„Lietkabelio“ varžovas Europos taurėje: jungtinis legendinių klubų projektas

Prieš 1 metus 49

Po pergalės vietiniame fronte prieš „Neptūną“, Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ krepšininkai jau trečiadienį, 19 val. stos į dar vieną kovą namuose, rašoma kklietkabelis.lt.

Šį kartą varžovas Europos taurėje – Liublianos „Cedevita-Olimpija“ klubas, šiame turnyre kol kas dar neiškovojęs nė vienos pergalės, o Adrijos lygoje su penkiais laimėjimais ir dviem nesekmėmis esantis ketvirtoje pozicijoje.

Viena iš ne itin sėkmingo starto priežasčių – Europos čempionate traumą patyręs Zoranas Dragičius šiame sezone dar nerungtyniavo, bet lapkričio 12 d. duotame interviu vienoje Slovėnijos televizijoje atskleidė, kad ant parketo sugrįžti turėtų už dviejų-trijų savaičių.

Tačiau net ir be Dragičiaus, Liublianos komandoje netrūksta aukščiausio lygio mačiusių krepšininkų, o iš dviejų krepšinio metraščiuose garsių vardų suformuotas klubas nestokoja didelių ambicijų.

Apie „Cedevitos“ ir „Olimpijos“ susijungimą, sąsajas su Lietuva bei komandos lyderius skaitykite šiame svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Legendiniai klubai

Europos krepšinio pasaulį 2019 m. gerokai nustebino dviejų legendinių organizacijų – Liublianos „Olimpijos“ ir Zagrebo „Cedevitos“ – sprendimas susijungti į vieną bendrą darinį.

Legendiniai Slovėnijos ir Kroatijos klubai per savo gyvavimo laikotarpius bendrai iškovojo 70 titulų vietiniuose bei Adrijos šalių turnyruose, ilgus metus varžėsi Eurolygoje. Visgi finansiniai sunkumai nustūmė šlovingiausius abiejų komandų laikus užmarštin.

Bendras logotipas, bendras pavadinimas ir bendras tikslas sugrąžinti legendinius vardus į Europos krepšinio elitą. Toks klubų sprendimas tapo beprecendenčiu atveju – pirmą kartą istorijoje į vieną organizaciją susijungė komandos iš skirtingų šalių.

Liubliana ir Zagrebas vienas nuo kito yra nutolę maždaug 140 kilometrų atstumu, bet pastarojo gyventojai neliko be krepšinio, kadangi su misija ugdyti jaunus talentus buvo įkurta dukterinė „Cedevita Junior“ ekipa.

Lietuviški akcentai

Kadaise Liublianos klube savo Eurolygos karjerą pradėjo Šarūnas Jasikeivičus, o vėliau abu klubai tapo tramplinu į aukščiausią lygį ir tokiems žaidėjams kaip Goranas Dragičius, Džananas Musa, Jusufas Nurkičius, Davis Bertanis ar Beno Udrihas.

Abiejų komandų trenerių karjerų vingiai dažnai tiesėsi ir per Lietuvą. Anksčiau Vilniaus „Rytui“ yra vadovavę buvę „Olimpijos“ treneriai Aleksandras Džikičius, Zmago Sagadinas ir Tomo Mahoričius, buvęs „Cedevitos“ strategas Aleksandras Petrovičius, o abi šias ekipas yra treniravęs praėjusį sezoną Kauno „Žalgiryje“ dirbęs Jure Zdovcas.

Nors stipriausi Lietuvos klubai Europos turnyruose ne kartą varžėsi su pajėgiausiomis Slovėnijos ir Kroatijos komandomis, „7bet-Lietkabeliui“ tai bus vos antras kartas. 2016-17 m. Europos taurės grupių etape panevėžiečiai su Zagrebo „Cedevita“ pasidalijo po pergalę išvykose.

Vėliau su bendru „Cedevita-Olimpija“ klubu Panevėžio ekipos Europos taurėje burtai nesuvedė nei praėjusiame, nei užpraėjusiame sezonuose.

Tinkamas strategas

Pirmuoju naujai suformuoto klubo treneriu buvo paskirtas anksčiau „Cedevitai“ vadovavęs kroatas Slavenas Rimecas. Visgi stratego debiutas nebuvo sėkmingas, o pirmąjį naujos komandos sezoną sustabdė prasidėjusi koronaviruso pandemija.

2020 m. sausio mėnesį komandos vairą iš Rimeco perėmė Jurica Golemacas. 45-erių specialistas Liublianos klubą jau spėjo atvesti į Slovėnijos čempionų sostą, o taip pat po kartą laimėjo šalies taurę ir supertaurę.

Golemacas puikiai atspindi naujos komandos ištakas – buvęs krepšininkas gimė Kroatijoje, bet vėliau ilgus metus atstovavo Slovėnijos rinktinei. Su juo jėgas Eurolygos aikštelėje ne kartą yra išmėginęs ir „7bet-Lietkabelio“ strategas Nenadas Čanakas.

Žinomos pavardės

Pirmu smuiku Liublianoje griežia Yogi Ferrellas, tačiau tai tikrai neturėtų stebinti – gynėjas anksčiau buvo svarbi dalis Dalaso „Mavericks“ ir Sakramento „Kings“ rotacijose, žaidė dar trijose NBA komandose. Praėjusiais metais nepavykus įsitvirtinti Atėnų „Panathinaikos“ klube amerikietis atvyko į Slovėniją ir iškart tapo ryškiu komandos lyderiu.

Kitas vedlys – dar vienas legionierius iš JAV Joshas Adamsas, per savo karjerą rungtyniavęs tokiuose pajėgiuose klubuose, kaip Stambulo „Anadolu Efes“, Malagos „Unicaja“ ar Bolonijos „Virtus“, o šią vasarą sugrįžęs į Europą po sezono Australijoje.

Rugsėjį vykusiame Europos čempionate „Cedevita-Olimpija“ turėjo net keturis savo atstovus: Kroatijos rinktinei atstovavo Karlo Matkovičius ir Lovro Gnjidičius, o Zoranas Dragičius kartu su Edo Muričiumi gynė Slovėnijos rinktinės garbę. Anksčiau joje rungtyniavo ir Alenas Omičius bei Maticas Rebecas.

Skaityti visą pranešimą