Lenkijos moksleivių apklausa parodė, kaip plačiai paplitusios mintys apie savižudybę: net 6,7 proc. pradinių klasių mokinių prisipažino bandę nusižudyti

Prieš 1 metus 83

Atlikus beveik 185 000 Lenkijos moksleivių apklausą paaiškėjo, kad beveik trečdalis jų teigia neturintys noro gyventi, o beveik kas dešimtas yra bandęs nusižudyti. Nors tyrimas nebuvo vykdomas atsitiktinės atrankos būdu, jis papildė jau turimus įrodymus apie gilėjančias jaunų lenkų psichikos sveikatos problemas, rašo „Notes from Poland“. 

Tyrime dalyvavę moksleiviai iš 1923 mokyklų atsakinėjo į anoniminį internetinį klausimyną. Vaikai galėjo nuspręsti patys, ar nori dalyvauti, tačiau taip pat reikėjo ir tėvų sutikimo. Tų moksleivių, kurie pradėjo pildyti anketą, tačiau jos nebaigė (apie 20 proc. respondentų), atsakymai tyrimo rezultatuose neatspindėti.

Tyrimą atlikusi organizacija – fondas „Unaweza“, kurio įkūrėja ir vadovė yra žinoma televizijos laidų vedėja Martyna Wojciechowska, – pripažįsta, kad taikant neatsitiktinės atrankos metodą sunku sudaryti reprezentatyvią tyrimo grupę.

Iš 184 447 respondentų, kurių amžius buvo nuo 9 metų, 37,5 proc. nurodė, kad jaučiasi vieniši, 32,5 proc. teigė, kad jiems nepriimtina tai, kas jie yra, arba kaip jie atrodo, o 28 proc. prisipažino nenorintys gyventi.

Tyrėjų teigimu, šie rezultatai rodo, kad vienam iš trijų mokinių galima įtarti depresiją.

Suicidinių minčių turi jau pradinukai

Daugiau nei 39 proc. tyrime dalyvavusių mokinių teigė galvoję apie savižudybę. Beveik kas penktas (18,6 proc.) planavo nusižudyti ir beveik kas dešimtas (8,8 proc.) bandė tai padaryti. Tarp pradinių klasių mokinių 6,7 proc. prisipažino bandę nusižudyti.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad pagrindinis veiksnys, turintis įtakos depresijos ir minčių apie savižudybę atsiradimo tikimybei, buvo nepakankamas kontrolės, kompetencijos ar pasitikėjimo savimi jausmas.

„Mes susiduriame su gilia krize, kurios tolesni etapai mūsų dar laukia, – komentuodama ataskaitą sakė M. Wojciechowska. – Kaip motina, jaučiu baimę dėl savo dukters ir visos jaunosios kartos ateities.“

Bandymų nusižudyti skaičius padidėjo 40 proc.

Per pastaruosius dvejus metus Lenkijoje užfiksuotas rekordinis nepilnamečių bandymų nusižudyti skaičius. Pernai policija užregistravo 2093 tokius bandymus, t. y. 40 proc. daugiau nei 2021 m., kuomet taip pat fiksuotas 77 proc. padidėjimas, lyginant su ankstesniais metais.

Pernai Lenkijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis pažymėjo, kad pandemijos metu „labai padaugėjo“ vaikų psichikos sveikatos problemų. Tiesa, apie didėjančią problemą dar 2020 m. įspėjo vaiko teisių gynėjai.

Tarp „Unaweza“ fondo tyrimo respondentų šiek tiek daugiau nei pusė (56,5 proc.) buvo pradinių mokyklų, kurias lanko vaikai iki 14 metų, mokiniai. Likusieji buvo vidurinių mokyklų (24,4 proc.), technikos mokyklų (16,8 proc.) ir profesinių mokyklų (2,3 proc.) moksleiviai.

Daugiausiai respondentų buvo 13 metų (14,7 proc.) ir 14 metų (14,3 proc.) amžiaus. Dauguma apklaustų mokinių gyveno miestuose, turinčiuose nuo 20 000 iki 100 000 gyventojų (35,4 proc.) ir iki 20 000 gyventojų (32,9 proc.), o 10,5 proc. tyrimo dalyvių buvo iš didžiųjų miestų, turinčių daugiau nei 500 000 gyventojų.

Tyrimo išvadose pateikiamos 53 rekomendacijos, kaip pagerinti jaunų žmonių psichikos sveikatą, be kita ko, siūloma įvesti tvarką, pagal kurią ugdymo įstaigose būtų tikrinama, ar ugdytiniai neserga depresija, ir plėsti krizinio elgesio prevencijos veiklą.

Parengė Ieva Vitėnienė.

Psichologinė pagalba

Psichologinės pagalbos tarnyba

Kontaktai

Emocinė parama teikiama jaunimui

Budi savanoriai konsultantai

Emocinė parama vaikams, paaugliams

Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

Pagalba suaugusiesiems

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

Atsako per 3 darbo dienas

Atsako per 3 darbo dienas

Pagalba moterims ir merginoms

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

Atsako per 3 darbo dienas

Emocinę paramą teikia savanoriai moksleiviai (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)

Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per „Skype“ arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius).

Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.

I-V 16:00–20:00

VI 12:00–16:00

(išskyrus švenčių dienas)

Emocinė parama pilnamečiams vyrams telefonu.

Internetiniai pokalbiai I-V nuo 18-21val.

Konsultuoja krizių įveikimo specialistai. Gali atvykti į vietą sutartu metu bei konsultuoti nuotoliniu būdu.

Paslauga nemokama ir teikiama visoje Lietuvoje.

Konsultuojami vyrai iš visos Lietuvos.

Psichologinės konsultacijos

Internetu emigrantams Pagalbą teikia profesionalūs psichologai.

Atsako per 2 darbo dienas

Draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms

Atsako per 1 darbo dieną

Darbo dienomis 8:00–22:00

Savaitgaliais ir švenčių dienomis 11:00–19:00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems. Savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Atsako per 2–3 darbo dienas

Respublikinis priklausomybės ligų centras

Respublikinis priklausomybės ligų centras yra gydymo įstaiga, teikianti medicinines, psichologines ir socialines paslaugas asmenims, žalingai vartojantiems alkoholį, narkotines medžiagas ar tabaką, bei jų šeimos nariams.

tuesi.lt interneto svetainė, skirta savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui

Informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam asmeniui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Svetainėje taip pat publikuojamos savižudybės krizę išgyvenusiųjų istorijos. tuesi.lt

Skaityti visą pranešimą