LFF prezidento rinkimuose – vos viena kandidatūra, bet Stankevičius sveikinimų dar nepriima: reikia laukti

Prieš 1 metus 61

Futbolo bendruomenė jau žino, kas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento poste pakeis Tomą Danilevičių. Pasibaigus kandidatūrų teikimo terminui, paaiškėjo, kad vienintelis kandidatas į prezidento poziciją yra dabartinis generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius. 

Nuo 2016-ųjų LFF būstinės duris varstantis E. Stankevičius sako, kad sveikinti su pergale dar anksti, tačiau abejonių lieka mažai – 35-erių kauniečio kandidatūrą iškėlė 28-os narės iš 32-iejų.

Kaip nurodo pati federacija, LFF nariai iki vasario 13 dienos 23.59 val. galėjo teikti kandidatus į renkamus postus. Kandidatas, norintis dalyvauti rinkimuose, turi sulaukti bent trijų LFF narių palaikymo. Dabar dvi dienos bus skirtos Rinkimų komisijos dokumentų tikrinimui, o vėliau – dar trys dienos kandidatams bus skirtos papildomų dokumentų pateikimui, jei to reikės. Vasario 23 dieną planuojamas visų kandidatų tvirtinimas.

Kovo 10 dieną Lietuvos futbolo federacijos klerkai rinksis į neeilinę konferenciją, joje ir bus palydėtas plojimais naujasis federacijos prezidentas.

„Džiaugtis dar per anksti, reikia dirbti ir laukti galutinio sprendimo“, – antradienį žurnalistams sakė vienintelis kandidatas į prezidentus E. Stankevičius.

– Rinkimuose dalyvauja tik vienas kandidatas. Ar netrūksta demokratijos?

– Kaip matote, turiu narių pasitikėjimą. Atvirai galiu pasakyti – 28 nariai pasisakė už ir iškėlė mano kandidatūrą. Galbūt ir norėjosi asmeninės dvikovos, kad būtų vienas kitas papildomas kandidatas, bet tokia yra situacija. Nuo šiol yra trijų narių iškėlimo barjeras, tai gal tai ir įtakoja. Jeigu būtų keliama viena narystė į kiekvieną poziciją, gal ir kandidatų būtų buvę daugiau.

– Kas lėmė jūsų apsisprendimą siekti LFF prezidento posto?

– Noras save išbandyti šioje kėdėje. Manau, kad reikia pagaliau surasti dialogą su miesto savivaldybėmis, politikais ir Seimo nariais. Matėme visą praėjusių metų situaciją. Norėtųsi surasti, kaip galima padėti futbolo klubams vystytis, kaip pritraukti jiems didesnį finansavimą, kaip pritraukti daugiau infrastruktūros. Mes visi norime, kad tie rezultatai ateitų gerokai greičiau. Tai tas asmeninio iššūkio ieškojimas ir paskatino, taip pat ir bendruomenė. Normalu, kai tu dieną iš dienos dirbi generalinio sekretoriaus pozicijoje, bendrauji su vietine bendruomene, jauti jos palaikymą. Jau tų pasiūlymų ir mąstymų buvo šiek tiek anksčiau.

– Kokios yra didžiausios Lietuvos futbolo problemos jūsų akimis?

– Visada kalbame apie infrastruktūrą, bet aš gal pradėčiau nuo kito galo – vaikai ir akademijų darbas. Pagaliau nuo tų biudžetinių įstaigų prieiname prie privačios partnerystės ir privačių akademijų, jų darbas arba rezultatai džiugina. Turime pradėti nuo vaikų, plius trenerių edukacijA ir jų rengimas. Manau, kad šiai dienai trenerių rengimas atsilieka nuo visų europinių ir pasaulinių pavyzdžių. Infrastruktūros irgi norisi geresnės, bet situacija keičiasi – pagaliau turime stadioną, kuriame nacionalinė rinktinė žais. Bet kad rinktinė kompetentingai varžytųsi, reikia kilti nuo apačios. Federacija deda visas pastangas ir resursus.

– Ar galite įvardyti tas sritis, kuriose dabartinis LFF prezidentas T. Danilevičius „nedadirbo“?

– Manau, kad pamaišė tas, kad ne visada jis buvo Lietuvoje, šeima gyvena Šveicarijoje, tai Tomas ne visada fiziškai spėdavo. Aišku, ir tos žmogiškosios savybės – visi mes esame skirtingi, visi turime savo kryptį, bendravimo ypatumus. Aš labiau norėčiau koncentruotis į vietinę bendruomenę ir jai rodyti didesnį dėmesį. Manau, kad pastaruoju metu to pristigo.

– Daugumai turėtų kilti minčių, kodėl tik vienas kandidatas. Kokios yra to priežastys?

– Darbų tęstinumas. Teko kalbėti su UEFA ir FIFA, jie pageidauja matyti darbų tęstinumą, kad nebūtų kažkas kardinaliai keičiama. Jie matė, kaip aš tvarkiausi su generalinio sekretoriaus pareigomis. Kitas dalykas, jeigu Lietuvos bendruomenė yra patenkinta ir tiek narių į prezidento postą pasiūlė vieną kandidatą, tai tas kitiems kandidatams ir signalizuoja, jog šiai dienai galbūt ir neverta kandidatuoti, nes nesulauksi daugumos palaikymo.

– Viešoje erdvėje yra sudarytas naratyvas, kad dėl naujojo prezidento jau buvo aišku prieš kelis mėnesius ir kad federacijos flangą ima kauniečiai. Kaip jus vertinate tokias kalbas?

– Tų kalbų buvo, yra ir bus. Kažkam patinka, kad vienas žmogus yra iš Kauno, kažkas bando tapatinti su kitomis apskritimis. Tai yra normalus dalykas, sporto politika, to yra visose sporto šakose. Aš reaguoja labai paprastai – atsirenki kas yra tikra, o kas ne.

– Kaip matote, ar po naujų įstatų įvedimo federacija atsikratė reputacinės problemos?

– Nemanau. Tai yra bendras įvaizdinis dalykas, prie kurio mes dirbame nuo 2016 metų. Tai yra iš kartos į kartą einantis dalykas ir su tuo turime dirbti. Vėlgi, suradus dialogą su Seimu, Vyriausybės atstovais, aukščiausių įstaigų vadovais, atsiras visos futbolo bendruomenės pasitikėjimas.

– Ar tie trys teisti asmenys, dėl kurių ir kilo visas šaršalas, dar turi ryšį su federacija?

– Jų kadencija jau baigiasi – kas atsistatydino (A. Pukelis, – LRT.lt), kas yra išlikę. Jų darbas baigiasi su lyg naujų įstatų įregistravimu ir naujų LFF Vykdomojo komiteto narių perrinkimu.

– Ar yra aiškus LFF stadiono likimas?

– Pagrindinę savo būstinę matome Kaune, naujame Dariaus ir Girėno stadione. Ten dabar vyksta operavimo konkursas, po jo su nugalėtoju sėsime prie derybų stalo. Kalbant apie LFF stadiono pardavimą „Žalgiriui“ ir „Riteriams“, tai laukiame, kada paaiškės naujasis Vilniaus miesto meras, su juo ir tikimės šnekėti, galbūt apskričiai atiduoti operuoti. Visos opcijos yra įmanomos.

– Iki kada tikitės išspręsti klausimus dėl Kauno?

– Manau, kad iki metų galo yra realu persikelti į Kauną ir turėti pagrindinį ofisą. Aišku, jeigu pavyks susitvarkyti dėl LFF stadiono ir būstinės pardavimo.

– Ar po to, kai iš federacijos buvo pašalinti teisti asmenys, sulaukėte politikų reakcijos?

– Sulaukėme. Tikiu, kad ir po miesto rinkimų organizuosime bendrus susitikimus ir spręsime, kaip galime toliau kartu dirbti, nes iš politikų buvo aiškus deklaravimas dėl padidinto finansavimo futbolui, klubams ir akademijoms. Pagrindinis naujos vadovybės darbas ir bus surasti tą ryšį ir pritraukti kuo didesnę finansavimą.

– Ar esate numatęs, kas galėtų jus pakeisti generalinio sekretoriaus pozicijoje?

– Turiu kelis įmanomus variantus, bet šiandien apie tai kalbėti dar yra per anksti.

Skaityti visą pranešimą