Lenkijos ūkininkai sukilo prieš pigesnių ukrainietiškų grūdų importą – reikalauja stabdyti tranzitą per šalį

Prieš 1 metus 78

Lenkijos vyriausybė praėjusią savaitė laikinai sustabdė ukrainietiškų grūdų importą, tačiau Lenkijos ūkininkai reikalauja visiškai stabdyti jų tranzitą per Lenkiją. Esą pigesni ukrainietiški produktai vis tiek patenka į Lenkijos rinką ir taip smukdo vietos gamintojus.

Traktoriais ir kita sunkiąja technika Lenkijos ūkininkai bandė blokuoti geležinkelio perėją Lenkijos ir Ukrainos pasienyje Hrubešuve, bet policija juos sustabdė.

Ūkininkai siekia visą savaitę blokuoti iš Ukrainos atkeliaujančius žemės ūkio produktus, ypač grūdus, kurie Lenkijos rinkoje smukdo vietinių produktų kainas.

Protestuojančiųjų netenkina tai, kad dėl spaudimo atsistatydino Lenkijos žemės ūkio ministras, o vyriausybė pranešė, kad laikinai sustabdys ukrainietiškų grūdų importą, tačiau tranzito neuždraudė.

Ūkininkai siekia, kad tranzitas būtų visiškai sustabdytas.

„Tai, kad žemės ūkio produktai ar mėsa bus vežami per Lenkiją į Vokietiją ar kitas šalis, problemos neišspręs. Ukrainietiški grūdai ir kiti produktai išstums mus iš rinkos, nors jie buvo pagaminti pagal kitus standartus ir už kitokią kainą, o Europos Sąjunga tai leidžia“, – teigia ūkininkų sąjungos atstovas Michalas Kolodziejczakas.

Ūkininkai tikina, kad ukrainietiški produktai pasienyje netikrinami, todėl iš pramoninėms reikmėms skirtų grūdų pagaminta produkcija patenka į Lenkijos gyventojų lėkštes.

Žiniasklaidos tyrimas Lenkijoje parodė, kad kai kurios, iš ukrainietiškų grūdų pasipelniusios įmonės susijusios su Lenkijos valdančiųjų Teisės ir Teisingumo partija.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę lankėsi Varšuvoje ir susitiko su šalies ministru pirmininku, su kuriuo bandė išspręsti šį klausimą.

Nors Ukrainos maisto produktų asociacija tikina, kad ukrainietiški produktai kainų Europoje nemažina.

Naujasis Lenkijos žemės ūkio ministras tranzito stabdyti nežada. Lenkijos vyriausybei drauge su Rumunijos valdžia spaudžiant Briuselį problemą spręsti Europos mastu.

„Kalbėjomės su Ukrainos žemės ūkio ministru, šiandien svarbu sušvelninti Lenkijoje iškraunamų grūdų poveikį rinkai. Tačiau tranzitas bus išlaikytas, nes jis leidžia Europai ir pasauliui apsirūpinti maistu“, – teigia Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas.

Panašūs protestai praėjusią savaitę vyko ir Rumunijoje.

Rusijos invazija Ukrainą privertė nukreipti maždaug pusę grūdų eksporto iš Rusijos užblokuotų Juodosios jūros uostų į Lenkiją, Vengriją, Rumuniją ir kitas pasienio šalis. Europos Komisija prie to prisidėjo ir padėjo ir vienai didžiausių pasaulyje žemės ūkio produkcijos gamintojų pasiekti pasaulines rinkas.

Nors Kyjivui padeda ir Juodosios Jūros iniciatyva, anot Ukrainos žemės ūkio ministerijos, Ukraina eksportuoja maždaug trečdaliu mažiau maisto produktų nei prieš Rusijos invaziją, dideliems dirbamos žemės plotams atsidūrus kovų centre.

Skaityti visą pranešimą