų teks refinansuoti esamas paskolas, tačiau normalizuojantis rinkai ir išorinėms aplinkybėms, platformoje matysime ir nemažai naujų NT projektų. Visgi padėtis NT rinkoje išliks įtempta, todėl dar daugiau dėmesio skirsime vystytojų kompetencijų, galimybių ir rizikų analizei. Taip pat, aktyviai ieškome alternatyvių rinkos segmentų. Pavyzdžiui, pernai platformoje pasiūlėme investuoti į obligacijas ir aviacijos sektoriaus bendrovę, anksčiau turėjome atsinaujinančios energetikos projektų, tad šią kryptį tęsime ir toliau siekiant pasiūlyti investuotojams daugiau įvairovės“, – sako M. Stankevičius.

Vidutinės palūkanos „Röntgen“ platformoje pernai siekė 8,7 proc., o investuotojams per metus iš viso išmokėta 1,24 mln. eurų. Platformoje 44-ais etapais pernai finansuota 18 unikalių projektų. Nepaisant sudėtingų aplinkybių, įmonė rinkoje ir toliau išsiskyrė kaip vienintelė platforma iki šiol neturinti vėluojančių investicinių projektų.

Be viešai sutelktų 24,1 mln. eurų, įmonės komanda pernai konsultavo ir du stambius privačius sandorius, kurių vertė siekė 3,5 mln. eurų.

Šiuo metu įmonės investuotojų bendruomenę sudaro daugiau kaip 14 tūkst. narių arba beveik 3 tūkst. daugiau nei prieš metus. Vidutinė vienam projekto etapui per platformą telkiama suma pernai sudarė beveik 600 tūkst. eurų ir buvo didžiausia rinkoje, o vidutinė atliekama investicija – apie 5 tūkst. eurų – buvo viena didžiausių tarp šalies platformų.

Savo ruožtu vidutinis vieno investuotojo portfelis – 18,5 tūkst. eurų – atspindi tai, kad įmone aktyviai naudojasi tiek profesionalūs, tiek smulkieji investuotojai.

Skaityti visą pranešimą