Lietuviai atranda medicininį turizmą – susitvarkyti dantis Turkijoje pigiau, tačiau reikia įvertinti rizikas

Prieš 1 metus 176

Susivilioję pigesnėmis procedūromis ir trumpesnėmis eilėmis, lietuviai vis dažniau gydytis vyksta į užsienį. Tačiau specialistai akcentuoja, kad renkantis kliniką svetur, būtina įvertinti rizikas.

Kai šiaulietė Angelina Kveselienė sužinojo, kiek jai kainuos odontologo paslaugos Lietuvoje, nusprendė išbandyti medicininį turizmą ir išvyko į Turkiją.

„Pavyko sutaupyti tris kartus, važiavau irgi tris kartus. Mano gydymas buvo stiprus periodontitas, jau labai stipriai pažengęs“, – pasakoja šiaulietė.

Lietuviai gydytis dažniausia vyksta į Izraelį, Turkiją ir Vokietiją. Pavyzdžiui, medicinos turizmo ekspertai skaičiuoja, kad persodinti plaukus svetur 40 proc. pigiau nei Lietuvoje.

Į užsienį tautiečiai vyksta ne tik dėl kainų, bet ir dėl eilių ar įrangos trūkumo.

„Jeigu mes kalbėsime apie stomatologiją, pavyzdžiui, tai gali būti du-tris kartus pigiau, – sako medicinos turizmo ekspertė Liana Sokolova. – Tai jei mes kalbame, kad Lietuvoje gali paslaugos kainuoti 25-30 tūkstančių, tai Turkijoje gali kainuoti 11, 12, 15 tūkst.“

Tačiau kitiems pasiseka mažiau. Susiviliojus pigesniu gydymu, dalis lietuvių patenka į licencijų neturinčių specialistų rankas.

Su nukentėjusiaisiais dažnai susiduria odontologijos klinikos.

„Kraujuojančios dantenos, netikslūs protezai, kabančios – taip galime pavadinti – plombos ir dar liūdnesni būna momentai, kai būna atsicementavę protezai arba suskilę protezai“, – galimus trūkumus vardina „Clinic DPC“ atstovė Laura Bukaveckienė.

Pernelyg pigiomis kainomis nesusivilioti pataria ir odontologo paslaugomis Turkijoje pasinaudojusi A. Kveselienė: „Pagalvokite patys logiškai, kokios medžiagos yra dedamos už tokią pigią kainą. Tai yra neįmanoma. Patys gydytojai labai pyksta Turkijoje, kad va tokių yra specialistų, nekvalifikuotų, be licencijų.“

Gydytojai akcentuoja, kad bandžiusieji sutaupyti dažnai turi susimokėti trigubai daugiau, nes gydymą tenka pradėti iš naujo. Be to, ne visi specialistai pasiruošę priimti nukentėjusiuosius, nežinodami, kaip jie gydyti užsienyje.

„Pacientas, pasirinkdamas gydymą užsienyje, neįvertina, o kas bus po gydymo su manimi. Ar aš gausiu garantiją, ar aš gausiu profilaktinius patikrinimus, apžiūras“, – sako L. Bukaveckienė.

Tuo metu Lietuvos gydymo įstaigos pastebi ir didėjantį atvykstamąjį turizmą. Kol tautiečiai ieško pigesnių procedūrų svetur, dėl tų pačių priežasčių į Lietuvą atvykta gyventojai iš Anglijos, Airijos bei Latvijos. Jie dažniausiai kreipiasi dėl ortopedinių operacijų ir profilaktinio sveikatos patikrinimo, tačiau didėja susidomėjimas ir kitomis sritimis.

„Ypač didelį susidomėjimą šiais metais pajutome dėl lazerinės akių korekcijos, – sako Medicinos diagnostikos ir gydymo centro direktorius Deividas Praspaliauskas. – Ir mums buvo didelis susidomėjimas, iš kur. Pasirodo, kainos Anglijoje yra 5 kartus didesnės nei pas mus.“

Gydytojų teigimu, atskristi ir pasidaryti operaciją Lietuvoje užsieniečiams 4-6 kartus pigiau nei gimtojoje šalyje.

Tačiau specialistai pataria, kad norint gydytis svetur, būtina pasidomėti įstaiga ir jos teikiamomis garantijomis bei pasidomėti gydymo planu.

Skaityti visą pranešimą