Lenkijos „Bayraktar“ pirkimo akcija – iki reikiamos sumos teliko žingsnis

Prieš 1 metus 68

Birželio pabaigoje žurnalistas ir skiltininkas Sławomiras Sierakowskis pradėjo lėšų rinkimo projektą Lenkijoje, kuriuo siekiama nupirkti ir Ukrainai padovanoti turkišką kovinį droną „Bayraktar“.

„Lietuviai surinko pinigus greitai ir „Bayraktar“ gaminanti įmonė nusprendė jiems padovanoti droną, o pinigus panaudoti visuomenei. Vėliau, tas pats atsitiko su dar trimis „Bayraktar“! Dabar atėjo laikas mums. Ar pamenate, kas įvyko Bučoje, Irpinėje, Mariupolyje? Sudalyvaukime šioje kovoje. Nupirkime lenkišką „Bayraktar“, tinklalapyje „Zrutka.pl“ rašė S. Sierakowskis.

Dabar kampanija yra surinkusi beveik 20 mln. zlotų, trūksta dar 2,5 mln., o iki akcijos pabaigos liko 6 dienos.

Lietuvos žurnalistas, visuomenininkas Andrius Tapinas, kuris organizavo lietuvišką „Bayraktar“ dovanojimo Ukrainai akciją, įsitraukė ir į kampaniją Lenkijoje. Ketvirtadienį jo vadovaujama „Laisvės TV“ surengė tarptautinį TV maratoną, kuriame be S. Sierakowskio dalyvavo ir premjerė Ingrida Šimonytė, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, vienas baltarusių opozicijos lyderių Pavelas Latuško.

„Niekas man neteikia tiek džiaugsmo, kiek lenkų, lietuvių, ukrainiečių ir baltarusių bendradarbiavimas. Man ypač rūpi Baltarusijos aspektas. Kaip žurnalistas, aš pranešinėjau apie protestus Baltarusijoje, gerai atsimenu, kad ukrainiečiai vieningai stovėjo demokratijos, laisvės ir ES pusėje. Šiandien neturiu dvejonių, kad jie stovi ir Ukrainos pusėje“, – interviu LRT.lt sakė Lenkijos žurnalistas.

S. Sierakowskis pabrėžė, kad priešingai nei Lietuvoje, kur akcijoje dalyvavo šalies vadovai, ji sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio, Lenkijoje akciją žurnalistas pradėjo vienas, tam iš anksto nesirengė.

„Viskas buvo kiek pašėlę, kitaip nebūčiau pradėję. Lenkijoje, deja, negalime kliautis valdžios vienybe ir dalyvavimu“, – aiškino žurnalistas.

Jis taip pat nurodė, kad Lietuvoje lėšos buvo surinktos greičiau, nes dabar yra vidurvasaris, itin išaugusi infliacija, karo padėtis Ukrainoje taip pat buvo kitokia, dabar girdima mažiau išskirtinių istorijų.

Prie S. Sierakowskio akcijos prisijungė Lenkijos kultūros, meno ir politikos pasaulių atstovai, kampaniją reklamuoja režisierė Agnieszka Holland, „Gazeta Wyborcza“ redaktorius Adamas Michnikas.

Skaityti visą pranešimą